Når en festival bliver sit eget hovednavn – oplev den særlige stemning på Tønder Festival

Tønder Festival er ikke bare et sted, man kommer hen til – det er et sted, man kommer hjem til. I år fejrer den sønderjyske festival 50 år med ”handmade music”, fællesskab og tradition, og du kan stadig nå at komme med.

”Der er en helt særlig stemning hos os, som vi ville ønske, at vi kunne sælge på flasker”. Sådan fortæller Tønder Festivals kunstneriske leder, Maria Theessink, der selv er kommet på festivalen, siden hun var bare seks år gammel. Hun er kommet sammen med sin bluesspillende far, Hans Theessink, der har spillet på festival siden dens spæde start i 70’erne. Og lige netop det dér med familie er noget, man tit taler om på Tønder Festival. For det er ikke kun Maria og hendes far, der oplever at komme hjem, når de igen og igen træder ind på festivalpladsen – det gør også de frivillige.

- Vi har frivillige, som er kommet her i flere generationer, så når de hilser på gæsterne på pladsen, er det som om, at de byder folk velkomne i deres egne hjem.

Og der er i sandhed noget (for ikke at sige meget), der er anderledes ved Tønder Festival. Og den særlige og intime atmosfære smitter også af på festivalens officielle hovedpersoner, hvorfor festivalgæster vil opleve, at kunstnerne i det ene øjeblik spiller på festivalens største scene og i det næste står blandt publikum til koncerter på de mindste scener. ”De er der ikke kun for at levere underholdning”, som Maria også forklarer det.

Den mulighed opstår ganske naturligt for kunstnerne på Tønder Festival, da langt de fleste af dem også optræder flere gange i løbet af festivalen. På den måde får de mulighed for at falde lidt ned, hænge ud med deres venner og kollegaer og selv nyde at være på festival – ”de bruger festivalen lidt som et åndehul”, tilføjer den kunstneriske leder, der derfor heller ikke tøver med at kalde festivalen for sit eget hovednavn.

Der er plads til godt 10.000 mennesker om dagen på den sønderjyske festival, der har rødder i folkmusikken og generelt ”handmade music”. Og det er en meget divers gruppe af gæster, der hvert år valfarter til den stemningsfulde festival, der i år kan fejre 50-års jubilæum.

- Der er selvfølgelig stor opbakning til vores festival fra lokalmiljøet, men pladsen rummer også mange andre gæster. Det kan være folk fra lidt større byer, der elsker genren, og som nyder af komme ud af storbyen. Derudover kommer folk jo også fra både Tyskland, Norge, Brasilien, USA og mange andre steder, og de er unge såvel som gamle. Vi har også folk, der månederne forinden har været på Copenhell, så der er næsten ikke den målgruppe, vi ikke får besøg af, fortæller Maria.

Foto: Ard Jongsma
Foto: Ard Jongsma

Den diverse gruppe af gæster er med til at gøre festivalen til det, den er – et helt unikt fællesskab, som folk rejser langt for at opleve igen og igen år efter år.  

I år kan du som festivalgæst – hvad end du kommer fra Brasilien eller Højer – få lov at feste med nogle af festivalens helt store legender som Niels Hausgaard, Allan Taylor og naturligvis Hans Theessink, der alle har spillet på festivalen siden dens begyndelse. Derudover kan man også møde folkekære navne som Jonah Blacksmith, Jacob Dinesen, Signe Svendsen og skotske Skippinish, der i mere end et årti har givet koncert og bevæget sig rundt på pladsen i Tønder, og som naturligvis også gør det i år.

Du har stadig mulighed for at opleve den særlige stemning på Tønder Festival på egen hånd ved at købe billet lige her. Festivalen foregår over fire dage fra den 21-24. august. Vi ses på pladsen!

 

 

ANNONCE