x

Rufus Wainwright: Ich bin ein Berliner

Rufus Wainwright: Ich bin ein Berliner

Mandag den 14. maj udsender den canadiske popcrooner Rufus Wainwright sit femte album, "Release The Stars". I den anledning kan du læse et stort interview med ham i GAFFA juni, der er på gaden 31. maj. Allerede nu kan du dog få en lille smagsprøve af interviewet.

Store dele af albummet er indspillet i den tyske hovedstad Berlin, der tidligere har haft ikke så lidt kunstnerisk betydning for artister som David Bowie, Iggy Pop, Lou Reed og U2. Inspirationen fra den før så splittede by er til at få øje på albummet igennem. En af sangene er opkaldt efter den over 200 hektar store Tiergarten Park i hjertet af Berlin, en anden er opkaldt efter Frederik den Stores sommerresidens, slottet Sanssouci i Potsdam uden for Berlin. Og selvom coverbilledet forestiller Gaia, jordens gudinde i den græske mytologi, er coverfotoet et udsnit af et udhugget marmorrelief, som er at finde i Pergamon-museet, ligeledes i Berlin. Desuden, og sikkert ikke uvæsentligt, kommer Rufus’ nye kæreste Jörn fra Berlin.

Hvad får du som kunstner i Berlin, som du ikke kan få hjemme i New York?

- Først og fremmest en fantastisk rig historik. Vi taler her om en by, der har været nedbrudt flere gange og alligevel formået at rejse sig og blive stærkere og smukkere. Desuden er der usædvanligt mange unge klassiske musikere, der virkelig er opstemt på at få lov til at spille sammen med nogen på deres egen alder og på musik, der ikke blev komponeret for flere hundrede år siden. Jeg har altid været en kæmpefan af klassisk musik, og når jeg går rundt i Berlin, føler jeg den dér seriøse og smukke energi, der er i de største europæiske komponisters værker (forklarer Rufus og går med stor begejstring i gang med at lovprise Mahler, Beethoven, Verdi, Mozart og Wagner – hvilket dog bliver en kende for genremæssigt perifert til denne publikation.)

Føler du dig mere hjemme i Europa, du synger for eksempel ”I’m so tired of America” i Going To A Town, og man finder næppe et mere europæisk sted i Nordamerika end Montreal, hvor du voksede op?

– Ja meget, men jeg elsker stadig New York. Men som bøsse finder du en langt større frihed og tolerance i Europa, eftersom I har andre ting at bekymre jer om end folks privatliv. Det kan jeg desværre ikke sige om Amerika. Jeg ville elske at eje et landsted i Frankrig, og vil straks købe et hus dér, hvis jeg kommer til flere penge. Så kunne jeg også få talt noget mere fransk og finde inspiration til det franske album, jeg ved, jeg har i mig. For tiden er jeg faktisk i gang med at skrive en opera på fransk. (Operaen, med arbejdstitlen Prima Donna, forventes færdig til opsættelse på Metropolitan Opera i New York om et par år)

Rufus Wainwright gæster i øvrigt Operaen i København 3. juli. Koncerten er udsolgt.

Rufus Wainwrights hjemmeside


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA