GAFFA - Alt om musik
Efter den danske queerkunstner O/RIOH har kritiseret Copenhagen Prides booking af Infernal som hovednavn, er hun nu blevet fjernet fra årets musikprogram.
31-årige Rikke Østergaard, der også går under kunstnernavnet O/RIOH, havde udsigt til at åbne Copenhagen Pride Weeks store musikarrangement Pride Show nu på lørdag den 17. august. Et show, der skulle have været karrierens hidtidige højdepunkt.
Imidlertid bliver det ikke til noget, for O/RIOH er blevet taget af programmet. Det sker efter, at hun på sin instagramprofil har kritiseret Copenhagen Prides booking af Infernal som hovednavn og har opponeret imod Pridens prioriteringer i booking-regi generelt.
– Jeg har jo fulgt med i Priden, og især i år, da jeg skulle være en del af det, og jeg synes, at deres headline-bookinger er iøjnefaldende på en negativ måde. Tina Dickow, Birthe Kjær – det rimer altså ikke på Pride, siger O/RIOH, da vi fanger hende.
– Og til sidst kommer så annonceringen af hovednavnet Infernal. Hvilket jeg heller ikke forstår. Min undren bunder i, at de vælger at give alle deres headline-koncerter til kunstere, som i mine øjne ikke repræsenterer LGBTQ-miljøet. Uden at spekulere i deres (de bookede artisters, red.) pågældende seksualiteter eller holdninger fremstår de ikke ligefrem som repræsentanter for miljøet. Det er en stor skam, at Pride ikke bruger sin store magt og synlighed til det, de står for som politisk organisation og bevægelse; nemlig at støtte op om og give synlighed til LGBTQ-personer.
LÆS OGSÅ: O/RIOH ryster katten og udfordrer vores syn på kroppen
Om årets Pride-bookinger siger kommunikationschef for Copenhagen Pride, Thomas Rasmussen:
– Nogle gange må vi erkende, at der er ikke så mange LGBT+ hovednavne og headliners, som vi kunne ønske os, men vi kigger virkelig efter det. Jeg tror bare, at det er tilfældigt i år, at vi har tre hovednavne, som ikke er udtalte LGBT+ kunstnere. Det er en festival, hvor vi arbejder aktivt for repræsentationen. Og så kan det da godt være, at man kan argumentere for, at der ikke er den nødvendige repræsentation i hovednavnene i år. Og det kan jeg da godt se, at der ikke er i år.
O/RIOHs Pride-kritik foregik i hendes Instagram-historie, hvorfor det ikke er muligt for os at gengive den specifikke ordlyd, men ifølge Thomas Rasmussen var det netop sprogbrugen i O/RIOHs kritik, der fik dem til at fjerne hende fra programmet:
– For os handler det (aflysningen af O/RIOHs optræden, red.) primært om to ting. For det første er det måden, man gør det på – altså tonen i det. Der blev jo sagt, at Copenhagen Pride var noget bullshit, og vores offentliggørelse af Infernal blev nedgjort. Samtidig med at vi også oplevede, at vi som festival – altså alle de frivillige, der knokler året rundt – blev nedgjort ved at sige noget i retning af: ”I har ét job, og det kan I ikke engang finde ud af. Hvor svært kan det være”.
O/RIOH blev ellers utroligt glad for den håndsrækning, som Priden gav hende i starten af året, da de spurgte, om hun ville være en del af det lineup, der skal spille for de omkring 30.000 parade-deltagere lørdag:
– Det var sgu en fed booking at lande. Det havde helt sikkert været på den største scene, og sandsynligvis også foran det største publikum, jeg nogensinde har optrådt for. For ikke at nævne det mest relevante publikum, hvori jeg finder min primære målgruppe. Så det var en kæmpe chance for mig som kunstner, siger hun.
Den optræden skal O/RIOH imidlertid spejde langt efter, og over for os påpeger hun det tvivlsomme aspekt i at blive udelukket fra et arrangement på grund af kritik af Copenhagen Pride.
– Jeg synes, det er problematisk, når Pride forbigår chancen for at skabe opmærksomhed omkring minoriteter – også i musikbranchen – og i stedet booker eksempelvis Tina Dickow og dermed reproducerer de forhold, der gør sig gældende i vores samfund de resterende 51 uger om året, hvor der ikke er Pride. Det føler jeg nødvendigt at pointere, så det ikke bare går ubemærket hen. Og uanset om jeg skal stå på den scene eller ej, og uanset om Pride er enige med mig eller ej, så burde det være 100 procent legalt at komme med den kritik. Alt andet tangerer censur, og det kan jeg slet ikke ignorere.
Anerkender du, at Pride jo som arrangement også har brug for at tiltrække masser af mennesker, og det derfor måske giver mere mening med en Birthe Kjær-booking som hovednavn i stedet for en mindre kendt kunstner fra LGBT+-miljøet?
– Jeg anerkender at Pride gerne vil omfavne et bredt publikum, men jeg anerkender ikke, at det giver mere mening at booke Birthe Kjær end en LGBT-kunstner. Jeg kan sagtens nævne de første 10 kunstnere, som er kommercielt rentable kunstnere; altså LGBT+ kunstnere, som kan agere hovednavne: Silvana Imam, Beatrice Eli, Angel Haze, Anohni, Mykki Blanco, Tami T, Marie Key, Freja Kirk, Le1f, MNEK med flere. Jeg har en lang liste med navne, som Copenhagen Pride gerne må låne til næste år, griner O/RIOH.
LÆS OGSÅ: Hesten fodres, kanterne slibes og patriarkatet nedkæmpes
– Vi er enormt kede af denne situation, og havde selvfølgelig ønsket et andet udfald. Vi gør super meget for at sikre et mangfoldigt lineup, og jeg synes simpelthen ikke, at det er måden at gøre det på; at gå til angreb på en anden kunstner og samtidig at gå til angreb på Copenhagen Pride, fastslår Thomas Rasmussen.
Ifølge O/RIOH har der været larmende tavshed fra Copenhagen Prides side, men denne tavshed er nu blevet brudt, efter at vi har taget historien op, og kravet fra Copenhagen Pride om kommunikation udelukkende via deres advokat er ophævet. De to stridende parter skal mødes til en dialog om situationen inden længe.
O/RIOH kan, på trods af aflysningen af den store koncert ved lørdagens Pride Show, stadig opleves til debatseancen Pride X RAPOLITICS i balsalen på Huset-KBH imorgen onsdag den 14. august klokken 19.00.