x

Veteraner kan godt li' rock

Veteraner kan godt li' rock

D-A-D, The Sandmen, Magtens Korridorer, Carl Emil Petersen, Clara og SuperScum. Der er  dømt fest og rock'n'roll, når Engage Festival for tredje år i træk, indtager Refshaleøen. Dels for de danske krigsveteraner og for de mange der vil ud i sommeren og svinge luftguitaren

 PTSD, depressioner, ledighed, rullestole og gravstene. Emner som ofte fyldet meget i mediernes dækning omkring krigsveteraner, som har været udsendt på Balkan i Afghanistan osv. de seneste årtier. Vigtige aspekter og problematikker, men langt fra dækkende for alle de oplevelser og erfaringer, som Danmarks efterhånden store gruppe af veteraner har høstet i krigstjeneste uden for landets grænser, mener Jeppe M. Jensen.

Han var selv udsendt for Beredskabsstyrelsen på Balkan i 1993, og har oplevet hvordan mange  gamle kammerater  i stigende grad er holdt op med at tale om, eller simpelthen fortælle, at de er veteraner, grundet den negative omtale, der ofte er forbundet med emnet. Jeppe mente det var på tide til at nuancere billedet, og også fortælle om de mange positive aspekter der er ved at være veteran. Resultatet blev Engage Festival, som nu for tredje år afvikles på Refshaleøen den 25. maj.

Det er liv og død

Jeppe fortæller

- Hvis veteraner holder op med at tale om oplevelserne fra fortiden, er det meget lettere at blive låst fast i negative følelser. Det betyder også, at det bliver sværere at rekruttere nye aspiranter til internationale missioner. Mange har døjet med store problemer, efter de er kommet hjem, men man lærer også utroligt meget af at være udsendt. Det er liv og død, og det betyder at man lærer at tage ansvar, være omhyggelig, samarbejde og stole på hinanden og håndtere krævende situationer. Det er noget der forandrer dig som menneske, og gør dig mere robust når du kommer hjem. Omkring 15% af de i alt 36.000 udsendte er blevet såret rent fysisk (herunder under 100 døde, red.) hvor 85% ikke er kommet til skade. Ud fra mediedækning og omtale kan man af og til få det indtryk, at det forholder sig omvendt.

Hvordan kan en musikfestival hjælpe på at vise det?

- Det er en platform, hvor vi kan være sammen og hygge os, høre god musik, og have en fest med en masse andre mennesker og mødes om noget positivt.

Hvordan adskiller Engage sig fra andre danske sommerfestivaler?

- Du kan sagtens gå på festival udelukkende for musikken og det gode selskab. Men veteraner kommer gratis ind, og der er også en masse information om det at være veteran. Vi forsøger at være inkluderende frem for ekskluderende, og møder for eksempel ikke op i uniformer.

Engage kører nu på tredje år, og har været pænt besøgt. Synes du festivalen har haft den ønskede effekt?

- Nu skal vi på ingen måde tage æren for udviklingen, men jeg syntes, der er sket en masse positive ting de sidste par år. Mange af de mere end 20 veteran foreninger er begyndt at arbejde mere sammen, og jeg oplever at den offentlige debat er blevet mere positiv og varieret.

Gedigen guitarrock

Årets program er D.A.D. Sandmen, Magtens Korridorer, Carl Emil Petersen, Clara og SuperScum. Der er meget guitarrock på programmet.

- Veteraner kan godt li' rock, det ligger godt til rigtig mange af os. Det er nogle rigtig gode bands, og vi glæder os meget. Magtens Korridorer har været med hver gang. De var oprindeligt nogle af de mest skeptiske, da vi spurgte dem første gang. Men da de mødte os ændrede det sig. Efter de havde spillet første gang, sagde de, 'her spiller vi gerne igen'. Det gør de nu for tredje gang. Så er det også specielt at SuperScum spiller, hvor forsangeren selv har en fortid som veteran.

Læs mere om Engage Festival og køb billet her


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA