x

Pussy Riot sagsøger den russiske regering

Pussy Riot sagsøger den russiske regering

De to løsladte medlemmer af Pussy Riot, Nadezhda Tolokonnikova og Maria Alyokhina, har i sinde at sagsøge den russiske regering over deres fængsling efterfølgende punk-happening i 2012. Det skriver engelske NME.

The Guardian rapporterer, at de to kvinder begge forlanger ca. 670.000 kroner i kompensation samt 75.000 kroner i retsomkostninger. De afsonede begge 21 måneder i fængsel og blev løsladt sidste år i december grundet en landsdækkende fængselsamnesti. 

Pavel Chikov er formand for menneskerettighedsgruppen Agora, som repræsenterer dem. Han har kommenteret: "De fik ikke en retmæssig rettergang her i Rusland, så de vil have det afgjort én gang for alle hos den europæiske domstol for menneskerettigheder. Og så ønsker de også, at denne sag skaber præcedens for, at russiske borgere kan tale frit og offentligt om følsomme politiske emner, også selvom denne tale ikke er støttet af flertallet. Denne sag handler først og fremmest om ytringsfrihed og retfærdig rettergang."

Tolokonnikova og Alyokhina oprettede for nylig en engelsk-sproget Twitter-konto. Deres første tweet blev postet den 5. maj og angreb censuren i Rusland. "Rusland er ikke Kina eller Iran ENDNU, så vi kan stadig bruge Twitter, vi vil give det et forsøg på engelsk, så hej til allesammen her," skrev de. Senere tweets har fordømt Wall Street, Putin og omdøbt amerikanske Capitol Hill til "Capitol Hell".

Siden deres frigivelse har Pussy Riot fortsat deres politiske aktivisme. De har blandt stiftet en NGO kaldet Zona Prava (Zone of Rights). Organisationen har til formål at overvåge fangers forhold i russiske fængsler og sætte fokus på undertrykkelse af menneskerettigheder. Tolokonnikova har udtalt: "Så længe der er brud på fængsledes rettigheder i vores land, er vi sikre på, at der vil brug for vores organisation."

I år deltog Nadezhda Tolokonnikova og Maria Alyokhina på årets Roskilde Festival, hvor de fortalte om deres politiske aktivisme. Roskilde Festivals talskvinde Christina Bilde sagde dengang om Pussy Riot-aktivisternes besøg på Roskilde Festival:

"Roskilde Festival har en lang tradition for at sætte fokus på menneskerettigheder. Så det er naturligt, at festivalen bakker op om de to aktivister og deres arbejde med en donation. Samtidig er vi er glade for, at Nadya og Masha fra Pussy Riot har valgt at tage imod vores invitation om at besøge årets festival. De to kunstnere og politiske aktivister har høstet nogle personlige erfaringer, hvor de er blevet frataget deres kunstneriske frihed og civile rettigheder. Den slags forhold kan være svære at forstå i et trygt velfærdssamfund som Danmark. Men så meget desto mere grund er der til at gøre opmærksom på, hvor alvorlig situationen kan være uden for vores grænser."

Du kan se billeder fra deres besøg i GAFFAs billedarkiv her.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA