x

Video: Se ELOQ dj'e i en svømmehal

Video: Se ELOQ dj'e i en svømmehal

Martin Skovbjerg, bedre kendt som DJ E.D.D.E.H., er en mand med en mission. Ved at håndplukke upcoming-dj's, tage dem ud af natklubben og placere dem i uvante rammer, vil han stille skarpt på nørkleriet bag pulten, der er drivkraften bag enhver dygtig dj. Eksempelvis kan du opleve ELOQ optræde i en svømmehal i videoen nedenfor.

I samarbejde med Apropos Magazine og Tuborg har han skabt projektet Tuborg Apropos Live, der er en stribe musikvideoer og koncerter, hvor dj'en hyldes og respekteres for sin tekniske graciøsitet. "Apropos Lives vision er at kombinere den unikke lyd fra stjernefrø på den internationale dj-scene med en ny visuel dimension, for at vise den bemærkelsesværdige talentmasse på en original måde," står der på hjemmesiden for projektet.

På denne bedrøveligt kølige sommerdag er DJ E.D.D.E.H. og hans hold rykket indenfor på Det Kongelige Teater. Ved et flygel står en balletdanserinde og strækker ud, mens en glitrende lysekrone troner sig i baggrunden. Et hvidt balletskørt ligger henslængt i en krog ved siden af kasketter og jakker. Ifølge gammel overtro betyder det nemlig uheld at bære overtøj, når man betræder scenegulvet i den gamle sal.

På midten af scenegulvet er en dj-pult placeret under skæret fra store lysende scenelamper. Pludselig bliver der tysset på de fåmælte stemmer, der med det samme forstummer. Lidt efter spankulerer dagens dj, John Vincent hen mod sin pult og lader fingrene glide hen over udstyret. Musikken løfter sig mod loftshvælvingerne i den majestætiske bygning, mens balletdanserinden nærmest svæver over gulvet bag ham. Scenariet fortsættet i en halv times tid foran ét summende kamera. Se en billedserie her

"Ingen fejl eller andre uventede hændelser må redigeres ud af det oprindelige take. Hvis det sker, bliver det i filmen," står der i reglementet for optagelserne. Det foregår således uden de store svinkeærinder, da John Vincent sikkert arbejder sig igennem sit skræddersyede sæt. Da musikkens sidste toner ebber ud over de rødbeklædte tilskuerrækker, slukkes kameraet, og udstyret bliver pakket sammen. Holdet skal nemlig haste videre til næste lokation, men inden da når GAFFA at fange DJ E.D.D.E.H. på fortorvet, hvor han står og trækker lidt luft inden turen går videre til intet mindre end en fiskekutter.

Hvordan er idéen til projektet opstået?
- Jeg synes, at problemet med de danske dj's er, at folk ikke har respekt for, hvor dygtige, de egentlig er. Danmark har måske den sværeste crowd at spille for i verden, fordi danskere ikke gider danse, hvis der ikke er noget, de lige kender. Derfor gik jeg sammen med Apropos Magazine om at starte projektet. Tanken er at give dj'en lov til at spille en slags showcase uden et publikum, hvor han spiller lige præcis dét, han har lyst til og så kan han blive booket for det, og det er også det, der er begyndt at ske.

Folk bliver booket efter videoerne. Det vil sige, at når han bliver booket, behøver han ikke spille noget, som folk har hørt ham spille på en klub, men han får lov at spille den stil, som han fremfører i videoen. Det betyder, at vi kan få meget mere stil ud i nattelivet. Folk begynder at lytte til stilarter i stedet for hits, og det synes jeg er megafedt.

Hvad er idéen bag jeres usædvanlige locations?
- Idéen er, at vi tager en dj og placerer dem et sted, hvor en dj aldrig har spillet før. Jeg er også instruktør, så jeg ville forsøge at skabe et maleri. Vi laver også ferniseringer, hvor folk kan stå at nyde, at det her skete på præcis det tidspunkt. Vi har også en GPS-service, så man kan se præcis det spot, vi skød videoen på. Idéen er, at en dj bliver rykket ud i naturen og får mulighed for at gøre præcis det, han har lyst til. Hvis han fucker op, er det bare ærgerligt. Det er enten eller. Det handler om at se en dj på en anden måde, respektere det og holde fast - ikke noget med hurtige klip eller noget.

Reglerne, der står på jeres hjemmeside, er ret dogmeinspireret?
- Jo. Vi blev enige med os selv, at for at holde fast i det, så kan alle se dogmet for, hvordan vi gør tingene. Selvfølgelig har vi knækket nogle af vores egne dogmeregler, men det skal man på en eller anden måde. Tanken er at holde sig selv i ørerne med det, og det er sjovt, for at alle drengene kommer og siger: "Jeg har læst reglerne, og jeg har fundet noget," men meningen er egentlig bare at vise verden, hvordan rammerne er.

Hvad er den fedeste location, I har haft?
- Det allerførste, vi skød var ELOQ ude i nedlagt svømmehal på Amager, og den er blevet jævnet med jorden nu. Du ved, det er et stykke kultur, der er forsvundet, men vi har det på en helt speciel måde. Det var ret legendarisk.

Forsøger I at finde en location, der passer til de forskellige dj's signaturlyd?
- Ja. Vi har virkelig prøvet at ramme nogle locations, der passer til forskellige dj's og deres lyd. Men altså, det handler også bare om at finde nogle locations, hvor man tænker, at dér har aldrig stået en dj før.

Hvad udgør en rigtig god dj?
- En rigtig god dj kan samle et sæt og få dig ind i en svævende tilstand, hvor du hører noget nyt musik, men han formidler det på en måde, hvor du hører et nummer, som du ikke troede, du kunne lide, men fordi han leverer det, som han gør, skabes en helt ny magi og samler en halv time af det, han synes, du skal drive hen i. Det behøver ikke være den ene eller den anden slags, men mere måden at sammensætte. Han skaber jo på en måde ét nummer på en halv time, og det synes jeg er megasejt.

Hvad bidrager de forskellige locations med?
- Det er lige til højrebenet for for eksempel Wonderful Copenhagen. Vi viser dansk kultur i måden, vi spiller på, for det er opfodret gennem hele deres liv med den musik, de spiller, og samtidig vise, at det er et smukt land, vi lever i. Det er jeg mega stolt af. Vi havde et interview den anden dag med AV AV AV, hvor August (Fenger, alias ELOQ, red.) sagde, at den nordiske lyd er meget specifik, fordi vi har så få lyse timer om året, og den energi, der kommer der er meget speciel. Det tror jeg også, at man kan mærke her. Teknisk mener jeg helt klart, at vi har meget højere standard end andre lande, og samtidig har vi en rygrad, som kan tage et hvilket som helst dansegulv og hæve det. Det ser man ikke her, men det er det, vi gør til hverdag, fordi vi har så hårdt en crowd.

Fordi danskere bare er tungere i røven?
- Ja, du ved, "Det kender jeg ikke, så gider jeg ikke danse til det," og det bliver bedre og bedre, men det har virkelig været hårdt i mange år. Jeg synes, det har været synd, fordi man i højere grad skulle lefle for sit publikum. Man kan til gengæld se, at drengene, efter de har spillet de her ting, kan se, at publikum digger det, og derfor smider flere ting på, som de ikke plejer at spille, fordi de tænker "Det kan jeg fandme godt," og så kommer der en modstrøm, som man kan mærke. Det er mega fedt, og jeg har fået meget selvtillid igennem den her portal.

Du kan opleve Tuborg Apropos Live på flere destinationer til efteråret. Også her er programmet langtfra rutinepræget. Klubben vil blive indtaget af en håndfuld dj's, der skal spille back-to-back. Det betyder, at de sammen skal skabe et sæt, på tværs af deres individuelle stilarter. De placeres derfor mere alternativt end normalt, og med en kendt artist som hypeman. De mange dj's bliver løbende udskiftet gennem aftenen.

Holdet af dj's bliver sammensæt i løbet af sommeren, mens deres hypeman bliver holdt hemmelig indtil arrangementet går i luften. Efterårsturnéen ser således ud:

Den 28. august: Roskilde - Dansebar Roskilde

Den 29. august: Herning - Crazy Daisy

Den 3. september: København - Cafe Nexus (CBS)

Den 5. september: Horsens - Mad Americans

Den 12. september: Aarhus C - Train

Den 3. oktober: Vejen - Crazy Daisy

Du kan få en forsmag på festlighederne med deres tourvideo her. Inden da kan du opleve ELOQ give frit løb i den føromtalte nedlagte svømmehal:


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA