Nyhed

Smukfest og Kulturministeriet sætter ligestilling og mangfoldighed på festivalprogrammet

DR-dokumentaren "Sexisme i Musikbranchen" bliver springbrættet til debat og prisuddeling i bøgeskoven

Det trak store overskrifter, da en lang række kvinder tonede frem på skærmen med deres oplevelser med strukturel sexisme i den danske musikbranche. DR-dokumentaren "Sexisme i Musikbranchen", som udkom den 10. juni, satte ord, ansigter og konkrete beretninger på de tal som længe har skreget om problematisk adfærd i en branche, hvor chancerne for succes er små og magtforskellen stor.

Torsdag den 8. august klokken 16.00 kan man opleve kvindelige musikere og musikbrancheaktører live på Smukfest-scenen Udsigten i en fremadskuende samtale om løsninger på problemerne i musikbranchen. De medvirkende tæller musikerne Kat Stephie, Filuka, Iris Gold, Signe Svendsen og direktør i Warner Music Denmark Karen Vincent. 

Samtalen "Kvinder på Scenen" bliver skudt i gang med et besøg fra Christiansborg, hvor kulturminister Jakob Engel-Schmidt kan spottes i bøgeskoven i anledningen af overrækelsen af årets Bodil Koch-pris, som er Kulturministeriets årlige ligestillings- og diversitetspris, der uddeles til "en person eller organisation, som har ydet en exceptionel indsats for at fremme ligestilling og/eller diversitet inden for kunst- og kulturlivet". Kulturministeren udtaler i en pressemeddelelse, at han glæder sig over de medvirkende kvinders mod til at deltage i debatten og være med til at finde vedvarende løsninger på problemerne i musikbranchen. 


”Der er behov for markante forandringer i musikbranchen, og jeg bakker entydigt op om de modige kvinder, der har stillet sig frem og har vovet deres karrierer for at sætte lys på problemerne. Derfor er jeg glad for at Kat Stephie, Filuka, Iris Gold, Signe Svendsen og Karen Vincent vil deltage i en samtale om, hvordan vi løser udfordringerne i musikbranchen og får skabt holdbare forandringer. Naturligvis skal kvinder have mindst ligeså gode muligheder for at slå igennem på de store scener,” siger kulturminister Jakob Engel-Schmidt i en pressemeddelelse. 

Bodil Koch-prisen blev uddelt for første gang på sidste års Kulturmødet Mors, hvor den første prismodtager blev Sargun Oshana, fhv. teaterdirektør ved Blaagaard Teater. De 12 nominerede til prisen udpeges af organisationer på tværs af dansk kulturliv, og vinderen modtager 100.000 kr. og udvælges af kulturministeren og Bodil Koch-komitéen.

Blandt de nominerede til årets Bodil Koch-pris er blandt andet Alexander Rastén Rydberg (indstillet af Dansk Kulturliv), som står bag NGO'en Restage, der tilbyder rådgivning til spillesteder om, hvordan man kan øge diversiteten blandt kunstnere og publikum, og som derudover tilbyder et talentforløb til unge med minoritetsbaggrund.


En anden nomineret er musikforeningen SheCanPlay, som indstilles af Dansk Artistforbund. SheCanPlay arbejder for, at kvinder og kønsminoriteter kan udforske musikken i et trygt rum med ligesindede. Foreningen optager årligt 48 medlemmer til deres 1-årige program, hvor unge artister og producere modtager undervisning, rådgivning og et musikfællesskab. 

De resterende ti nominerede til Bodil Koch-prisen 2024 er Anna Malzer (nomineret af Dansk Teater), Birgitte Possing (nomineret af Dansk Forfatterforening), Ditte Hansen og Louise Mieritz (nomineret af Producentforeningen), Diverse Eksperter (nomineret af Danske Medier), Emilie Boe Bierlich (nomineret af Organisationen Danske Museer),
Julie Kølskov Madsen (nomineret af Dansk Ungdoms Fællesråd), Jytte Rex (nomineret af Billedkunstnernes Forbund), Marie-Lydie Nokouda (nomineret af Danske Dramatikere), Mette Øyås Madsen (nomineret af Dansk Folkeoplysnings Samråd) og TV Glad (nomineret af Danske Filminstruktører).

LÆS OGSÅ: ROSKILDE FESTIVAL: Aktivisme kommer til at fylde mere, men her går grænsen

ANNONCE