Nyhed

GAFFA Talk på Tønder Festival: Madrugada fortalte åbent om de unge år, opløsning, gendannelse og corona-benspænd

Ligesom i 2019 har GAFFA også i år stået for en række artist talks på Tønder Festival, denne gang med henholdsvis Madrugada, Lars Lilholt og Tami Neilson.

Ligesom i 2019 har GAFFA også i år stået for en række artist talks på Tønder Festival, denne gang med henholdsvis Madrugada, Lars Lilholt og Tami Neilson. Konceptet går i al sin enkelhed ud på, at kunstnerne bliver interviewet af en GAFFA-skribent på scenen i det intime Pumpehuset, og publikum kan også stille spørgsmål.

Første talk finder sted torsdag eftermiddag med det norske rockband Madrugada repræsenteret ved sanger Sivert Høyem og trommeslager Jon Lauvland Pettersen. Samtalen med GAFFAs Lisa Reschefski handler om hele gruppens karriere. Fra dannelsen i 1993 i den nordnorske by Stokmarknes over flytningen til Oslo i 1995, gennembruddet med debutalbummet Industrial Silence i 1999, beslutningen om at stoppe efter guitarist Robert Burås’ pludselige død i 2007, 31 år gammel, og genforeningen i 2019 i forbindelse med 20-års jubilæet for Industrial Silence til lysten til at indspille et nyt album. Et udspil, der udkom i januar 2022 under titlen Chimes at Midnight og blev bandets første album i 14 år.

Genforeningsturnéen i 2019 viste sig at blive bandets længste nogensinde, og den gav lyst til at turnere mere – og derfor indspille et nyt album, så de ikke kun skulle spille gamle sange, fortæller gruppen. – Vi havde det faktisk meget bedre med at spille sammen i 2019 end i de unge år, siger Sivert Høyem. Nye sange blev skrevet, og så gik gruppen i studiet i Los Angeles i det legendariske Sunset Sound-studie, hvor blandt andre The Doors, Led Zeppelin og Fleetwood Mac har indspillet, i begyndelsen af marts 2020. De var heldigvis effektive, for de fik indspillet det meste af grundsporene på blot en uge sammen med produceren Kevin Ratterman (My Morning Jacket, Ray LaMontagne, Andrew Bird med flere). Få dage senere efter lukkede verden ned på grund af corona-pandemien, og bandet måtte tage tilbage til Norge og blive dér.


– Vi tog bogstavelig talt det sidste fly fra Los Angeles til Norge, siger Sivert Høyem. Bandet arbejdede videre på albummet efter hjemkomsten i et lille norsk studie med producer Ratterman på en Zoom-forbindelse, og endelig udkom pladen som sagt i januar 2022, og Madrugada drog ud på en ny turné, der altså nu har bragt dem til Tønder.

Der er også tid til spørgsmål fra salen, og et af dem handler om, hvorfra bandet har fået deres navn, der betyder ”tidlig morgen” på spansk. Det er der en ganske jordnær forklaring på. Bandet udskrev simpelthen en konkurrence på den Oslo-bar, der var deres stamsted i deres unge år, og Madrugada var det bedste forslag, de fik. Det kom fra deres gode ven Øystein Wingaard Wolf, en norsk forfatter og sanger. Indtil da kaldte de sig flere andre ting, blandt andet Abyss Adoption, men ”det var ikke særlig cool,” som Sivert Høyem udtrykker det.

 

 


 

ANNONCE