Nyhed

Dansker lancerer den simpleste – og sværeste – lytteoplevelse i verden

GAFFA - 35 år i musikkens tjeneste

Sangskriveren Marc Facchini præsenterer sit album Himmelmekanik på en nylanceret hjemmeside, der forsøger at skabe et uforstyrret lytterum.

I en digitaliseret tidsalder med utallige distraktioner, notifikationer og overspringshandlinger kan det føles svært at lytte nærværende gennem et helt album. Den opfattelse udfordrer dansk-italienske Marc Facchini på en ny hjemmeside ved navn Himmelmekanik.dk, hvor hans album Himmelmekanik afspilles i browseren – men kun hvis du ikke foretager dig andet end blot at lytte.

Hvis du skifter program, åbner en ny fane eller bare bevæger musen, bliver musikken øjeblikkeligt afbrudt, hvorefter du må vente, før du kan fortsætte, hvor du slap. Du kan hverken spole i eller skippe frem og tilbage i albummets 11 sange undervejs. Folkene bag hjemmesiden kalder det en ”anti-interaktiv online musikinstallation”, som indledes med et brev eller en slags manifest fra Marc Facchini:

– Intet menneske kan lide at blive forstyrret. Så simpelt er det vel. Alligevel er vi ved at glemme det uforstyrrede øjeblik; vi lever i det evige nu, hvor alt sker, hele tiden […] Lad os derfor sammen, nu, skabe et uforstyrret øjeblik, som ingen for altid vil kunne tage fra os.”

LÆS OGSÅ: UNDERSØGELSE: Live-musik er den ultimative flugt fra digital overload

Hjemmesiden er et eksperiment, der udfordrer vores teknologiske (musik)forbrug ved at invitere os ind i et uforstyrret rum - på samme tid enkelt og krævende. Som medskaber Christian Langballe uddyber:

– Det er vi mennesker, der bestemmer, hvilken indflydelse teknologien skal have på vores liv, og vi ville undersøge, hvordan vi kunne bruge hjemmesideformatet til at skabe en internetbaseret oplevelse med et værdisæt, der er funderet på tid, ro og fordybelse. Først og fremmest ville vi gerne lave et selvstændigt kunstværk der, ligesom Marcs musik, inviterer til fokus, følelse og eftertanke.”

Selvom præsentationen er ny, udkom Himmelmekanik – Marc Facchinis tredje album – tilbage i april, hvor det modtog fire ud af seks stjerner fra GAFFAs anmelder, der skrev at ”sangskriveren har en del på hjerte rent tekstmæssigt […] i en række nænsomt, akustisk orkestrerede indslag”.

LÆS OGSÅ: Sympatisk treer fra den dansk/italienske sangskriver

ANNONCE