Nyhed

Kan ny støtteordning redde lukningstruet Aarhus-spillested?

GAFFA.dk – alt om musik

Billedet: Joyce på Tape, marts 2020

Kulturlivet skal løftes. Det blev i går bestemt af den socialdemokratiske regering, der præsenterede sin finanslov for 2021. 437 millioner kroner bliver således afsat over en fireårig periode til kulturlivet, der har været hårdt presset under corona-krisen og stadig er det. Det sætter en nuværende og vigtig problematik på spidsen, som det lukningstruede Aarhus-spillested TAPE står midt i. 

Det nye løft kommer desuden til at indeholde et interessant bidrag, der skal styrke landets genre- og nichespillesteder. Tilbage i september måned præsenterede Radikale Venstre et nyt udspil, der skulle sikre denne type spillesteder bedre, fordi der var et presserende behov for at hjælpe disse og skabe bedre muligheder for deres overlevelse.

Et udspil, der nu er blevet vedtaget, og som muligvis giver en vigtig og aktuel problematik nyt håb. Nemlig den igangværende debat om det lukningstruede Aarhus-spillested TAPE, der står til at dreje nøglen om, fordi processerne for at søge støtte til drift og administration hos Aarhus Kommune blandt andet har været problematiske. Samtidig har TAPE forsøgt at ansøge om at opnå status som regionalt spillested, men processen for dette har også gjort det til en umulighed for spillestedet.

For går man som spillested ikke under kategorien “regionalt spillested” er man betydeligt mere udfordret i forhold til økonomisk overlevelse, og at opnå status som regionalt spillested kan også være en vanskelig proces i sig selv. Der er nemlig en række kriterier, man skal leve op til.

LÆS OGSÅ: FINANSLOVEN: Ny støtteordning til nichespillesteder

Er der nyt håb for TAPE? 


I et opslag på Facebook udtrykker den radikale kulturordfører Zenia Stampe stor glæde over, at udspillet bliver en del af den nye finanslov. Hun giver i samme opslag udtryk for at hun håber, at den nye støtteordning kan hjælpe TAPE.

Tak til vores radikale borgerrepræsentantskabsmedlem i København, Christopher Røhl, der kom og bankede på min dør allerede i efteråret for at gøre opmærksom på, at der var et hul i spillestedslovgivningen. Og tak til Dansk Live, Jazzhus Montmartre, Copenhagen, Musik Loppen, VEGA m.fl. for straks at tage handsken op og levere konstruktiv sparring, da jeg bad om hjælp til at lave en konkret model. Forhåbentligt kan den nye ordning også hjælpe Tape i Århus, der lige nu står i en meget kritisk situation. Det bliver dog ikke os politikere, der skal behandle ansøgningerne, men derimod Kunstfonden i respekt for det vigtige armslængdeprincip.”

I den forbindelse har GAFFA spurgt TAPE, om de øjner et nyt håb for spillestedet oven på den nye støtteordning.

– For det miljø vi repræsenterer er det i den grad interessant, på den lange bane. Som en bastard der har haft sine styrker i ikke at arbejde institutionaliseret, vil det selvfølgelig være afgørende hvilke krav der følger med, i det man vil kalde en rammeaftale. Vores styrke ligger i at arbejde benhårdt og kompromisløst med kuratering, og professionaliseres rammerne for koncerterne, vil det være et markant løft for kunsten og musikken – så den del bør respekteres i ordningen, lyder det i en fælles udtalelse fra holdet bag TAPE. 

– På den korte bane er der dog stadig rigtig lang vej, for at sikre miljøet omkring TAPE. Vi er nu i dialog med rådmanden og forvaltningen, der har udtrykt ønske om at rette op på den del.

Den nye støtteordning

Med den nye støtteordning bliver der blandt andet afsat 10 millioner kroner årligt i 2021 og 12 millioner kroner årligt i 2022-2024 til en ny genre- og nichespillestedsordning. Og for at blive en del af ordningen, skal spillestederne opfylde mindst ét af tre kriterier:

1. Udgøre en slags nationalscene eller regionalscene for bestemte musikalske genrer (genrespillested).


2. Opsamle og udvikle nye musikalske bølger og koncertformater (nichespillested).

3. Udgøre et knudepunkt for det musikalske musikliv (netværksspillested).

Ordningen skal altså have til formål, at der ikke bliver stillet lige så mange og detaljerede krav som til regionale spillesteder. Ordningen skal ses som et supplement til ordningen for de regionale spillesteder samt honorarstøtten, og det vurderes samtidig, at ordningen vil kunne fungere som trædesten mod at blive regionalt spillested for nogle spillesteder.

LÆS OGSÅ:
Radikale Venstre vil lave støtteordning for niche-spillesteder

ANNONCE