Maskinmesteruddannelsen er mere end sorte fingre og kedeldragter

Som maskinmester får man en nøglerolle i den grønne omstilling, og der er høj jobsikkerhed og god løn.

”Jeg troede, at maskinmester kun var kedeldragt og sorte fingre”, fortæller Laura, der er læser til maskinmester på Aarhus Maskinmesterskole. Det var lige indtil hun fandt ud af, hvad uddannelsen rent faktisk går ud på. Laura kom ind på uddannelsen efter sin HF-eksamen, og nu kom hun på hold med de andre, der begyndte på uddannelsen med andre baggrunde. Hendes nye holdkammerater kom med både svendebreve, studenterhuer og EUX, og kombinationen af forskellige baggrunde gør, at man lærer at arbejde sammen på tværs af baggrund og færdigheder.

 

En bred uddannelse med høj jobsikkerhed

På uddannelsen går også Oliver, der er glad for den store fleksibilitet og mulighederne, når han er færdig: ”Jeg kan gå de veje, jeg gerne vil, i en tid hvor det i endnu højere grad kommer til at handle om grøn energi.” Maskinmesteruddannelsen er den bredeste tekniske uddannelse i Danmark, og giver adgang til mange forskellige jobs, både til lands og til vands. Faktisk arbejder 9 ud af 10 maskinmestre på land, og mange af dem arbejder i den grønne omstilling, hvor de er med til at gøre Danmark og resten af verden til et mere bæredygtigt sted. Det sker f.eks. igennem energioptimering, opsætning af vindmøller og med nye brændstoffer på de store skibe. Maskinmestrene spiller en nøglerolle i den grønne omstilling. Og når man bliver færdig som maskinmester efter 3 - 4,5 år, har man en teknisk professionsbachelor på samme niveau som lærere og bygningskonstruktører. Maskinmestrene er attraktive på arbejdsmarkedet, og på Aarhus Maskinmesterskole er 99 ud af 100 i job allerede tre måneder efter deres sidste eksamen – og de får go’ løn.

 

Maskinmestrene kommer ofte ud som ledere, hvor de kan varetage mange forskellige roller. Frederik, der snart er færdig med maskinmesteruddannelsen, fortæller: ”Jeg bliver bindeleddet mellem dem i driften og dem på øverste etage”.  Det kan være på kraftvarmeværkerne, hvor de er med til at sørge for at der er varmt vand i hanerne, og strøm i stikkontakterne. Det kan også være på de skibe, der sætter store vindmøller op ude på havet, eller i ingeniørfirmaer, i Forsvaret eller noget helt femte.

 

Er maskinmester noget for dig?

Som maskinmesterstuderende skal man lære om teknik, ledelse og alt derimellem. I løbet af uddannelsen har man mulighed for at vælge, hvilke virksomheder man gerne vil skrive projekter sammen med og tage i praktik i, og man skal også vælge valgfag – måske har du lyst til at specialisere dig inden for digital ledelse, projektledelse eller noget helt tredje. I løbet af uddannelsen er det også muligt at komme til udlandet, enten i praktik eller på en maskinmesterskole et andet sted i verden. Og når du er færdig på uddannelsen, kan du gå direkte ud og gøre en forskel i den grønne omstilling.

 

ANNONCE