Nyhed

Regeringen vil fjerne kulturen fra regionerne trods gode erfaringer

Regeringen ønsker, at det fremover er kommunerne, der skal varetage kulturen i stedet for regionerne

Det er ikke mange dage siden, Region Midtjylland offentliggjorde deres nye budgetforlig, hvori man afsætter fire millioner til kulturen som sundhedsfremme. Pengene skal være med til at bygge bro mellem kulturen og borgerne, hvor erfaringer fra tidligere projekter har vist, at kulturoplevelser kan have sundhedsfremmende virkninger for forskellige målgrupper. Eksempler på dette er korprojektet Sange Med Mødre, som hjalp sårbare kvinder i tiden før, under og efter fødslen og Musikalske Besøgsvenner, der tager livemusikken ind i stuen hos personer, der ikke kan deltage til traditionelle koncerter af forskellige årsager som eksempelvis begrænset mobilitet eller andre fysiske eller psykiske udfordringer.

I onsdags fremlagde regeringen sit udspil til en ny sundhedsreform, hvor man kan læse, at kulturen skal flyttes fra regionerne til kommunerne, som fremover skal varetage opgaven:

"Regionerne har i dag en række opgaver, der ikke vedrører sundhedsområdet. Det er opgaver inden for kollektiv trafik, ungdomsuddannelser, kultur og miljø og driftsansvaret for en række tilbud på det specialiserede socialområde og på området
for specialundervisning. Størstedelen af opgaverne løses bedst på det regionale niveau.
Der er dog enkelte opgaver, hvor det vil give mening at overføre opgaverne til kommunalt niveau og dermed samle kræfterne ét sted. Det gælder for eksempel kulturområdet". 

Forslaget vækker undren hos flere kulturaktører. Blandt andet hos Jesper Borup, projektleder ved genreorganisationen for rytmisk musik ROSA, som ved flere lejligheder har haft Region Midtjylland som samarbejdspartner ved organisationens projekter, der blandt andet inkluderer Musikalske Besøgsvenner og intim-koncertformatet for sårbare unge SOLO. Jesper Borup fortæller, at ROSA på bare to år har fået placeret kulturaktiviteter i 40 forskellige kommuner i forskellige dele af landet, som Region Midtjylland har været med til at støtte. Han ser derfor regionerne som en vigtig aktør:

- Regionen har været en af de absolut vigtigste samarbejdspartnere for os. Deres fokus på kulturen som sundhedsfremme har gjort, at vi kunne tænke anderledes i de projekter, vi laver. Vi har involveret os med forskere, der har undersøgt, hvordan kulturen påvirker os som mennesker, og så har vi arbejdet med at flytte kulturen ud til de mennesker i vores samfund, der ikke selv kan opleve kulturen på eget initiativ - og dem er der faktisk ret mange af. Dér har samarbejdet med regionen været altafgørende for vores arbejde, fortæller projektleder Jesper Borup til GAFFA.

For at få støtte til et kulturprojekt fra Region Midtjylland kræver det, at man samarbejder med mindst én anden kommune. Jesper Borup fortæller, at det krav har været med til at udvikle organisationens projekter, så endnu flere får gavn af det på tværs af kommunegrænser: 

- Region Midtjylland gør et stort stykke arbejde for at evaluere og støtte projekterne. Deres krav om, at man skal involvere en anden kommune i sit projekt er et super godt krav, for det styrker vidensdelingen mellem kulturaktører på tværs af kommunerne. På den måde kan endnu flere borgere få mulighed for at opleve kulturen - også selvom de ikke bor i de store byer. 

Direktør for Spot Festival i Aarhus Rikke Andersen fortæller ligeledes, at kulturstøtte på et regionalt plan har stor indflydelse for kulturskabere på tværs af kommunegrænser. I et interview til GAFFA fremhæver hun projekterne Ungemiljøernes Takeover og Live Incubator, som begge støtter unge kulturinteresserede i at blive kulturskabere, og som er skabt i et samarbejde med Region Midtjylland: 

- Det vil være et stort tab, hvis regionerne ikke længere skal arbejde med kulturen. Vi har lige udvidet vores projekt UMTO (Ungemiljøernes Takeover, red.) til at være et landsdækkende initiativ. I de mindre byer er der ofte for få unge til at løfte kulturarrangementer, så det er virkelig vigtig med et ungenetværk på tværs af kommunerne, som kan samarbejde, støtte og hjælpe hinanden med at lave kulturoplevelser. Kommunalt støttede projekter skal jo ofte foregå inden for kommunens grænser, men hvis du bor i de mindre byer, kan det være altafgørende, at du får mulighed for at hente erfaring og netværk udenfor din egen kommune.

Et system, der kan spare penge
GAFFA har talt med Mikkel Ottow, der arbejder som specialkonsulent i Region Midtjylland med ansvarsområderne kulturudvikling og kultur som sundhedsfremme. Han fortæller i et interview, at kulturen i regionen kan være med til at hjælpe en lang række borgere i området: 

- Med den regionale indsats er vi med til at udvikle samfundet på tværs af kommunerne. Vi støtter indsatser, der gør kulturen tilgængelig i alle menneskers liv. Det er usundt ikke at have adgang til et liv, hvor man kan deltage i kulturlivet eller hvor man ikke har mulighed for at udtrykke sig for eksempel ved at læse eller synge eller være kreativ i værkstedet, i øvelokalet eller i køkkenet. Hvis man bor udenfor de store byer kan det være svært at få adgang til professionelle kulturoplevelser på spillesteder eller i teatre. Man kan også være for syg til selv at kunne opsøge kulturen, og der er det jo vigtigt med et system med nogle ressourcer, der kan flytte kulturen ud i hele regionen. Hvis man flytter indsatsen til de enkelte kommuner, vil der være mange, som ikke har ressourcer til at hjælpe ret meget med det.. Det er derfor vigtigt at arbejdet kan foregå på tværs af kommunegrænser, hvor vi hjælper hinanden på tværs af geografi og store og små. Der er vi (Region Midtjylland, red.) en uafhængig organisation, der kan binde de lokale kulturaktører sammen, fortæller specialkonsulent Mikkel Ottow og tilføjer:

- Kulturlivet kan være sygdomsforebyggende, og det kan også være sundhedsfremmende, rehabiliterende og helbredende i nogle bestemte koncepter. Men det kræver, at vi arbejder med kulturen og sikrer, at den er til stede. Vi skal gribe mennesker, før de går i stykker og ender på hospitalerne eller i psykiatrien. Med den regionale kulturindsats har vi gennem de sidste 10 år skabt et system, hvor vi krydser kulturaktører med sundhedsprofessionelle, som er med til at spare penge i sundhedsvæsenet, hvor vi kan hjælpe borgere gennem kulturoplevelser, inden det er for sent. Derfor mener jeg, at det er en forkert prioritering af regeringen, at fjerne regionernes mulighed for at samarbejde med kommunerne om kulturudvikling, afslutter Mikkel Ottow.

Da der er tale om et udspil, skal forslaget om en ny sundhedsreform først forhandles på plads af Folketingets partier.

Redaktionen har rettet henvendelse Sundhedsministeriet, som henviser til Kulturministeriet. Artiklen vil blive opdateret, hvis og når sidstnævnte vender tilbage til redaktionen. GAFFA vil gerne spørge ministeriet om følgende: 

Det er bevist, at kulturen kan have sundhedsfremmende virkning på borgere i forskellige aldersgrupper og helbredsudfordringer. Region Midtjylland afsatte for nylig fire millioner til kultur som sundhedsfremme i det nye budgetforlig. Hvorfor vil regeringen flytte kulturen fra regionerne, som i forvejen har god og bred erfaring fra området, hvor kulturen har vist at have en positiv effekt på både medarbejdere i sundhedssektoren og borgerne?


Oftest skal kommunalt støttede projekter foregå indenfor kommunens egne grænser. Derfor begrænser det netværksaktiviteter og vidensdeling på tværs af kommuner, som særligt er afgørende for unge kulturskabere i yderområderne. Hvordan vil regeringen sikre, at man stadig kan få den nødvendige støtte til kulturprojekter på tværs af kommunegrænser?

Er der ikke en risiko for, at borgere der ikke bor i de store byer får sværere ved at få adgang til kultur som sundhedsfremme, hvis arbejdet overflyttes til kommunerne, der ikke nødvendigvis har samme ressourcer og erfaringer på området?

Musikkens kraft har længe været anerkendt for dens evne til at røre os, men ny forskning viser, at den også kan spille en afgørende rolle i behandlingen af alvorlige sygdomme som demens. Dette var blandt andet kernen i DR1's dokumentarserie Demenskoret, hvor 17 demensramte kordeltagere gennem sang oplever en markant forbedring i både livskvalitet og sygdomsforløb. Læs mere om musik som medicin her.

LÆS OGSÅ: Lige adgang: Nyt dansk projekt tilbyder gratis livekoncerter til det usynlige publikum





ANNONCE