Nyhed

Hun Solo holder koncert på Kvindernes Internationale Kampdag

GAFFA.dk – alt om musik

Blandt andre Aure Dione, Kajsa Vala og Stine Grøn vil optræde

Kvindernes Internationale Kampdag bliver fejret verden over den 8. marts, og i år går kvindemusikorgansationen Hun Solo, sangskriverorganisationen DJBFA og Sex & Samfund sammen for at udfordre kønsskævheden i dansk musik med en koncert og en debat på Hotel Cecil i København på kampdagen den 8. marts.

De optrædende er Aura Dione (billedet), der har hittet i store dele af Europa, sangeren og sangskriveren Kajsa Vala, der både har gjort sig bemærket som folkrocket solokunstner og som nytilkommet medlem af genopstandne Psyched Up Janis, og Stine Grøn, kendt fra det meget anmelderroste band Irah og nu på vej med sit første solomateriale. Også to af grundlæggerne af Hun Solo, Nana Jacobi og Kirstine Stubbe Teglbjærg vil performe.


– Vi skaber en festlig, musikalsk fejring af Den Internationale Kvindedag på Hotel Cecil i København med masser af stærk musik skabt af kvinder og sender et fælles budskab om empowerment til kvinder, piger og femmes, siger Nana Jacobi fra Hun Solo.

LÆS OGSÅ: Hej Søster Fest vender tilbage med kvinde-koncerter

Der har i de senere år været stor debat om den kønsmæssige ubalance i dansk musikliv. Der spilles langt færre kvindelige end mandlige musikere i radioen, og langt færre kvinder end mænd står på landets scener.


I 2011 kortlagde en rapport, udarbejdet af konsulenthuset Niras, kønsbalancen i dansk rytmisk musikliv til at være henholdsvis 80 procent mandlige og 20 procent kvindelige aktører. Imidlertid viser kønsfordelingen på festivaler, radio og spillesteder ofte en endnu større skævvridning.

Eksempelvis viste det sig, at når sangskriverorganisationen Koda i 2018 udbetalte 100 kroner i rettighedsmidler, gik 89 kroner til mænd og kun 11 kroner til kvinder i 2018. De seneste tre år har ikke én eneste kvindelig kunstner været at finde på top 10-listerne over de mest spillede kunstnere i landets radioer, når man ser de statsstøttede og de kommercielle radioer under ét. Og dermed mangler de nye potentielle kvindelige musikere forbilleder, mener sangskriverorganisationen DJBFA.

– En af konsekvenserne ved den meget ringe repræsentation af kvinder i musik er, at unge piger mangler rollemodeller at spejle sig i. Netop fordi det er blandt eksponerede musikere, at unge ofte finder inspiration og rollemodeller, siger Anna Lidell, forkvinde for DJBFA.


For meget fokus på kvindekroppen

Derudover mener arrangørerne, at kvindelige artister ofte udsættes for anmeldelser med uhensigtsmæssigt stort fokus på kroppen frem for den faglige vurdering deres musik.

– De udfordringer er der alt for mange kvinder, der møder i deres arbejdsliv. Men ingen kvinder skal opleve at blive fortalt, hvordan man bør se ud eller ikke se ud for at blive taget alvorligt som kunstner, kvinde eller menneske, siger Sex & Samfunds nationale chef, Lene Stavngaard.


Som optakt til den 8. marts sætter en kampagne skabt af Sex & Samfund derfor spot på, hvordan og hvorfor kvindekroppen i 2020 stadig spiller en fremtrædende rolle i modtagelsen af kvinders musik.

LÆS OGSÅ: KOMMENTAR: "Hun skal fandeme ikke komme her og have det godt med sig selv"

På selve dagen inviteres alle interesserede til den gratis talk “Lyt til en kvinde”.


Herefter er der Hun Solo-koncert med aftenens fem solister og derpå lounge med unge dj's fra dj-kollektivet Future Female Sounds – en nonprofit organisation, der arbejder med at oplære unge kvinder som dj's.

Aftenens program den 8. marts på Hotel Cecil:

17.30: Døre åbner til talk


18.00: Gratis talk

19.30: Dørene åbner til koncert

20.00: Koncerten begynder – billetsalget er i gang på Ticketmaster


22.15: Drinks og dj's

Varm op med Aura Diones 2019-single "Sunshine":


ANNONCE