Nyhed

Reportage: GAFFA på Reeperbahn Festival del 1

Tysklands største og vigtigste musikbranche-festival er i fuld gang midt i Hamborgs berømte og berygtede Skt. Pauli-kvarter. GAFFA er med og rapporterer fra festivalen.

Reeperbahn Festival har i de sidste par år udviklet sig til at blive Tysklands vigtigste mødested for musikbranchen, hvor flere tusinde akkrediterede bookere, musikselskabsfolk, artister, journalister, talentspejdere og andet godtfolk hvert år sætter hinanden stævne i Hamborg for at mingle, netværke, deltage i det omfattende konference program og ikke mindst tage til nogle af de over 400 koncerter og events, som foregår på hele 68 forskellige venues på den fire dage lange festival i Tysklands næststørste by.
 Ud over de mange akkrediterede branchefolk har 20.000 betalende publikummer indløst billet til festivalen, så der er stuvende fyldt og ofte lange køer udenfor de fleste spillesteder, der ligger side om side i og omkring Hamborgs berygtede Reeperbahn-gade.



Programmet består næsten udelukkende af nye, upcoming acts i indie-genren fra Europa, USA, Canada og Australien, hvor der dog også er plads til mere kendte navne som Blonde Redhead, Angel Olsen, Cold Specks, Jenny Wilson, The Dø samt danske Alcoholic Faith Mission og Tina Dickow, som hernede hedder "Tina Dico". Danmark er i det hele taget godt repræsenteret på Reeperbahn, hvor festivalen i nu seks år i træk har arrangeret en helt særlig "Danish Night" showcase, hvor man i år kan opleve Mads Langer, The White Album, Mont Oliver og Blaue Blume. Danish Night er arrangeret i samarbejde med Music Export Denmark og foregår lørdag aften på spillestedet Indra, som er en af de klubber, hvor Beatles gav den gas i starten af tresserne.
 Ud over de utallige koncerter byder festivalen også på en række andre events, fester, konferencer og udstillinger inden for film, spil, kunst, litteratur, fotografi, gastronomi og meget mere.

Sex, drugs & rock'n'roll


Reeperbahn og Skt. Pauli-kvarteret er nærmest definitionen på sex, drugs & rock'n'roll. Området har siden 1950'erne været kendt for sit red-light district, hedonistiske natteliv og brogede eksistenser.
 Området lever i den grad også op til sin myte og er pakket med barer, stripklubber, bordeller, rock joints, sex shops, druk-punkere, hjemløse og alt midt imellem. Derudover byder kvarteret også på en række virkelig gode spillesteder, som alle emmer af historie og atmosfære.


With the Beatles & Dylan

Når man siger The Beatles, må man også sige Hamborg. Det var nemlig her i byen, at The Beatles trådte sine barnesko, fandt sin form og stil og spillede 300 koncerter fra 1960-1962, inden de i starten af 1963 vendte tilbage til hjemlandet og blev verdensstjerner. Den historie og mange andre får vi på en guidet Beatles-tur rundt i Skt. Pauli-kvarteret, hvor Beatles spillede på en stribe stadig eksisterende klubber dengang i starten af tresserne. De mange spændende historier og anekdoter bliver krydret med livemusik fra vores guide Stefanie Hempel og hendes medbragte ukulele, mens vi både passerer det hus, hvor Beatlerne boede sammen helt i starten af opholdet og den klub, hvor de spillede hele 93 aftener i træk.



Undervejs får man også et fint indtryk af det skæve Skt. Pauli-kvarter, og turen kan stærkt anbefales, hvis man er Beatles-nørd eller bare interesseret i musikhistorie generelt. 
Selveste Bob Dylan var desuden på samme rundtur sidste år, da han gav koncert i Hamborg, får vi fortalt af vores benovede guide, som til sidst på turen pludselig genkendte den mystiske stille mand i baggrunden med solbriller og hættetrøje. Da His bobness opdagede, at han blev genkendt, fremstammede han et stille "thank you, but I gotta go", hvorefter han forsvandt ind i en diskret ventende SUV med tonede ruder.  

Flot folk i nazi-bunkeren

Aftnen starter med et besøg i Hamborgs dybt imponerede Flakturn IV, som er en kæmpemæssig overjordisk nazi-bunker. Den massive beton kollos var den sidste bastion for naziregimet i Hamborg under 2. Verdenskrig og havde plads til hele 30.000 soldater eller civile på en gang. Efter krigen viste bunkeren sig at være nærmest umulig at nedbryde, men her i nyere tid har det vist sig at være et stort aktiv for byen, da den otte etager høje gigant nu er et yderst populært og hipt kulturhus med spillesteder og en fed indieklub på øverste etage med udendørs balkon.


Fra scenen i klubben leverer belgiske Douglas Firs friske og smukke singer-songwriter-toner i flot stil med Neil Young og en slående fysisk lighed med Bob Dylan i hans mest cool midttresser-periode. Stemmen spænder over mange oktaver, og det er svært ikke at blive begejstret, når man samtidig står med en liflig drink i hånden og en svimlende smuk udsigt over hele byen.

Hereafter går turen videre over mod det højloftede spillested Knust et stenkast fra bunkeren. Her er amerikanske Angel Olsen i gang med at severe sine underskønne folkede sange pakket ind i sværmeriske melodier og ægte englestemme i stil med Emmylou Harris. Hun er charmerende og træfsikker og et godt bud på en kvindelig arvtager til Joni Mitchell. Da det irske whiskeymærke Tullamore Dew er sponsor for festivalen, bliver der delt gratis drinks ud i en lind strøm, og vi kan ikke finde ud af at sige nej. Så efter koncerten er det eneste fornuftige at dingle direkte hjem i seng og være frisk til resten af vildskaben på Reeperbahn.

ANNONCE