Nyhed

Kim Larsen: 40 år med Gasolin', succeser og fiaskoer

Nationalskjalden Kim Larsen er aktuel med albummet "Du Glade Verden". Vi bringer et miniportræt.

Se et galleri med stribevis af Larsen-fotos gennem hele hans mere end 40 år lange karriere i GAFFAs gallerisektion.

Den danske nationaltroubadur Kim Larsen har i tidens løb sat permanente spor på den danske musikhistorie, og man kan næsten ikke slå op i en dansk sangbog, uden at han er et eller andet sted. Larsen har en mere end 40 år lang karriere bag sig med Gasolin' og soloplader, hvor han har skabt en personlig stil med udgangspunkt i viser, folkemusik, pop og rock.

Kim Melius Flyvholm Larsen er født den 23. oktober 1945 i København. Han skrev sange og spillede guitar i teenageårene, og efter sin studentereksamen og et højskoleophold på Askov Højskole besluttede han sig for at uddanne sig til lærer. Kim Larsen arbejdede som lærer på Gerbrandskolen på Amager fra 1968, men allerede i slutningen af året begyndte han at brødføde sig mere og mere som visesanger og folkemusiker.


I 1969 blev Kim Larsen forsanger i bandet Gasolin', der i 1971 blev opdaget af produceren Poul Bruun, hvilket indledte bandets karriere. De spillede en fordansket version af den engelske og amerikanske rock & roll, og Gasolin' har i dag fået en central plads i dansk rockhistorie. De udsendte ni plader fra '71-78, der indeholdt en lang række evergreens.

Mislykket internationalt gennembrud og dansksprogede succesplader

Gasolin blev opløst i 1978, men Larsen var begyndt at arbejde solo længe inden da. I 1971 begyndte han at spille i fritidsbandet Larsen & Co. og udgav singlen "Damen på Taget/Hilsjer", og i '72 udkom "Juke-Box/Guess It's Because" med bandet Starfuckers, der siden skiftede navn til Sylverster's Jukebox på pladeomslaget, da pladen var tiltænkt det udenlandske marked.


Kim Larsen har igennem tiden haft et stort stampublikum i Danmark, men han har samtidig haft ambitioner om at slå igennem i USA. Derfor fik Gasolin i '73 en udenlandsk producer, Roy Thomas Baker, for at kunne stile efter det internationale gennembrud. Omkring samme tidspunkt udgav Kim Larsen og resten af Gasolin' det dansksprogede soloalbum "Værsgo", der bestod af en række Larsen-sange, som ikke passede til Gasolin'.

Gasolin prøvede i 1976 at gøre en ekstra indsats for at slå igennem i USA, men amerikanerne var ikke klar på deres musik, og Larsen tog i stedet til USA for at indspille endnu et soloalbum, der fik titlen "Kim Larsen & Yankee Drengene". Albummet blev dog hverken en succes i Danmark eller i USA. Efter opløsningen af Gasolin' indspillede Larsen sit tredje soloalbum, der var opkaldt efter hans CPR-nummer og havde titlen "231045-0637", men siden blev kendt som "Personnummerpladen". Pladen blev en succes og indeholdt blandt andet hittet "Blip-Båt".

Kort efter flyttede Kim Larsen til USA for at skrive sange på engelsk og få det eftertragtede internationale gennembrud. Her indledte Larsen et samarbejde med produceren og keyboardspilleren Joe Delia, og de dannede gruppen Jungle Dreams. De udgav pladerne "Jungle Dreams" i 1981 og "Sitting On A Time Bomb" i 1982, som hverken fik succes i Danmark eller USA, og i '82 vendte Kim Larsen hjem til Danmark.


Midt Om Natten og Forklædt Som Voksen

Efter at være vendt tilbage til det danske begyndte Kim Larsen at indspille et mini-album med viser af blandt andre Frank Jæger og Nis Petersen. I 1983 udkom så den berømte plade "Midt Om Natten" – hvor sangene på var skrevet til filmen af samme navn, hvor Larsen også havde en hovedrolle, ligesom han havde været med til at skrive manuskriptet. Spillefilmen havde premiere i 1983, og den blev en stor succes, ligesom pladen også gjorde. Faktisk solgte den over 500.000 eksemplarer, hvilket gjorde den til det bedst solgte danske album indtil Aquas "Aquarium" fra 1997.

Larsen begyndte at turnere landet over, og i den sammenhæng udsendte han live-albummet "Kim i Cirkus". I 1986 udkom et nyt succes-album, "Forklædt Som Voksen", som musikanmelderne elskede, og som solgte næsten lige så meget som succesen "Midt Om Natten". "Forklædt Som Voksen" blev efterfulgt af "Yummi Yummi" i 1988 og "Kielgasten" i 1989, som også var navnet på en Larsen-musical fra samme år.


Albummet "Wisdom is Sexy" udkom i 1992, og i samme omgang dalede Larsens popularitet, måske på grund af blandt andet kontroverser med medierne, især Ekstra Bladet. I 1994 igangsatte Kim Larsen så et samarbejde med Jens Rugsted og Stig Kreutzfeldt, som endte ud i "Hvem Kan Sige Nej Til En Engel", og det danske publikum og medierne elskede Larsen igen.

Kim Larsen og Kjukken

I 1995 fyldte Larsen 50 år, han var blevet gift for tredje gang, var flyttet til Odense - og så havde han samlet sit nye hold af musikere under navnet Kjukken. Samarbejdet førte til første album med Kjukken med titlen "Kim Larsen & Kjukken", der ledte videre til "Luft Under Vingerne". I 2001 skuffede sangskriveren alligevel det danske publikum igen med albummet "Weekend Music" med en række sange på engelsk, fransk og tysk. Pladen fik et meget lille salg og modtog elendige anmeldelser. Larsen svarede igen med et nyt album med Kjukken, "Sange fra Glemmebogen", der bestod af coverversioner af ældre danske sange som "Det var en lørdag aften" og "Mandalay", og albummet blev meget populært.


Siden har Kim Larsen sammen med bandet Kjukken udgivet "7-9-13" i 2003, "Sange fra glemmebogen - Jul & nytår" i 2004, "Gammel Hankat" i 2006 og "Glemmebogen for børn" i 2008, og derudover blev det til en Kim Larsen-soloplade i 2010 med titlen "Mine Damer og Herrer". Nu er Kim Larsen igen aktuel med et Kjukken-albummet "Du Glade Verden", som kom på gaden i går. Læs anmeldelsen af det nye album her.

Se et galleri med stribevis af Larsen-fotos gennem hele hans mere end 40 år lange karriere i GAFFAs gallerisektion.

    ANNONCE