Politiken har fået aktindsigt fra Midt- og Vestsjællands politi i ti års voldtægtssager på Roskilde Festival. Resultatet af undersøgelsen giver anledning til bekymring.
”Det er simpelthen ikke godt nok. Det viser, at man ikke har prioriteret det som et vigtigt område, hvilket er beskæmmende.” Sådan siger Trine Baumbach, der er professor i strafferet ved Københavns Universitet, til Dagbladet Politiken.
Politiken har behandlet i alt 59 sager, der drejer sig om enten voldtægt, forsøg på voldtægt eller voldtægtslignende omstændigheder. Sagerne strækker sig over tidsrummet 2010 til 2019. Det faktum, at kun to ud af de 59 sager er endt med domme, er i Baumbachs øjne et udtryk for, at både Roskilde Festival samt politiet har svigtet borgerne.
Festivalens sikkerhedschef, Morten Therkildsen, mener dog, at festivalen allokerer nok ressourcer og kræfter til behandling af disse slags sager, samt præventive tiltag.
Politiinspektøren for Midt- og Vestsjællands politi, Brian Bang-Rasmussen, mener også, at politiet bruger nok kræfter på at behandle disse sager.
LÆS OGSÅ: Nye tiltag på Roskilde
Han tilføjer yderligere, at voldtægtssager på Roskilde Festival også er særligt svære at efterforske. Af de 59 sager var gerningsmanden ukendt i 50 af tilfældene, og i 35 af sagerne blev gerningsmanden aldrig identificeret.
Et af de store problemer er, at mange ofre for voldtægt desværre ikke husker ret meget, og at det er svært at finde gerningspersonen på camping– og festivalpladsen. Bang-Rasmussen understreger selv over for avisen, at ”hverken for politiet eller ofrene er det på nogen måde tilfredsstillende, at så få sager fører til dom”.
Samtykkeloven, der blev stemt igennem i folketinget sidste år, kommer ifølge Baumbach til at have nogen grad af indflydelse, men er bestemt ingen mirakelkur, siger hun, med henvisning til nogle af de samme udfordringer, som Bang-Rasmussen peger på.
”En anmeldelse er én for meget. Der kan ligge mange ting bag det, og det er vigtigt, at vi kigger på det,” udtaler Baumbach opsummerende. Imellem Roskilde Festival 2018 og 2019 så man en stigning af voldtægtsanmeldelser fra tre til 10.
LÆS OGSÅ: Store danske navne indspiller fælles værk på Roskilde Festival