Nyhed

Odense kommune får massiv kritik for Tinderbox-støtte

Odense giver stort milliontilskud til den nye festival, og det udløser ramaskrig

I sidste uge beskrev GAFFA Tinderbox Festival som kampen mellem David og Goliath, men flere er efterhånden af den holdning, at David har fået for mange unaturlige kræfter. Harmen bunder i, at Tinderbox skyder med lidt for store sten fra slangebøssen. Odense Kommune støtter nemlig festivalen med et millionbeløb, og det skaber frustration hos andre kommuner, festivalarrangører og frivillige initiativtagere landet rundt.

Folkene bag den nye festival i Odense har dog heller ikke lagt skjul på det faktum, at kommunens store økonomiske støtte har været udslagsgivende for, at de har placeret festivalen i netop Odense kommune.

Odense kommune støtter Tinderbox med 23,5 millioner kroner de næste fem år, hvoraf syv millioner spenderes på åbningsfestivalen. Der postes yderligere tre millioner kroner i at klargøre Tusindårsskoven, så den kan huse de ønskede 25.000 festivalgæster til præmieren næste år.


Problemstillingen ved og årsagen til den massive kritik af ovenstående økonomiske initiativ er, at flere kommuner og frivillige arrangementer er bange for at blive udkonkurreret af den nye festival. Skanderborgs borgmester, Jørgen Gaarde, udtrykker sin markante utilfredshed til Politiken således: "Det er uheldigt, at Odense foretager sig den slags. Det er ikke et rimeligt kommunalt formål. Det vidner om et overskud i en enkelt kommune, der kan udkonkurrere andre frivillige og foreningsdrevne arrangementer."

Der hersker en generel nervøsitet og bekymring for, at Tinderbox med deres økonomiske bagland og kapital kan udkonkurrere lignende arrangementer, når de skal ud og erhverve navne for at fastholde publikumsinteressen. Smukfest i Skanderborg drives af 13.000 frivillige i Smukfestforeningen og vil ifølge Jørgen Gaarde aldrig kunne matche Tinderbox, selv hvis kommunen støttede projektet. Odense er en langt større kommune og har flere midler mellem hænderne, hvilket skaber ulige konkurrenceforhold.

Kritikken går ydermere på, at det massive milliontilskud ændrer spillereglerne og kan få store konsekvenser for Festivaldanmark og for de gamle festivaler. Ligesom i så mange andre henseender i den moderne verden er det i festivalverdenen ofte også penge, der afgør, hvilke navne man kan tiltrække og derigennem, hvor mange gæster der besøger festivalen.  


Lokal utilfredshed

Aktører fra Smukfest og Nibefestival har offentligt udtrykt deres utilfredshed og bekymring, og kommercielle aktører på musikområdet i Odense kommune er også utilfredse med Tinderbox' økonomiske overtag. Booker Knud Bjerre frygter, at arrangementet Vi Rocker kan blive nødsaget til at dreje nøglen om:

"Det er uhørt mange penge og meget svært at konkurrere med. De kan bruge hele billetindtægten på at købe musik. Det kan ingen andre. Det ligner konkurrenceforvridning," siger Knud Bjerre til Politiken. Vi Rocker-arrangementet afholdes på den plads, Tinderbox skal løbe af stabelen. Knud Bjerre og holdet bag Vi Rocker diskuterer i skrivende stund, om de overhovedet skal arrangere noget næste år.


Eventchef i Odense, Ronnie Hansen, forsikrer dog, at alt det juridiske omkring Tinderbox Festival er i orden, og at man ikke ville støtte festivalen, hvis det havde været ulovligt. "Jeg tror ikke, at nogen kommuner tidligere har lavet den massive juridiske afdækning, som vi har lavet den seneste måned," siger han til Politiken. 

 

ANNONCE