x

FBI frigiver hemmelige John Lennon-dokumenter

FBI frigiver hemmelige John Lennon-dokumenter

8. december i år markerede 26-året for John Lennons død, og alligevel er det først nu, at FBI tør offentliggøre de sidste af de dokumenter, de havde samlet om John Lennon og hans forbindelser til venstreorienterede ledere og andre ting, der skulle indikere, at Lennon var en trussel mod den nationale sikkerhed.

Ifølge Jon Wiener, der er historieprofessor på University of California, er der dog intet nyt i dokumenterne og absolut intet, der kan bruges til at beskylde Lennon for at være nogen som helst form for trussel.

I en pressemeddelelse siger Jon Wiener:

"I dag kan vi se, at de nationale sikkerhedspåstande, FBI er kommet med i 25 år, var absurde fra begyndelsen. Lennons FBI-sag er et klassisk eksempel på statens overdrevne hemmelighedskræmmeri".

I et af de nye dokumenter fremgår det balndt andet at "Lennon underbyggede idéen om, at han havde revolutionære tanker med indholdet i nogle af sine sange", og et andet fortæller, at Lennon havde lovet at finansere en venstreorienteret boghandel.

Et andet eksempel på Lennons mistænkelige opførsel er et interview med undergrundsbladet The Red Mole, hvor Lennon ifølge dokumenterne "understregede sin proletarbaggrund og sin sympati med de undertrykte og underpriviligerede i både England og resten af verden".

Jon Wiener bad om at få udleveret hele Lennon-sagen allerede i 1981, men det tog en kamp med højesteret, før han i 1997 fik udleveret størstedelen af sagen.

De sidste ti dokumenter forblev dog hemmelige på grund af truslen til den nationale sikkerhed, og fordi USA frygtede "militær gengældelse", hvis de blev frigivet.

Wiener tvivler dog på, at Tony Blair sætter skibe i havet på grund af dokumenterne, som han nu har gjort tilgængelige på sin webside.

Wiener er også manden bag bogen "The U.S. vs John Lennon", der danner grundlag for en dokumentarfilm med samme titel, der havde premiere tidligere på året.

The Lennon FBI Files


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA