Nyhed

Cold Specks: Nogle gange kan det virke lidt skræmmende

GAFFA har snakket med Al Spx forud for hendes koncert i Vega den 21. januar

På onsdag den 21. Januar giver Al Spx, bedre kendt under kunstnernavnet Cold Specks, koncert i et udsolgt Vega. GAFFA har haft gang i en ustabil telefonforbindelse over Atlanten og snakket med den lille dame med den store stemme. Du kan læse interviewet herunder.

Cold Specks har gjort sig bemærket med sin blanding af southern soul, gospel, folk, indierock, siden hun debuterede på tv-showt "Later … With Jools Holland" i 2011. Hun har begejstreret både publikum og anmeldere og har hidtil udgivet to roste album.

Hendes andet album, "Neuroplasticity", udkom i slutningen af august sidste år. Det holdt niveauet fra debuten samtidig med, at det udviklede sangerindens lyd. GAFFAs musikanmelder Pelle Sonne Lohmann kvitterede med fem stjerner og skrev: " Samtidig byder det nye album på en helt anden musikalsk spændvidde end det gamle - værket er mere ambitiøst instrumenteret og orkestreret og rummer en drastisk udvidet elasticitet rent udtryksmæssigt."


Al Spx og hendes band har netop overstået en turné i staterne, og hun udtrykker stor forventningsglæde til den danske koncert. "Det føles som rigtig lang tid siden, at jeg har været i Danmark," siger hun eftertænksomt. Derudover glæder hun sig blandt andet også fordi, at koncerten i København også er startskuddet til hendes europæiske turné.

Titlen på dit seneste album "Neuroplasticity" antyder et æstetisk ændring, et lille skifte i musikalsk retning, hvordan kom du der til? 

– Jeg havde turneret mit første album igen og igen, og i næsten tre år optrådte jeg med de samme 35 minutters materiale. Jeg gik samtidig fra at spille på helt små klubber til at optræde på større rockklubber, og det følte jeg, at mit sæt virkede ude af takt med. Det var begyndt at blive sådan lidt småkedeligt. Så naturligvis ønskede jeg at ekspandere min lyd, da jeg gik i gang med noget nyt.


Nogle anmeldelser af "Neuroplasticity" beskrev lyden som "doom soul". Synes du, at det er en passende beskrivelse af din musik?

- Jeg anerkender, at det er en smule fjollet at beskrive musikken sådan. Men på samme tid forstår jeg, hvorfor den beskrivelse hænger ved. Der er elementer til stede, der nogle gange kan virke skræmmende og andre gange sjælfulde. Jeg forstår det godt.

Jeg har læst, at du går ind i genbrugsbutikker, når du er på turné, for at lede efter gamle fotografier og mærkelige ting, som du så bruger som inspiration til at skrive sange. Er det sådan, du generelt skriver dine sange?


- Det er lidt forskelligt. Nogle gange har jeg behov for at skrive om andre folks oplevelser, og det hjælper fotografierne mig med. Andre gange skriver jeg bare om mig selv. Helt andre gange har jeg ingen anelse, hvad det er jeg skriver om.

Hvad bliver du ellers inspireret af?

- Jeg bliver inspireret af mange ting. For tiden lytter jeg meget til Grace Jones og Alice Coltrane. Og så dyrker jeg rigtig meget 90'ernes r&b. (griner)


Hvordan har du det med stå på scenen? Har du sceneskræk, eller er det fordampet efter så mange års endeløs turneren?

- Jeg har meget metodisk fjernet mig selv fra alt det, så jeg bare kan optræde. Der er en håndfuld sange på det her album, hvor jeg traf beslutningen om bevidst ikke at skrive om mig selv.

Lægger du stadig ud med at synge temasangen til "Fresh Prince Of Bel Air", når du træder ud på scenen?


- Åh nej, det er jeg for længst holdt op med. Det var en joke, som jeg kørte på i for lang tid, og den måtte jeg stoppe.

Er du i gang med at skrive nye sange?

- Jeg har arbejdet lidt på nogle nye sange, men de er slet ikke klar til at blive luftet endnu. Jeg er så heldig, at jeg har mit eget øvelokale, og der tager jeg ned og arbejder på nyt. Det kan jeg ikke, når jeg er på turné. Du ser mig ikke sidde og skrive et nyt nummer på keyboard under en lydprøve. Det kan jeg slet ikke.


Nu er du jo bosat i Montreal, og der er en populær myte om, at det ikke er usædvanligt, at man måske støder ind i Leonard Cohen nede i sit lokale supermarked. Har du mødt ham?

- Det er aldrig sket for mig personligt. Men en af mine venner har mødt ham. Jeg har dog været på turné med hans søn, Adam Cohen.

Varm op med sangen "Bodies at Bay" fra albummet "Neuroplasticity":

ANNONCE