Nyhed

Julemanden får politisk standpunkt i ny video fra Orkestr Partisanski

GAFFA.dk – alt om musik

”Tror du, det er for sjov, at julemanden han er rød?” lyder det i nummeret

Mange har nok en bestemt idé om, hvad der udgør en klassisk julesang. Gør dig klar til at få sprængt den forestilling i luften ved synet af den nye video til nummeret ”Julemanden er kommunist” fra Orkestr Partisanki, der har slået pjalterne sammen med rapperen Pelle.

Har du nogensinde tænkt over, hvorfor julemanden er rød? I denne absurde sang lyder forklaringen fra 10-mands orkesteret på, at julemanden er kommunist. Det er derfor, at der ”dumper gaver ned i selv de fattiges kaminer, mens han undergraver kapitalismens stormagasiner,” synger forsangeren, der kalder sig Ivan, med en tyk påtaget russisk accent.


Gruppen beskriver i en pressemeddelelse nummeret som en ”vanvittig fusion mellem balkan, dansk hiphop, jul og kommunisme.”

I videoen, der er præget af stærke sovjet-militær-vibes, ser vi således en døddrukken julemand (portrætteret af rapperen Pelle), der får sig en tår og vågner op af sin døs for at blotte sit maveskind og uddele kys. Og rappe. Jo tak. Under sin rap konkluderer Julemanden/Pelle blandt andet, at han besøger 822 et halvt barn per sekund, og at hans kane dermed flyver ”næsten lige så fint som sovjetteknologi."

LÆS OGSÅ: PLAYLISTE: 15 sange til en nederen jul


Der er generelt masser af tåbelige, men ganske kreative vendinger i spil, som når det forklares, at Julemandens brand er ”blevet stjålet af en colafabrik som en del af et kapitalistisk propagandatrick.”

Det røde flag bliver selvfølgelig også fundet frem, ligesom videoen byder på rigelige mængder alkohol.

Nummeret fremføres af det københavnske Balkan/rock-projekt Orkestr Partisanski og markerer ensemblets første singleudgivelse siden debutalbummet Borsjtj, Guld og Rubler fra 2019.


Orkestr Partisanski har tidligere optrådt på NorthSide festival og lukket GrimFest 2021 med en koncert, der blev tildelt fem ud af seks stjerner fra GAFFAs anmelder. Anmelderen beskrev koncerten som ”en absolut underholdende afslutning på en yderst vellykket GrimFest, der næsten lignede sig selv.”

Gruppen har desuden flere gange spillet til Enhedslistens 1. maj-arrangementer – dog med et glimt i øjet.

Kom i julestemning (?) med den absurde video her:

ANNONCE