Nyhed

Strøm Festival: Mere hjerne end dansegulv

Ifølge booker Thomas Madvig handler Strøm om at udpege de relevante ting i vækstlaget og satse på den musik, der allerede er hypet i undergrundens bevidsthed.

– Det som Spot Festival kan for indie, rock og pop, det skal vi i en vis udstrækning kunne gøre for elektronisk musik.

Sådan opsummerer Thomas Madvig (billedet) den igangværende københavnske Strøm Festivals vision. For det handler ikke bare om hårdtpumpende fester, når der bookes artister til en hel uges elektronisk musik. Det handler også om at give undergrunden taletid. Derfor satses der både dybt og bredt på et udvalg af artister, djs og producere, som i høj grad kommer fra vækstlaget. Det gælder fx navne som AEOEAA, Thomas Bjerring og Benal.

– Vi har et ansvar for at hive fat i fx Thomas Bjerring, så Strøm kan være med til at gro nogle danske navne som ham, som ligger lige på kanten af success. Det er denne festival, de skal høres på, siger Thomas Madvig.


Herved definerer festivalen sin profil anderledes end andre københavnske festivaler for elektronisk musik som Distortion, RAW og den dødfødte Sundown: Strøm skal være ambassadører for den skæve, men relevante lyd.

 

Lidt mere hjerne end dansegulv


– Jeg ser helt klart Distortion og RAW som store fester. I Strøms booking går vi ikke efter de vildeste fest-navne, men efter dem, der er spændende og relevante lige nu, forklarer Thomas Madvig.

Det betyder, at der ryger nogle navne i svinget. Simpelthen fordi de ikke er friske nok, og derfor ikke passer til Strøms profil.

– Jeg var faktisk selv overrasket over Strøms strenge holdning til det, da jeg kom med som booker. Hvis artisterne er blevet overspillet på andre festivaler, så er de allerede uinteressante for os. De kunne blive valgt fra, hvis de lige havde tre jobs for meget hen over sommeren, siger Thomas Madvig.


Ifølge ham er det dog helt nødvendigt, hvis man skal stå fast på sin vision om at være talerør og ambassadør for nye, spændende artister.

– Strøm har en chance, en mulighed og et ansvar for at booke alt det skæve, nye og relevante musik. Vi skal støtte den nye tendens, vækstlaget og den musik, der ikke har så meget eksponering. Det går vi målrettet efter. Fest-festivaller som RAW og Distortion booker alle dem, der kan finde ud af at sparke røv. Det vil sige at der på Strøm er plads til at booke alle dem, der ligger imellem disse artister; dem der ikke nødvendigvis er fest i, og dem, hvor der måske er lidt mere hjerne end dansegulv, forklarer han.

 


Ikke kun for vækstlaget

Det betyder dog ikke, at der ingen fest er. For Strøm har ud over upcoming-artisterne hevet en række store, udenlandske navne til Danmark, heriblandt den amerikansk/canadiske minimal-techno-guru, Richie Hawtin, som er festivallens hovednavn.

– Vi kan ikke kun være en festival for vækstlaget. Der skal være nogen, der kan gå ind og samle festivalgæsterne og lukke det hele ordentligt. Men her har vi jo netop haft diskussionen: Er Richie Hawtin for stor til Strøm?, siger Thomas Madvig.


Det var han ikke. Og man kan desuden argumentere for, at Strøms profil forbliver intakt i og med, at der også blandt de store navne satses på den gyldne kombination mellem "hjerne" og "dansegulv".

– Her er britiske Emika en af de musikere, der lige præcis definerer Strøm så fint, fordi hun tager elektronisk musik to the next level ved at involvere vokaler og live-instrumenter. Det er ikke længere bare en klub-ting. Det skal faktisk have et niveau mere, en nuance mere, uddyber Thomas Madvig.

 


Syv bookere – én tanke

Strøm har syv bookere, som er organiseret i en kurator-gruppe. Thomas Madvig kom ind i gruppen i 11. time som afløser for Rosa Lux. Ligesom de andre kuratorer medbringer han sin egen genre-ekspertise, technoen, som i samspil med de andre medlemmers viden om elektroniske nicher skal danne et program, der tilsvarer festivalens profil. I år er det dog slet ikke technoen, der er prioriteret.

– I år har vi kunne mærke, at det, vi automatisk synes er mest spændende, er det som fylder mest i undergrundens bevidsthed – og det er dubstep og dancehall. Det var også det, jeg synes var mest spændende ved RAW, hvor jeg lurede meget på dubstep-scenerne, fortæller Thomas Madvig.


Strøm tilfredsstiller den københavnske bas-hunger med navne som britiske Emika, danske Dixone og Copyflex.

– Og jeg glæder mig specielt til at se Dub Phizix feat. Strategy. Det er noget af det mest spændende dubstep på plakaten, og jeg elsker den genre. Jeg elsker det, den kan, den kant den har, der hvor den er lige nu. Den er mega-vred! Jeg så deres video ["Marka", red.], hvor Strategy står med indianermaske på og rapper enormt aggressivt, men enormt indfølt. Der er noget dybde og noget mørke i det her, som jeg synes er spændende at udforske, siger Thomas Madvig.

Alle ovenstående artister spiller alle fredag den 24. august i Enghaveparken.


 

Inspireret af Sonar Festival

Udover koncertprogrammet har festivallen budt på en række foredrag og workshops med de optrædende artister. Her kan unge talenter få lov at komme helt tæt på de professionelle producere og djs til intime studie-sessioner og spørgerunder.


– Jeg har været på Sonar Festival rigtig mange år, og der har de et veludviklet masterclass-program. På den ene side handler det om branchen, om hvordan man kan tjene penge på sin musik og skabe netværk. På den anden side er det teknikken, der er i fokus, med introduktion til nye programmer og metoder til at producere elektronisk musik live og i studiet, siger Thomas Madvig.

Interesserede kan opleve såkaldte masterclasses med bl.a. amerikanske Mike Huckaby og tyske Henrik Schwarz ligesom de prominente, danske producere Trentemøller, Thomas Knak, Else Marie Pade og Mike Sheridan indbyder til spørgerunder og foredrag.

– Det er en kultur der er vokset de seneste år, og som Strøm nu er en del af. Det er på denne måde, vi aktivt er med til at gro nye danske navne, siger Thomas Madvig.


 

Remix kurator-gruppens eget track

Som et led i promoveringen har en del af kurator-gruppen indspillet deres helt eget track "Strøm Anthem".


– Vi skulle have et redskab til at gøre lidt mere ud af vores promovering af Strøm. Så vi gik i studiet, Thomas Knak, Åsmund [fra Copyflex, red.], Linus E og jeg og lavede et track, som nu ligger på hjemmesiden. Her kan man så downloade de enkelte spor og lave sit eget remix eller indspille vokaler. Tracket kan så også bruges i masterclasses til at undervise og prøve ting af på, forklarer Thomas Madvig.

Er man ferm på en laptop, kan man stadig nå at indsende sit remix inden fredag den 24. august. Herefter kåres der en vinder, som får trykt sit remix hos Kommunal Dubplate Service, hvor der desuden finder en masterclass sted om mastering og dubplating søndag den 26. august. Se mere på www.stromcph.dk/strom-anthem.

Strøm Festivalens officielle program finder sted fredag den 24. og lørdag den 25. august kl. 16-00 i Enghaveparken på Vesterbro. Derudover har festivalen en række andre fester og koncerter under sin paraply, som finder sted på andre københavnske spillesteder. Se hele programmet på www.stromcph.com.


ANNONCE