Festivalerne Images og CPH World Music Festival løber af stablen i en weekend, som også byder på en spændende reggaefestival. Alligevel er lyspunkterne få. GAFFAs desillusionerede ekspert, Torben Holleufer, guider dig rundt til festivalerne
Det kan nok ikke undgås, at der bliver danset på Dronning Louises bro. Et genialt sted at afvikle musikdelen til Images-festivalen, og der skal nok komme mange til koncerter med velkendte navne som Malis blinde par, Amadou & Mariam, og det geniale hybridband fra Colombia, Bomba Estéreo. Men det er altså også den fantasiløse top på nogle events, som GAFFA langt hen ad vejen vurderer er et fantasiløst spild af støttekroner. For dels har de to hovednavne spillet i Danmark et utal af gange, og dels synes det igen at være ude i den vanlige scene, klubben Global på Nørrebro, at det mest interessante sker. Festivaler eller ej.
Den såkaldte CPH World Music Festival er en skandale. Her har en bestyrelse sørget for, at vi kommer til at se enten dem selv, deres venner eller de grupper, de repræsenterer som managere eller i andre sammenhænge. Her ville en uvildig bestyrelse have klædt arrangementet.
Og Images - som tilbage i årene 1996, 2000 og 2006 havde spændende musikprogrammer, hvor dygtige og kyndige bookere havde sammensat programmer med en masse nye og lovende bands tilsat veritable superstjerner i en blanding, som var regulære øjeåbnere – har dels skåret meget ned på musikprogrammet. Og dels taget nogle de mest kendte og populære stjerner, i stedet for at vove noget og lade kendere af de respektive verdensdele for alvor dykke ned i deres viden og hente det der helt specielle frem, som vi aldrig har set før. Sådan som det netop var stilen før i tiden. Men sådan blev det ikke i 2013.
Navn forpligter
CPH World Music Festival er en klar torn i øjet. Ikke at der er noget galt med de danske verdensmusikorkestre, som gæster spillestederne. Flere af dem er glimrende, men man kan ikke lade være med at tænke på, at lader man blikket falde på den tilsvarende årlige festival i Norge, Oslo World Music Festival, så er der altså helt anderledes boller på suppen.
Det burde forpligte at bruge hovedstadens navn, og her er et festivalsite, hvor vi møder "udenlandske " stjerner som den i øvrigt glimrende Mizgin fra Kurdistan (så vidt jeg er orienteret har denne fremragende kurdiskfødte sangerinde, der helt tilbage i 2007 modtog Dansk Flygtningehjælps kunstnerpris været bosat længe i Danmark) eller hvor sitet de seneste dage er blevet spicet lidt op, fordi man har fået lov til at inkludere bands, der spiller på henholdsvis Global og Scandinavia Reggae Festival. Men skåret ind til benet er danske verdensmusikere med meget få udenlandske lyspunkter. Og altså en bestyrelse, hvor de forskellige ud over at være medlemmer eller koordinatorer også har reelle kommercielle interesser på spil.
Så det er beskæmmende – i en by hvor jazzen har sin festival og en lang række andre festivaler som Vanguard, Trailerpark og mange andre har vist, at der er en mængde bud på, hvordan en vibrerende event kan sættes op – at verdensmusikken laller rundt på så relativt lavt kunstnerisk og organisatorisk niveau. Hvor de virkelige lyspunkter er orkestre, som enten bliver præsenteret af Images eller ville have spillet på klubben Global på Nørrebro under alle omstændigheder.
Det vil være min anbefaling, at man i fremtiden tager kraftigt op til revision, hvordan specielt en festival som CPH World Music Festival skal sættes sammen. Således at det ikke bliver folk med egeninteresser, der befolker bestyrelsen, men uvildige eksperter, som frit kan vurdere, hvad der har offentlig interesse og reelt er verdensmusikalske lækkerbidskener både fra ind- og udland. Fordi der jo netop sker en masse, på en scene som er mere i fokus end nogensinde før. Og hvor en blomstrende undergrund bruger verdensmusikken som den naturlige værktøjskasse.
GAFFA anbefaler følgende koncerter:
Amadou & Mariam – fredag 30. august kl. 22 – Dronning Louises Bro
Malis store stjerner indenfor blues/rock/pop/world behøver ingen præsentation. Sidst spillede de på Roskilde Festivals Orange Scene. Gamle kendinge med et utal af koncerter bag sig på disse breddegrader.
The Alaev Family – fredag 30. august kl. 24 – Global
Denne forrygende gruppe fra afsidesliggende Tadjikstan i Centralasien bør man ikke gå glip af. De væltede WOMEX, messen for verdensmusik, da de var showcase der.
Ajinai – lørdag den 31. august kl. 18 – Dronning Louises Bro
Det nye skud på stammen, når det gælder tonsepunk fra Mongoliet. Minder meget om de mere kendte Hanggai.
Bomba Estereo – lørdag den 31. august kl. 21.30 – Dronning Louises Bro
Fænomenale Li Saumet står i spidsen for dette formidable orkester fra Bogotá, Colombias hovedstad og en af de mest intense scener på planeten Jorden. Forvent gnistrende rap. lækker sang og den helt unikke blanding af funky Cúmbia og indierock.
Mitú – lørdag den 31. august kl. 24.00 – Global
Spændende gruppe, som består af to medlemmer af Bomba Estéreo. Læg mærke til det sene tidspunkt. Musikerne skal lige blive færdige på den nærliggende bro til Nørrebro.
Eténèsh Wassié & Matieu Sourisseau – fredag 6. september kl. 24 – Global
Spændende duo, hvor den ypperlige etiospiske sangerinde Eténesh Wassié tager dig med en tur til intense Addis Abeba. Tjek koncerten ud.
Læs videre her om festivalerne: