Nyhed

Savage Rose, vinder af GAFFAs Specialpris: Sangene og musikken er vores hjertebørn

Læs hvad publikum har af betydning for Savage Rose efter 50 år i musikbranchen

Savage Rose fik ved aftenens prisuddeling GAFFAs Specialpris (læs motivationen nederst), som dermed markerer bandets 50-års jubilæum – og at de garvede musikere stadigvæk har noget at skulle have sagt på den danske musikscene. Efter GAFFA-Prisen 2016 fangede vi frontfigur Annisette til en snak om publikums betydning for bandets musik, og om hvad bandet skal lave i 2017.

Annisette, havde du forventet, at Savage Rose ville at vinde GAFFAs Specialpris?

– Næh, det havde jeg egentlig ikke tænkt over. Jeg er ikke vant til at vinde noget, men jeg er vant til at spille en masse musik.

Hvordan reagerer du på at vinde lige netop den her pris?

– Jeg synes på en måde, at det var en dejlig anerkendelse i et 50-årigt langt, musikalsk liv, som vi har haft i Savage Rose. Vi har ikke haft så mange events af den her art, så det var meget dejligt, at vi fik prisen lige nu, hvor vi står overfor et kæmpe år med masser af turneer, både her, i Norge og i Sverige. Samtidig med det er vi i studiet lige nu og er ved at lave en plade, som bliver vores 25. album.

Processen i at skrive er det vigtigste. Alt det der med, at man får alle de der tanker, visioner, drømme og håb og får bearbejdet de traumatiske ting, vi oplever i hverdagen. Det bliver en komprimeret kærlighedshistorie til livet.

Hvad betyder publikum for jer som kunstnere?

Det betyder alt. Jeg har jo mødt publikum i alle mulige afskygninger, både på de store scener og på de små scener, i små klubber, til havnearbejderstrejker, palæstinensiske flygtningelejre, kurdiske fængsler og så videre. Publikum er jo mennesker, og de møder op, fordi de vil høre noget om andre. Når man får lov til at stå foran et publikum, som er mennesker, så er det en gave, som man skal passe meget på.

Hvad skal I/du lave i 2017?

– Vi udgiver en plade, og så kommer der en bog om Savage Rose (i øvrigt skrevet af GAFFA-journalist Michael José Gonzalez, red.). Den kommer i løbet af sommeren sammen med den nye plade. Der kommer også en single først, som hedder "Woman", og som er et opråb til kvinder om, at de ikke skal lade sig tromle i en mandsdomineret verden.

Motivationen for tildelingen af GAFFAs Specialpris til The Savage Rose

I en tid, hvor der bliver delt ærespriser ud til højre og venstre for et par hurtige hits, vil GAFFA gerne hædre et af de mest betydningsfulde og banebrydende navne i dansk musikhistorie. Et band, der har inspireret både med sin fantastiske musik og med sin åbne og nysgerrige indstilling til livet og til andre folkeslag og kulturer.

Det er i år 50 år siden, at bandet for første gang samledes i en kælder i Søborg for at skabe ny musik sammen, som siden hen har ført bandet ud på en lang musikalsk rejse. I debutåret 1967 spillede bandet deres første koncert på Plænen i Tivoli. Året efter sendte de deres selvbetitlede debut-lp på gaden, og i alt er det blevet til hele 24 album. Gruppen har fejret bemærkelsesværdige triumfer som beatorkester i 60’erne, hittet med balletmusik i 70’erne, har prøvet kræfter med både gospel og soul og været en vægtig politisk stemme ikke mindst i 70’erne og 80’erne samt fået et stort comeback til hitlisterne i 90’erne. Men bandet har aldrig været væk, og i deres 50 års jubilæumsår i år har de allerede spillet tre udsolgte koncerter i Det Kongelige Teater, og uden at røbe for meget kan vi godt afsløre, at bandet vender tilbage til de store scener på landets festivaler.

Den centrale kerne i bandet har gennem årene bestået af parret Thomas Koppel og Annisette suppleret af skiftende musikere gennem tiden. Thomas Koppel forlod os desværre i 2006, men det er en stor fornøjelse at kunne hædre Annisette (og The Savage Rose) i levende live for deres enestående bidrag til dansk musikliv – og historie. Tak er kun et fattigt ord.

ANNONCE