x

Amber i Steve Albinis lydtekniske favntag

Amber i Steve Albinis lydtekniske favntag

En solskinsmættet forårsdag sætter GAFFA.dk den danske rocktrio amber stævne i Frederiksberg Have. Trioen består af Jan Nissen (bas), Martin Soelmark (vibrafon/trommer) og Biljana Stojkoska (vokal).
GAFFAs udsendte har slået sig ned med gruppen på plænen ved den lille å, der skyder igennem haven. Her udfolder sig en rolig snak om debutalbummet "Putting All The Pieces Together", der lige er udsendt. Albummet har de udgivet på deres eget selskab Duck On The Walk Records.

– Teksterne på pladen kredser om de stemninger og følelser, der opstår i øvelokalet, mens vi improviserer og eksperimenterer, fortæller Biljana, der er tekstforfatter.
– Jeg har ikke en fastlagt idé på forhånd, men lader mig løbende inspirere af det, der sker spontant i rummet mellem os.

Om titlen "Putting All The Pieces Together" siger hun:
– Den kan forstås på flere planer, bl.a. som en samling og status quo af, hvor amber er nu rent musikalsk og udviklingsmæssigt. For mig personligt rummer den et budskab om, at nogle elementer er faldet på plads.

amber har fået den anerkendte amerikanske topproducer Steve Albini til at finpudse lyden på albummet – en herre, der er kendt for at have arbejdet med store navne som P.J. Harvey, Nirvana og Pixies og for at polere mindst muligt, hvorfor han plejer at blive krediteret for at have "recorded" frem for "produced".

Hvordan fik I kontakt til Steve Albini?
Jan: – Jeg ringede ham simpelthen bare op og fortalte om vores særlige instrumentering. Han lød hooked på min omtale. Jeg tilbød at sende ham vores demo, men det afviste han – han havde en umiddelbar tillid til vores musik. Vi skulle bare komme over og starte på optagelsen. Han virkede ikke uovervejet, men manden har også 20-30 års erfaring på bagen som producer, så han ved, hvad han taler om. Jeg kendte ham primært fra Nirvanas sidste plade "In Utero" fra 1993 – en skive, han giver kant som lydtekniker.

Det er ingen hemmelighed, hvis man lytter til jer, at I har en hel unik lyd. I bruger særegne instrumenter som vibrafon, elbas og trommer, hvilket giver denne her minimalistiske og kontrastfulde sound. Hvordan er I kommet på ideen til dette særlige lydunivers?:
– Martin: Den er kommet løbende. Tilbage i 2000 startede jeg med at spille med Jan, som jeg kendte fra et længerevarende musikalsk samarbejde i andre bands. På det tidspunkt havde jeg lånt en marimba og vibrafon, som jeg begyndte at spille på. Vi mødtes flere gange og eksperimenterede frem og tilbage for at finde ind til denne lyd. Sådan satte det i gang, og for at fuldføre projektet fik vi så Biljana med på vokal i 2001. Kort herefter sendte vi vores demo ind til GAFFA.

Demoen blev et væsentligt omdrejningspunkt for ambers karriere, da den blev kåret som månedens demo og kvitteret med fem stjerner ud af fem mulige.
Samme år indspillede bandet ep’ en "She Said: Look It’s Starting To Snow" og begyndte at give koncerter i København og omegn. Og nu er amber altså aktuelle med debuten.
Trioen er desuden i gang med en Danmarksturné, hvor du i nærmeste fremtid bl.a. kan opleve dem på Spot 10 og Roskilde Festival.

Turnéplan
14. maj: Studenterhuset, Odense
4-5. juni: Spot 10, Århus
10. juni: Loppen, København
29. juni: Roskilde Festival


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA