x

Haim – L.A.-piger med britisk rygvind

Haim – L.A.-piger med britisk rygvind

Los Angeles-trioen Haim har fået masser af omtale i de internationale medier det sidste år. Ikke mindst da de i januar toppede BBC's prestigefyldte nykommerliste Sound of 2013 – en ære, der tidligere er overgået senere store navne som Adele, Mika og Keane. Haim udgav sidste år ep'en Forever, spillede på den enorme musikbranchefestival South By Southwest i Austin, Texas og turnerede med Florence And The Machine og Mumford & Sons. I januar var singlen Don't Save Me P3's Uundgåelige, og nu er de så klar med deres debutalbum Days Are Gone.

Haim består af søstrene Danielle, Este og Alana, der bærer efternavnet Haim og er i alderen 20 til 25. Musikken er iørefaldende poprock med vokalharmonier og groovy rytmer, og pigerne er vokset op i et hjem med musik.

Danielle: – Vores forældre spiller musik; vores mor spiller guitar, og vores far spiller trommer. De er ejendomsmæglere, så de er ikke professionelle, men de har altid spillet meget musik. Da vi var børn, havde vi et band sammen, hele familien, hvor vi spillede covernumre, blandt andet til velgørenhedsarrangementer i Los Angeles-området, og vi tog det meget seriøst. Mine søstre og jeg dannede et band i 2007. Jeg har i mange år haft lyst til at være professionel musiker, og jeg blev sikker i min sag, da jeg fik mulighed for at være guitarist og percussionist for Julian Casablancas for tre år siden, da jeg var 20 år gammel, og fik lejlighed til at rejse verden rundt. Det var fantastisk, og jeg lærte meget, som jeg også kunne bruge sammen med mine søstre.

Skræmmende succes

Hvordan har de sidste år været for jer? – der er jo sket meget.

– Det har været helt forrygende, og med masser af overraskelser. Det har været vildt at være på tur med Florence And The Machine og Mumford & Sons, og vi er store fans af begge bands. Vi havde også vores miniturné i Europa i november til steder, hvor vi aldrig har været før. Nu vil vi ikke stoppe igen. Vi kunne slet ikke forstå, at folk var kommet for at se os.

Hvad var jeres reaktion på at vinde BBC's Sound of 2013?

– Jeg kendte ikke til konkurrencen før for et år siden. Vi er store fans af Azealia Banks og havde lagt mærke til, at hun var blevet nummer tre i en konkurrence, og vi begyndte så at undersøge, hvad den gik ud på, og der var jo nogle fantastiske kunstnere med. Vores pladeselskabs engelske afdeling fortalte os, at de var sikre på, at vi ville komme ind blandt de 15 bedste i år, og så blev vi spændte. Det kom vi så, og så var vores højeste ønske at blive nummer tre, ligesom Azealia Banks blev sidste år. Og så vandt vi, og det var fantastisk, men også næsten skræmmende, for vi havde slet ikke regnet med det, og der var så mange fremragende kunstnere, som var nomineret. Og så er vi det første amerikanske navn i en del år, som har vundet (helt præcist det første siden 2005, hvor The Bravery vandt, red.)

Studiet godt, landevejen bedst

Kan du fortælle lidt om musikken på jeres debutalbum?

– Albummet er en naturlig forlængelse af udtrykket fra vores ep, men vi forsøger at lyde mere som et band nu. Det er indspillet i Los Angeles med blandt andre Ariel Rechtshaid, som har produceret Vampire Weekends nye album og tidligere har samarbejdet med Usher.

Hvordan skriver I jeres sange – sammen eller hver for sig?

– Vi skriver som regel sangene sammen, og de kan enten starte med et beat, som en af os laver, eller noget guitar, som en af os spiller, og så arbejder de andre videre på det. Hvad er jeres ambitioner med musikken?

– Vores ambition er at lave noget musik, som rører nogle mennesker, og som også lyder som noget, der ikke er lavet før. Og det kunne være fedt, hvis vi kan leve af at turnere. Vi er glade for at være i studiet, men det fede er at være på tur.

Hvem: Danielle (sang, guitar, 24 år), Este (bas, 27 år) og Alana (keyboard, guitar, 21 år), der alle bærer efternavnet Haim.

Hvad: – Vores musik er meget percussiv, meget rytmisk. Og så kan vi godt lide organiske lyde, som håndklap eller en, der sparker til en kasse. Vi er inspireret af alt det, vi har hørt af musik i vores opvækst, også rent underbevidst. Navne som Fleetwood Mac, Eagles, Prince, Michael Jackson, Rolling Stones, Joni Mitchell, Outkast og meget hiphop fra slutningen af 90'erne.

Hvor: – Vi er vokset op i San Fernando Valley, en forstad til Los Angeles. Der er ikke så meget at lave, så mine søstre og jeg har hængt meget ud sammen, og vi har haft god tid til at lave musik. Og vi bor her stadig.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA