Nyhed

Marc Facchini kritiserer den danske flygtningepolitik på ny single

GAFFA.dk - alt om musik

Singlen “Betaler for at puste” er Facchinis første udgivelse siden hans fjerde album Ind I Evigheden fra 2020.

Facchini skrev den nye single i 2021, hvor han endvidere planlagde udgivelsesdatoen. Artisten stiller skarpt på et højaktuelt emne om mennesker, der flygter fra krig.

“Betaler for at puste” er et guitardrevet, postpunket udspil, hvis lyrik tapper ind i den danske flygtningepolitik såvel direkte som indirekte. Det fremgår af en pressemeddelelse, at singlens udgivelsesdato blev fastsat, inden krigen i Ukraine brød ud. 


Med singlen agter Facchini at “sætte lyd på frustrationen ved at være en del af et europæisk samfund, som i årevis har gjort alt, hvad det kan gøre for at holde flygtninge og migranter væk”, fremgår det af pressemeddelelsen. Musikvideoen, som akkompagnerer sangen, er lavet af den egyptiske kunstner Youssef Mostafa, og den illustrerer teksten i korte sekvenser med en foranderlig, dertilhørende tegning.

Artisten sætter selv flere ord på det budskab, han vil formidle med “Betaler for at puste”: “Den tragiske situation, vi står i lige nu, har kun gjort det mere tydeligt, at vi har et strukturelt problem med, hvordan vi behandler flygtninge og asylansøgere fra ikke-europæiske lande. Det er selvfølgelig det helt rigtige at tage imod flygtninge fra Ukraine. Men retorikken omkring den nuværende situation står i skærende kontrast til, hvor meget frygt og lede vores presse og vores politikere kunne presse ud af, at der for få år siden var nogle stakkels mennesker i Syrien, som stod i samme situation, som ukrainerne står i nu”, udtaler Facchini.

“Ukrainerne tager vi imod med åbne arme – syrerne fik lov til at sejle deres egen gummibåd på tværs af Det Ægeiske Hav, blot for at blive puttet i lejre hos os – og måske endda blive sendt tilbage til det rædselsregime, de var flygtet fra.”


LÆS OGSÅ: ANMELDELSE: Undergang er smuk besked

“Det, vi kunstnere er gode til, er at forholde os til verden”

Kort udgivelsen af “Betaler for at puste” skrev Facchini et indlæg på sin Facebookside, hvor han kommer ind på relevansen af hans seneste udspil, og hvordan kunstnere bliver taget imod, når de involverer sig i den offentlige debat.


“Når man som kunstner blander sig i den offentlige debat, plejer der ikke at gå lang tid, før man får at vide, at kunstnere skal blande sig udenom og holde sig til det, de er gode til”, skriver Facchini.

“Problemet med den argumentation er, at dét vi kunstnere er gode til, netop er at forholde os til verden. At sanse den, og at omsætte den til ord, lyd, billeder, bevægelser og så videre. Jeg mener ikke, at det er kunstnerne der skal snakke mindre om politik - det er alle jer andre, der skal snakke mere om politik!”

Lyt til “Betaler for at puste” i nedenstående video:


ANNONCE