Nyhed

Before-livealbum på vej

Koncertoptagelse fra 1981 med de danske post-punk-legender er på gaden i maj

Den danske post-punk-gruppe Before nåede i sin tid kun at udgive et enkelt studiealbum, "A Wish Of Life" fra 1982, men står stadig som et af de vigtigste danske bands på den alternative scene i start-firserne med den karismatiske, ekspressive og uforudsigelige sanger Fritz "Fatal" Bonfils (billedet) i front.

Nu er et livealbum med Before imidlertid på vej. Det drejer sig om en optagelse af gruppens koncert 17. maj 1981 i det nu hedengangne Saltlageret i København – en koncert, hvor Before varmede op til den første danske koncert med New Order, der var dannet året før af de resterende medlemmer af Joy Division efter forsanger Ian Curtis' selvmord (som i øvrigt fandt sted præcis 364 dage før New Orders første danske koncert).

Koncerten har historisk interesse, blandt andet fordi gruppen varmede op til New Orders første danske koncert, og fordi koncerten var den sidste med guitaristen Martin Hall, der derpå forlod bandet for at stifte Ballet Mécanique og siden indlede en lang og alsidig solokarriere.

Koncerten udkommer på cd og som download på jubilæumsdagen 17. maj 1981 under titlen "30 Minutes" og indeholder hele den 30 minutter lange koncert samt fire sjældne demooptagelser. På koncertoptagelsen består Before foruden Fritz Fatal og Martin Hall af bassisten Lars Bo "Tolle" Tolstoy Jacobsen og trommeslageren Michael Rasmussen.

Before blev dannet i 1980, og da Martin Hall forlod gruppen i 1981, blev han erstattet af Casper Holm. I 1982 udgav Before som nævnt deres første og eneste studiealbum, "A Wish Of Life" og spillede blandt andet på Roskilde Festival. Umiddelbart herefter gik de dog i opløsning, men blev hurtigt gendannet med tilføjelse af keyboardspilleren Mads Nordheim. Året efter, efter nok en koncert på Roskilde Festival, gik bandet dog igen fra hinanden, grundet narkoproblemer og musikalske uoverenstemmelser, om end de er blevet gendannet senere ved enkeltstående lejligheder.

Siden opløsningen har Fritz Fatal blandt andet været aktiv i grupperne House Of Secrets og Mental Midget. Sidstnævnte udgav i 2006, måske en kende overraskende, et album på den danske afdeling af det multinationale pladeselskab Universal Music. Martin Hall har som nævnt markeret sig stærkt som både sanger, musiker og forfatter. Trommeslageren Michael Rasmussen har haft en lang karriere i for tiden pauseholdende The Sandmen, mens bassisten Tolle Tolstoy blandt andet har spillet med Dreamtones. Desværre døde han i 2006. Den senere guitarist Casper Holm spillede senere i 80'erne i Vertical Smile.

Se Before 1982 anno nedenfor.

ANNONCE