Nyhed

Povl Dissing er død

Sanger og musiker Povl Dissing er død, oplyser hans hustru til Ritzau

Povl Dissing er afgået ved døden mandag aften, oplyser hans hustru til Ritzau. Han døde i sit hjem omgivet af sin familie og blev 84 år.

Visesanger, troubadour, jazzkornettist, spillemand, folkemusiker, dansk bluesmand, provokatør, sangskatforvalter, folkekær kunstner. Povl Dissing kan rumme alle titler og flere til. Han har som kunstner været med på den danske scene siden 1950’erne og sat store aftryk i den danske musikhistorie gennem årtierne. Ikke mindst samarbejdet med Benny Andersen og udgivelsen af Svantes Viser i 1973 betød et folkeligt gennembrud for Povl Dissing.

Samarbejdet med Benny Andersen gjorde, at Dissing blev folkekær. Det var han ikke før. Der var det faktisk lige modsat, og mange anså ham som en provokerende protestsanger i 1960'erne. Når han svedende optrådte med for eksempel "Gi' mig en hest, mor", var der øretæver i luften. Dissing var noget, man ikke havde set før, men folk troede, han gjorde grin med de gamle sange, som han spillede som bluesnumre.

Et kunstnerisk højdepunkt tæller albummet Dissing også kaldet Nøgne Øjne fra 1969 med The Beefeaters. Også samarbejde med Benny Holst, Peter Thorup, Burnin’ Red Ivanhoe er at finde i bagkataloget, som i nyere tid tæller bandet Dissing, Dissing, Las og Dissing, som Povl Dissing havde med sønnerne Jonas og Rasmus samt guitaristen Las Nissen.

Povl Dissing var ude for et voldsomt fald i Spanien i 2017, der gav ham en hjerneblødning og ødelagde hans hørelse. Derfor sang han ikke offentligt i de sidste år af sin levetid. Han har dog reciteret sangtekster ved flere offentlige lejligheder, blandt andet ved "Morgensang" på DR1.

I efteråret 2021 modtog den folkekære musiker en helt ny og særlig ærespris og var dermed den første, der blev skrevet ind i Folkemusikkens Hall of Fame. Initiativet til folkemusikkens Hall of Fame blev taget af Tønder Festival Fond og etableret i juni 2021. Meningen er, at Hall of Fame bliver en del af Folkemusikarkivet i Tønder.

Tønder Festival offentliggjorde i juni, at festivalen har arrangeret en hyldestkoncert til ham på årets festival med solisterne Kjartan Arngrim, Nive Nielsen, Jakob Bro, Bisse, Rasmus Dissing, Jonas Dissing, Rikke Thomsen og Niels Hausgaard. Orkestret bag solisterne består af blandt andre multimusikeren Gustaf Ljunggren, som er kapelmester, og bassisten Tony Garnier, sidstnævnte kendt fra Bob Dylans band.

Den 23. oktober udkommer Jens Folmer Jepsens biografi Dissing – fra ende til anden.

Povl Dissing brød sig ikke om at blive kaldt en legende, men det kan vi altså ikke komme uden om. En mand, der har været med til at definere dansk musik i en menneskealder med nogle af de største fortolkninger.

LÆS OGSÅ: NEKROLOG: En ydmyg gigant er tjekket ud – Povl Dissing er død, 84 år gammel

ANNONCE