Nyhed

Musik som ventil: Flygtningebørn og -unge udgiver album fra asylcentre

Omkring 100 flygtningebørn og -unge fra danske asylcentre har været i lydstudiet. Nu udgiver de et album, og understreger, at musik kan være hverdagens pusterum fra bekymringer om en usikker fremtid

Hvordan hjælper man børn og unge på danske asylcentre med at slippe nogle af de mange bekymringer og psykiske udfordringer, som kan opstå, når livet er fyldt med uforudsigelighed, og en normal hverdag kan synes fjern med lange ventetider? Måske kan hjælpen findes gennem musikken. 

Over det sidste halvandet år har omkring 100 børn og unge fra asylcentrene i Avnstrup, Jelling og Ranum haft mulighed for selv at skrive og indspille musik. Det er der kommet et 16-numre langt album ud af - Refuge Music. Idéen til initiativet kommer fra musiker Peter Kibsgaard, som også spiller i Røde Kors' Nødhjælpsorkester, der holder koncerter på landets asylcentrene. Ifølge Peter Kibsgaard var det netop børnenes glade reaktioner til koncerter med Nødhjælpsorkesteret, der skabte idéen til at hjælpe børn og unge på asylcentrene med at lave deres egen musik:

- Vi blev inspireret til at starte projektet, da vi oplevede, hvordan musik virkede på flygtningebørn som -voksne under Nødhjælpsorkesterets mange koncerter rundt i Danmarks asylcentre. Bandet (Nødhjælpsorkesteret, red.) startede i 2017, og det har snart spillet 100 koncerter rundt i asylcentrene, og hver eneste gang har vi oplevet en fantastisk positiv respons på trods af nationalitet, religion og kultur, fortæller Peter Kibsgaard til GAFFA.


Sammen med medmusikerne Charlie Shapiro og Mike Sullivan underviste trioen børnene og de unge i sangskrivning, og instruerede dem i selv at indspille musikken i asylcentrenes nyindrettede lydstudier. 

- Vi har ikke mulighed for at spille mere end en til to gange om året, hvor vi turnerer, så derfor var det idéen at gøre musikken tilgængelig for især børn og unge. Det gjorde vi ved at etablere lydstudier i asylcentrene, og undervise dem i brugen af dem for derefter at udgive resultaterne på deres eget pladeselskab Refuge Records, siger musiker Peter Kibsgaard.

Musik er noget, som har stor betydning for mange af de unge, som medvirker på sangene på albummet Refuge Music. Én af dem er 18-årige Ana Heshmati, som flygtede fra Iran til Danmark i 2018 med sin mor. For Ana Heshmati betyder musik noget helt særligt: 

- Jeg kan godt lide at tro, at musik altid er der for mig, uanset hvor jeg er - fysisk eller mentalt. Jeg føler mig ikke alene eller fortabt, når jeg lytter eller laver musik. Noget af det, jeg frygter mest i livet er, at jeg vågner op en dag, og indser, at jeg har mistet min passion for musik. Jeg vil helst tro, at den dag aldrig kommer, fortæller Ana Heshmati, der bor på asylcenteret i Ranum, og som for nylig har fået midlertidig opholdstilladelse i Danmark. Ana Heshmati medvirker på sangene "Wonders" og "Utopia".

Peter Kibsgaard fortæller, at han mærkede en stor velvilje blandt børnene og de unge, og Kibsgaard blev selv overrasket over deres høje musikalske niveau: 

- Det var imponerende og overraskende at møde så meget musikalsk talent i asylcentrene. Mange af de unge mennesker har aldrig fået musikundervisning, men synger fra naturens side skønt, og skriver tekster fra hjertet.


En usikker fremtid
Et af lydstudierne er placeret i Avnstrup Udrejsecenter, hvor børnene og de unge venter på at blive sendt ud af Danmark. Ifølge Peter Kibsgaard kan musikken være med til at lette det mentale pres hos de unge: 

- Når man er flygtning, lever man et liv, hvor intet er sikkert. Den stressede situation gør, at de er under et ekstremt pres. Desto mere mening gav det at skabe et sted, hvor de kan komme væk fra hverdagens udfordringer og udtrykke sig gennem musik.

21-årige Ali Tepe Hussein er en af de flygtninge, som bor på Avnstrup Udrejsecenter. Han begyndte at rappe og skrive egne sange, da lydstudiet blev åbnet, og understreger glæden ved musik som ung flygtning i en svær situation: 


- Jeg håber, at jeg ender med at blive musiker i fremtiden og kunne fortælle om, hvordan mit liv har været, hvad der sker omkring mig og de mennesker, som betyder noget for mig. Jeg føler, at musik er måden jeg kan gøre det på, og derfor bruger jeg størstedelen af min fritid i lydstudiet, fortæller Ali Tepe Hussein, som har boet på tre forskellige asylcentre efter han kom til Danmark fra Tyrkiet i 2017 men sin mor og lillebror. Ali Tepe Hussein medvirker på numrene "Paranoia", "Isik Yok" og "Huzur".

Projektet støttes af Statens Kunstfond og Røde Kors, og albummet er udgivet af flygtningenes eget pladeselskab Refuge Records og distribueres af The Orchard.

Man kan opleve både Ana Heshmati og Ali Tepe Hussein live med flere af de musikalske asylbørn og -unge i morgen aften, når Nødhjælpsorkesteret spiller til Kulturnatten i Frivillighuset i København. Læs mere om arrangementet på Røde Kors' Facebookbegivenhed, og hør albummet Refuge Music her. 

LÆS OGSÅ: Million-donation skal øge mental trivsel hos musikbranchens unge talenter


ANNONCE