Nyhed

Jamaika idømt forvaring på ubestemt tid

GAFFA.dk – alt om musik

Rapperen og sangeren var tiltalt for knivoverfald, vold og trusler

Den 25-årige dansk-somaliske rapper og sanger Jamaika, med det borgerlige navn Sharmarke Omar Ali, er ved retten i Esbjerg blevet idømt forvaring på ubestemt tid for blandt andet et knivoverfald i Esbjerg i oktober 2019 og efterfølgende vold og trusler. Det skriver Ekstra Bladet.

"Jeg er meget tilfreds med dommen. Forvaring er jo en speciel straf. Det er jo et sammensurium af tidligere kriminalitet, som bliver sammenholdt med nuværende kriminalitet og så den personlighedsstruktur, den tiltalte nu har," fortæller anklager Mads-Emil Wietz til Ekstra Bladet.


Opdatering: Ifølge JyskeVestkysten har Jamaika anket dommen til landsretten. – En forvaringsdom vil betyde afslutningen på hans liv. Når han kommer ud, vil hans lille datter være 16 år gammel og flyttet hjemmefra. Det handler om hele hans liv, sagde forsvarer Mikael Juul Eriksen ifølge JyskeVestkysten med henvising til den længde, som forvaringsdømte typisk afsoner, 13-15 år.

En person kan ifølge Jyllands-Posten blive idømt forvaring på ubestemt tid, hvis vedkommende har begået personfarlig kriminalitet, og hvis retten finder, at vedkommende er til væsentlig fare for andre. Efter tre år skal en psykiater i fængslet vurdere, om der er grundlag for en løsladelse. Den vurdering skal foretages igen hvert år. Afgørelsen ligger dog hos domstolene.

Ifølge JyskeVestkysten er en medvirkende årsag til den hårde straf, at Jamaika seks gange tidligere har overfaldet folk med kniv eller flasker, så hans ofre har fået alvorlige skader. I alt har han tidligere været idømt tre et halvt års fængsel.


Udgør en fare for andre menneskers liv

I en erklæring fra psykiaterne i Retslægerådet lød det i sidste uge, at vokalisten burde idømmes forvaring på ubestemt tid, fordi han flere gange har begået knivvold og udgør en fare for andre menneskers liv. Det skrev JyskeVestkysten.

"Der er stor sandsynlighed for, at der påkræves forvaring," lød rådets konklusion ifølge Jyske Vestkysten.


Knivoverfaldet fandt sted i boligblokkene Ti-Kanten i Esbjerg natten til søndag den 6. oktober 2019 efter en koncert med Jamaika i Shisha-Lounge i Esbjerg tidligere på aftenen. I Ti-Kanten blev en 25-årig mand efter eget udsagn brændt med en cigaret, slået med en knytnæve og sparket af Jamaika, der var påvirket af alkohol og stoffer. Rapperen skulle desuden have stukket mod offerets hoved og hals med en stor køkkenkniv. Offeret afværgede, men fik et dybt stiksår i håndleddet.

Senere skulle Jamaika sammen med to andre havde sparket offeret i liggende tilstand og truet ham for at få ham til at trække sin politianmeldelse tilbage. 

Jamaika nægtede alle anklager, men bekræftede at have befundet sig i lejligheden, hvor optrinnet skete.


Efter episoden var Jamaika på fri fod en måned, inden han blev anholdt. I retten fortalte sangeren ifølge JyskeVestkysten, at flugten skyldtes, at han ønskede at være sammen med sin højgravide kone og kunne holde sit nyfødte barn i armene.

Har millioner af streams

Jamaika, der er opvokset i boligblokkene Finlandsparken i Vejle, brød igennem i 2016 med sangen "Blodskudt", der har over 15 millioner streams på Spotify. Han har optrådt på blandt andet Roskilde Festival, Spot Festival og en række danske spillesteder. Han har tidligere siddet i fængsel flere gange, hvilket også skildres i hans tekster.


Jamaika har kontrakt med pladeselskabet Universal Music. Direktør for Universal Music Danmark, Casper Bengtson udtalte i november 2019 til GAFFA, mens Jamaika endnu var på fri fod og i samme periode havde drillet politiet på Instagram:

– Hos Universal Music agerer vi inden for lovens rammer, og vi vil selvfølgelig til enhver tid samarbejde med myndighederne, hvis de henvender sig. Men det er samtidig vores forpligtelse som et af Danmarks største musikselskaber at bidrage til musikalsk og kulturel mangfoldighed i det danske samfund. Derfor er det også afgørende for os at kunne give stemme til kunstnere, der ikke nødvendigvis deler vores værdier eller lever efter dem.

Jamaika har udgivet flere singler samt ep'en Dedikeret, mens han har siddet varetægtsfængslet.


GAFFA forsøger at få en kommentar til dommen fra Universal Music.

LÆS OGSÅ: Jamaika giver lyd fra sig

ANNONCE