Nyhed

Stor bevilling skal hjælpe dansk rootsmusik ud på det internationale marked

Den danske organisation for roots-musik Tempi skal stå i spidsen for et nyt internationalt netværk

Tidligere i år udkom rapporten Dansk Musikliv i Tal 2023, som er udarbejdet af de fire genreorganisationer JazzDanmark, Tempi (rootsmusik), Art Music Denmark (klassisk, ny kompositionsmusik samt lydkunst) og ROSA (rytmisk musik). Rapporten var den første udgave af en fælles rapport fra de fire organisationer, som efter planen skal udkomme årligt, og tallene derfra viste, hvor i verden danske musikere gerne vil bryde igennem. I rapporten kunne man læse, at danske musikere i folk- og rootsgenren er særligt vilde efter at besøge Canada.

Læs også: Her er vinderne af DMA Roots 2024

Genreorganisationen Tempi modtog nemlig ansøgninger om økonomisk støtte til i alt 51 koncerter i Canada, og nu har organisationen modtaget en bevilling på over 450.000 kroner fra Kulturministeriet og Udenrigsministeriets fællespulje for strategisk kultursamarbejde. Pengene skal bruges til et nyt internationalt netværk mellem Danmark, Canada, USA, Frankrig og Belgien, som skal gøre det nemmere at arrangere internationale turnéer. 

Netværket bliver for alvor skudt i gang i 2025, og bevillingen vagte naturligvis glæde hos direktør for Tempi, Laia Canals:

"Det er sjældent, at vi har mulighed for at arbejde med projekter, der tilgodeser alle dele af fødekæden og er så udpræget win-win for hele vores genreområde. Det er også usædvanligt, at en organisation af Tempis størrelse modtager så stort et beløb, og det fortæller mig, at vores innovative tilgang anerkendes, samt at man kan se det potentiale, der blandt andet er for at implementere denne model i andre musikalske nicheområder," fortæller Laia Canals i en pressemeddelelse. 

Det internationale netværk har fået titlen Transatlantic Roots Network Exchange. Netværket skal, som tidligere nævnt, gøre turnélivet nemmere på tværs af landegrænser, men også sikre, at det bliver gjort på en bæredygtig måde. Både for planeten og pengepungen. Det skal foregå gennem såkaldte block booking networks, som er koordinerede klynger af spillesteder og festivaler, der samarbejder om at arrangere flere optrædener for artister inden for et specifikt geografisk område på verdenskortet. Tempi oplyser, at block booking networks-metoden i forvejen bliver brugt i Nordamerika, og som nu bredes ud til de andre medlemslande, heriblandt Danmark. 

Læs også: Flest danske musikere er mænd, men fordelingen ser anderledes ud på tværs af genreområder

Et af de danske spillesteder, som kan få gavn af den nye netværksordning, er aalborgensiske Huset i Hasserisgade, hvor leder Michael Falk Marino fremhæver fordelene ved et samarbejde mellem spillesteder, festivaler og andre koncertarrangører: 

"Som et spillested, der orienterer sig mod smalle musikområder, både i og udenfor Danmark, er det helt essentielt for os, at vi kan arbejde i netværk med andre scener og arrangører. Vi har stor erfaring inden for vores egen begrænsede geografi og har altid set et stort potentiale i at udveksle viden, praktik og god musik med andre områder af Danmark, Norden eller resten af verden for den sags skyld. Rootsmusikken rummer en diversitet, en håndholdthed og en dyb tradition, som alle er centrale værdier i Husets DNA, og alle de forudsætninger, vi kan skabe for, at denne musik kan få en bedre infrastruktur, et bredere afsæt og et større virkeområde, er vigtige for os at understøtte", udtaler Michael Falk Marino i en pressemeddelelse. 

I skrivende stund inkluderer netværket følgende danske koncertarrangører: Maskinhallen, Turkis, Spot Festival, Harders, Resonator Festival, Alice, Gimle, Rav og ovenfornævnte Huset i Hasserisgade. Men det kan også være en glidebane at arbejde alt for tæt sammen. Der kan nemlig være risiko for karteldannelse, som man tidligere har set i Danmark. I sommer indskærpede Forbruger- og Konkurrencestyrelsen  konkurrencereglerne for 38 kommunale spillesteder efter "problematisk" adfærd. Der var tale om en sag, som i starten af 2023 fik bred medieomtale, da der var mistanke om, at spillestederne korrigerede og matchede priser med hinanden, når kunstnere skulle bookes til programmet. En sag, som dengang blev beskrevet som "karteldannelse" i medierne.

Det er en faktor, som direktør for Tempi, Laia Canals, er opmærksom på, udtaler hun i en pressemeddelelse: 

“Det er ikke uden risiko, når man vil skabe innovation. Vi er særligt opmærksomme på faldgruber som karteldannelse, der ville være katastrofalt, når det netop er diversitet og øget alsidighed i kulturudbuddet, som er målet på den lange bane. Derfor har vi fra start af defineret klare operationelle rammer for alle deltagere, og vi ønsker en åben, eksplorativ proces fra dag ét.”

Læs også: Denne sang har betydet noget særligt for AySay i år

Det dansk-kurdiske band AySay er et eksempel på et band, som har nydt godt af netværks-metoden på flere turnéer i Canada. Det fortæller deres manager Kaylee Pearson i en pressemeddelelse:

"At få opbygget en stærk international infrastruktur som den, Tempi skaber, er afgørende for artister, der befinder sig i nichemusikken. Det handler ikke kun om at få flere koncerter i kalenderen, men om at etablere bæredygtige relationer og muligheder, der rækker langt ud over enkeltstående shows. For bands som AySay betyder det, at de kan nå ud til et bredere publikum og styrke deres karriere på et internationalt plan, hvilket åbner døre, som ellers ville være lukkede”.

LÆS OGSÅ: AYSAY-INTERVIEW: Kurder i København

ANNONCE