x

Spot på Spot Festival: Balstyrko

Spot på Spot Festival: Balstyrko

I den danske musikundergrund har der længe været snak i krogene om en projekt bestående af den allestedsnærværende sangerinde Ane Trolle (Trolle//Siebenhaar, JaConfetti, Trentemøller, Booty Cologne, Peder med flere), rapperen Blæs Bukki (tidligere Malk de Koijn og Bikstok Røgsystem) og produceren Ormen (Melk med flere).

3. marts i år udgav trioen så deres debutalbum ”Jagten Paa Noget”. Albummet er blevet skabt i et lille studie i København og i et sommerhus ved Vesterhavet. Sangene er skrevet af Trolle og Bukki og produceret af Ormen med Blæs som co-producer.

Musikken er inspireret af både pop, hiphop, reggae, folk og meget mere, og som antydet i titlerne er teksterne på dansk – hvilket for den normalt engelsksyngende Ane Trolle er nyt territorium.

Interview: Ude på noget

I marts bragte GAFFA et stort interview med Balstyrko, skrevet af Thomas Borre, og som vi her gengiver i uddrag:

Som de sidder der på række på forsædet i den røde bil, kunne de minde lidt om Palle, Polle og Ruth, som i midten af 1980'erne var Ude På Noget i den bedste fjernsynssendetid. Udstyret med et kamera, der med blot et enkelt knips kunne sende én derhen, hvor man gerne ville, var de på rullende opdagelsesrejse. Sådan er det også med Balstyrko, der helt uden om alle kategoriske genrekasser rejser frygtløst frem og tilbage mellem modløs spaghetti-country og vuggende reggae-vibrationer. Balstyrkos kuperede audio-landskab er udstyret med en lyrisk opfindsomhed, der både taler til hjertet og smilebåndet, i jagten på det, man aldrig helt ved, hvad er, før man ved det. Sådan var det også med Balstyrkos tilblivelse.

Bag rattet i bilen sidder Blæs Bukki, Ormen og Ane Trolle, der alle har været særdeles aktive på den hjemlige musikscene gennem de sidste 10 år. Gennem en årrække har de syslet med et projekt, der egentlig blot skulle have været et enkelt nummer, men som voksede sig op om de tre medvirkende og blev et fuldbyrdet univers med plads til eksperimenter og individuelle udfordringer. Ane Trolle skulle eksempelvis for første gang få prøvet kræfter med at synge på modersmålet, og for Blæs Bukki skulle raptekst-rutinerne suppleres med en anden lyrisk tilgang, der krævede færre ord, men en mere personligt selvudleverende gennemslagskræft.

Skæbnen er ikke vor egen

- I første omgang ville jeg gerne lave et track med Ane, som jeg ikke rigtig kendte på det tidspunkt. Jeg havde hørt hende synge på søndagsdagsklubben Rub 'A Dub, og jeg syntes, det kunne være sjovt at finde en helt anden type samarbejdspartner, forklarer Blæs Bukki, der på det tidspunkt havde gang i et elektronisk projekt med vennen Jæwer Jæv. I samme periode lyttede Blæs Bukki til nogle demoer, som Ormen havde fremsendt ham med henblik på at få noget kollegialt feedback. Ormen kendte Ane Trolle, og det gav pludselig mening at prøve at samle trådene i en helt ny konstellation. Linjen "Skæbnen er ikke vores egen" fra debutalbummets åbningsnummer passer på mange måder glimrende på Balstyrkos fødsel, der blev MySpace-cementeret i marts 2007. Der skulle imidlertid gå flere år, før debutalbummet Jagten Paa Noget var en realitet.

- Det var egentlig meningen, at vi i eksperimentets hellige navn blot ville lave et enkelt nummer, men det ene tog det andet. Pludselig kunne vi se, at vi havde gang i et projekt, der var meget større end oprindelig beregnet, forklarer Ormen, mens han ruller en cigaret og luner hænderne på kaffekoppen. Udenfor har vinteren lagt sin hvide dyne ud over hele København.

Blæs Bukki, Ormen og Ane Trolle satte idéerne i system på en række ture til Vesterhavet, hvor Ormens morfar med sine egne hænder for mange år siden havde bygget et sommerhus. Nu skulle et Balstyrisk eksperiment gennemføres i et militærøvelsesområde ved Grærup Strand 25 kilometer uden for Esbjerg.

- Vi har sorteret en masse fra i denne proces. Det var vigtigt, at vi afprøvede projektets grænser og lavede fejl. Det var med til at give turene en retning, vurderer Ormen, der er ankermand bag trioens kompositoriske arbejde bag computerskærmen.

- Det var rigtig vigtigt for os at komme væk for at samle tankerne. Og lære hinanden ordentlig at kende ikke mindst, tilføjer Ane Trolle og markerer med et eksalteret blik i øjnene, at frisk luft, lun brændeovn og æblekage også var tiltrækkende omstændigheder ved de kreative idéekskursioner i det jyske. Dertil kommer også de logistiske betingelser, projektet har været underlagt, fordi alle trioens medlemmer har mange andre musikalske jern i ilden.

Balstyrko på MySpace


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA