Nyhed

Povl Dissing modtager ærespris

GAFFA.dk – alt om musik

Den folkekære Povl Dissing indskrives i ny Folkemusikkens Hall of Fame i weekenden ved DMA Roots

Danish Music Awards Roots finder sted i den kommende weekend I Tønder. Her kan en særlig musiker se frem til en særlig pris. Povl Dissing bliver som den første indskrevet i Folkemusikkens Hall of Fame. Han vil lørdag den 27. november ved DMA Roots blive hædret, og det nye medlemskab bliver forseglet med et kunstværk, der består af en buste i træ og en lyrisk fortælling.

“Vi giver Povl Dissing denne hæder, fordi han siden de tidlige 60’ere har begejstret os alle. Fra at have delt vandene – ved at bruge sin stemme som instrument – til at han i dag nærmest er folkeeje for generationer. Povl Dissing er en inspiration for hele musiklivet og for alle sangere og musikere uanset genre. Han er også den første i Hall of Fame, fordi det for ham altid har handlet om musikken og ikke om pengene. Det kendetegner og personificerer Tønder Festivalen og vores initiativer,” udtaler Poul-Henrik Jensen, formand for Folkemusikarkivet i Tønder og næstformand i Tønder Festival Fond i en pressemeddelelse.

Visesanger, troubadour, jazzkornetist, spillemand, folkemusiker, dansk bluesmand, provokatør, sangskatforvalter, folkekær kunstner. Povl Dissing kan rumme alle titler og flere til. Han har som kunstner været med på den danske scene siden 1950’erne og sat store aftryk i den danske musikhistorie gennem årtierne. Ikke mindst samarbejdet med Benny Andersen og udgivelsen af Svantes Viser i 1973 betød et folkeligt gennembrud for Povl Dissing.

Et kunstnerisk højdepunkt tæller albummet Dissing også kaldet Nøgne Øjne fra 1969 med The Beefeaters. Også samarbejde med Benny Holst, Peter Thorup, Burnin’ Red Ivanhoe er at finde i bagkataloget, som i nyere tid tæller bandet Dissing, Dissing, Las og Dissing, som Povl Dissing har med sønnerne Jonas og Rasmus samt guitaristen Las Nissen.

Initiativet til folkemusikkens Hall of Fame blev taget af Tønder Festival Fond og etableret i juni 2021. Meningen er, at Hall of Fame bliver en del af Folkemusikarkivet i Tønder. Konkret vil der blive tale om billeder og buster af både internationale og danske musikere og sangskrivere, som vil få tildelt en hædersplads i Tønder. Det er bestyrelsen i Tønder Festival Fond, der vil bede et skiftende udvalg om hvert år at udpege medlemmer til Hall of Fame.

Povl Dissing har ikke sunget offentligt siden et voldsomt fald i Spanien i 2017, der gav ham en hjerneblødning og ødelagde hans hørelse, som dog siden er blevet delvist genskabt. Han har dog reciteret sangtekster ved flere offentlige lejligheder, blandt andet ved "Morgensang" på DR1.

LÆS OGSÅ: Forrygende feberramt fortolker

ANNONCE