Nyhed

Tinariwen genopdager fortiden på kommende album

Tinariwen annoncerer nyt album med sjældne og uudgivne numre

Tinariwen annoncerer et nyt uudgivet album, der indeholder sjældne numre fra tidligere album. Det nye album har titlen Idrache (Traces of The Past), hvilket betyder spor fra fortiden og udkommer den 15. november. I mellemtiden har gruppen delt den første single fra albummet, "Amoss Idjraw", som er skrevet af bandets grundlægger Ibrahim Ag Alhabib. Nummeret var oprindeligt indspillet i Kidal, Mali allerede i januar 2006.

Det 11 mand store band blev dannet helt tilbage i 1979 af en gruppe tuaregere (nomader fra Mali) i en af Gadaffis flygtningelejre i Libyen. Tematisk kredser deres sange mest om ønsket om uafhængighed fra Mali, og musikken er guitarbåret med paralleller til den støvede, californiske ørkenrock. Gruppen er også inspireret af en række af Malis store musikere - ikke mindst den skelsættende, nu afdøde sanger og bluesguitarist Ali Farka Touré. Bandet er også inspireret af vestlige navne som Led Zeppelin, Bob Dylan og Jimi Hendrix.

Det kommende album følger op på den sekstjernede succes Amatssou (2023), som GAFFAs anmelder beskrev som et mesterværk: "Numrene falder som en perfekt inspireret perlerække, hvor der rækkes ud efter det ydre rum, mens nærhedens ægthed er fuldkommen intakt." Amatssou var et album, der bar præg af at Mali-gruppen havde rykket teltpælene op og til dels flyttet til Algeriet, mens dele af bandet angiveligt opholdte sig i USA. Derfor har de på det sidste album samarbejdet med kunstnere som Jack White og Kurt Vile samt guitarist og produceren Daniel Lanois


Derfor vil det nye album sandsynligvis adskille sig fra succesen fra 2023 fordi Idrache (Traces of The Past) til dels består af rå og upolerede demoer, der har været udgivet i producerede versioner på album og fire numre, der aldrig har været udgivet tidligere. 

Ifølge en pressemeddelelse er det musik, der transporterer dig, så det føles som om, at du her i Saharaørkenen omringet af musikere, for hvem ørkenen er deres hjem og inspiration. De tolv numre beskrives som rå ørkenskatte, der er indspillet uden overdubs, som for første gang ser dagens lys. 

Sangene på det nye album blev indspillet i 2002, 2006 og 2008, omkring et årti efter bandet begyndte at blive kendt internationalt. Åbningsnummeret "Soixante Trois" refererer til tuareg-oprøret i Mali i 1963. Det er skrevet af bandets karismatiske grundlægger og leder Ibrahim Ag Alhabib, der som fireårig så sin far blive dræbt i konfliktoprøret. 


Iført lange ørkenklæder og tuareg-turbaner eller shesh har Tinariwen opfundet sin egen lyd kendt som ørkenblues, som de selv kalder assuf, hvilket betyder længsel eller hjemve på Tamasheq. Efter taureg-oprøret i 1990 byttede orkeresteret våben ud med guitarer, der sidenhen har ført til popularitet over hele verden. De har gæstet et hav af festivaller, herunder Roskilde Festival, hvor de udover at spille deres musik har skabt opmærksomhed mod deres kultur. 

Ørkenens pionerer leverede perfekt på Orange


ANNONCE