Nyhed

15 forunderlige facts om Fleetwood Mac

Vi har samlet 15 interessante oplysninger om soft rock-giganterne i anledning af deres koncert i Jyske Bank Boxen

Læs et indgående portræt af Fleetwood Mac i GAFFAs artikelsektion

Fleetwood Mac spiller i dag i Jyske Bank Boxen i Herning. Bandet har haft stor udskiftning i besætningen i løbet af deres lange karriere, hvor de både har fået succes med blues'ede og siden blødere rocktoner. I anledning af koncerten har vi fundet 15 interessante fakta om rockgiganterne frem fra gemmerne.



1. Bandet blev dannet i England i 1967 af guitarist og sanger Peter Green og trommeslager Mick Fleetwood, der begge havde en fortid i John Mayall's Bluesbreakers. Snart fik de selskab af slide-guitarist Jeremy Spencer, i en kort periode af bassist Bob Brunning og derpå af bassist John McVie, der også havde spillet med i John Mayall's Bluesbreakers. Peter Green opkaldte et instrumentalnummer, "Fleetwood Mac" efter Fleetwood og McVie som en hyldest og for at få McVie med, og det blev hurtigt bandets navn. Mick Fleetwood og John McVie er i dag de eneste oprindelige medlemmer af bandet. De har kun bidraget begrænset til sangskrivningen gennem årene – det har som regel været de skiftende frontfigurer, der har stået for det.

2. I de unge år spillede Fleetwood Mac bluesrock og fik deres første store hit med instrumentalnummeret "Albatross", der toppede den britiske hitliste i 1968. Samme år udgav de også singlen "Black Magic Woman", der i 1970 blev et stort hit med Santana. I 1970 forlod Peter Green bandet for at hellige sig en solokarriere, som dog ikke for alvor kom i gang før et årti senere grundet voldsomme problemer med stoffer og en derpå følgende diagnose som skizofren.

3. Instrumentalnummeret "Albatross" fra 1968 er inspireret af et digt, Peter Green læste som barn. Albatrossen er ifølge sømands-overtro et varsel om ulykke, men trods det er sangen en af Fleetwood Macs populæreste sange til dato. Sangen har siden inspireret blandt andet Beatles' sang "Sun King" fra "Abbey Road".



4. Jeremy Spencer var guitarist i det oprindelige lineup, men trådte ud af bandet allerede i 1971 for at blive en del af kulten Children of God, som i dag kalder sig Family International). Kulten tror på en fundamentalistisk form for kristendom, og at vi lever i verdens sidste dage, som leder op til, at Jesus vender tilbage til jorden. Spencer er stadig udøvende musiker og udgav så sent som sidste år en solo-plade. Han er også stadig praktiserende medlem af Family International.

5. Christine McVie, der kom med i bandet i 1970 som sangerinde og keyboardspiller, hed fra fødslen Christine Anne Perfect. Under dette navn udgav hun en enkelt soloplade, efter hun forlod Chicken Shack, og før hun slog de professionelle pjalter sammen med husbonden John McVie i Fleetwood Mac. Sammen med resten af Fleetwood Mac blev hun indlemmet i Rock and Roll Hall of Fame i 1998. Samme år forlod hun bandet.



6. Gruppen fik deres andet kommercielle højdepunkt, efter de i begyndelsen af 70'erne flyttede fra England til Californien og optog de amerikanske medlemmer, kæresteparret Lindsey Buckingham (sang, guitar) og Stevie Nicks (sang). De ændrede her deres lyd fra bluesrock til mere mainstream poprock og fik kæmpesucces med pladerne "Fleetwood Mac" (1975) og "Rumours" (1977). Medlemmerne var her Buckingham, Nicks, Fleetwood, John McVie og Christine McVie.

7. Imens Christine McVie var på tour med Fleetwood Mac i 1976, havde hun en affære med lysteknikeren, hvilket resulterede i sangen "You Make Loving Fun", som endte med at blive en af singlerne på "Rumours"fra 1977. Sangen blev også Cyndi Laupers første udgivelse, da hun indsang en cover af den i 1977.

8. Sangen "The Chain" er den eneste sang, som hele bandet fra "Rumours"-lineuppet er krediteret for på albummet. Resten af pladens sange er skrevet af henholdsvis Lindsey Buckingham, Stevie Nicks og Chistine McVie. Sangen klippet sammen af forskellige optagelser. Basgangen, der kommer omkring tre minutter inde i nummeret, er for eksempel indspillet af John McVie med intention om at bruge den i en anden sang.


9. "Rumours" er et af musikhistoriens 10 bedst solgte album – det har solgt omkring 40 millioner eksemplarer og har opnået 11 gange platin i Storbritannien samt 19 gange platin i USA.

10. I midten af 70'erne blev McVie-parret skilt, ligesom Lindsey Buckingham og Stevie Nicks også gik fra hinanden. Lige midt i deres kommercielle og efter manges mening også kunstneriske storhedstid. Bruddene fik ikke nogen betydning for gruppens sammenhold udadtil, men der var masser af drama på de indre linjer, som også inspirerede til sangskrivningen. I denne periode indtog medlemmerne ligeledes massive mængder stoffer.

11. Gruppens sidste album med den klassiske besætning fra 70'erne var "Tango in the Night" fra 1987, der blev en stor succes. Herefter begyndte medlemmerne at komme og gå i de kommende år. Først gik Lindsey Buckingham og blev erstattet af Billy Burnette og Rick Vito, der medvirkede på det nogenlunde succesfulde 1990-album "Behind the Mask". Dernæst gik Stevie Nicks og Rick Vito ud og blev erstattet af henholdsvis Bekka Bramlett og Dave Mason, som spillede med på det floppende 1995-album "Time".

12. Den klassiske lineup blev samlet til Bill Clintons indsættelsesceremoni i 1993, da han vandt præsidentvalget. Clinton brugte Fleetwood Macs "Don't Stop" som kampagnesang. I første omgang var gendannelsen dog en engangsforestilling. I 1997 gav de en enkelt koncert med den klassiske lineup og udgav det på et livealbum, "The Dance". Albummet blev et stort hit, og bandet tog derpå på turné. Året efter gik Christine McVie ud af bandet.

13. Gruppens seneste album er "Say You Will" fra 2003 med 4/5 af den klassiske lineup: Buckingham, Nicks, McVie og Fleetwood, og det er også dem, der kommer til Jyske Bank Boxen. I april udgav de ep'en "Extended Play" med fire nye sange, deres første nye materiale i 10 år.

14. Christine McVie gæstede to aftener bandet på ét nummer, "Don't Stop", da gruppen spillede i O2 Arena i september 2013.

15. I gruppens levetid har der været mange udskiftninger i lineuppet. Flere medlemmer er gået bort de seneste år. Den oprindelige bassist, Robert Brunning, døde 68 år gammel af et hjerteanfald i 2011. Guitarist og sanger Robert Welch (som kortvarigt var med i start-halvfjerdserne) døde, da han efter et smertefuldt forløb oven på en operation i rygraden skød sig selv i brystet i 2012. Også tidligere guitarist Bob Weston strøg til de evige jagtmarker i 2012. 




Læs et indgående portræt af Fleetwood Mac i GAFFAs artikelsektion

ANNONCE