x

Spot på Norge – Ephemera

Spot på Norge – Ephemera

Billede: Kristoffer Amlani

På en solskinsmættet torsdag i april tager GAFFA.dk's udsendte på en otte timers smuk togtur gennem de norske fjelde fra Oslo til Bergen for at møde den norske pigetrio Ephemera.

Vi fanger jenterne kl. 16 i deres studie, der ligger i Industrihuset i Mölenprisområdet. Der er bagende varmt i den lille rodede forstue til studiet, og vi er nødt til at åbne døren til balkonen for at få luftet ud.
Pigerne har været i studiet hele dagen og ser ved første øjekast matte ud, men da snakken går i gang, er de på og supplerer støttende hinanden med klingende, søde tøsestemmer.

Som gruppe har Ephemera eksisteret i otte år og har indtil videre udgivet fire albums, hvor det særligt er gået godt med den sidste skive "Air". Man kan altså ikke længere betegne gruppen Ephemera som en døgnflue, hvilket navnet ellers antyder. (Ephemera betyder døgnflue på latin).
Trioen består af Christine Sandtorv, Ingerlise Størksen og Jannicke Larsen. Jenterne er fælles om at skrive sangene og synger også alle tre på pladerne – ofte trestemmigt. Derudover spiller de på diverse instrumenter som guitar, klokkespil, klaver m.fl.

Hvordan fik I ideen til at lave et pigeband dengang i 1994, hvor det hele startede?
Jannicke: – På det tidspunkt sang vi i kor sammen. Vi havde været veninder gennem længere tid, faktisk siden vi var helt små, så vi kendte hinanden godt. Vi har gået i skole sammen og har altid sunget, når vi kunne komme til det. Ja vi har haft et musikalsk interessefællesskab gennem længere tid, og derfor tænkte vi, at det var på tide at gøre noget mere alvorligt ved musikken.

Christine: – I 1996 kunne vi også alle spille på nogle instrumenter og begyndte at eksperimentere med en stortromme og guitar som support til vores sang. Sådan startede det egentligt. Vi havde skrevet en del numre, som vi prøvede af og udfoldede i visse korharmonier. Så meldte vi os til en konkurrence i Trondhjem og kom i finalen, hvilket gav en stærkere lyst til og tro på projektet.

Starter eget pladeselskab
Inger Lise: – Vi udsendte så vores debutplade "Glue" i 1996 på BMG, men vi brød kontrakten to år efter i 1998 og startede i stedet vores eget pladeselskab "Ephemera Records". Vi var trætte af at være underlagt et større selskab og havde problemer med at få udgivet vores næste plade, så derfor tog vi chancen og lavede vores eget selskab. Siden hen har vi udgivet alle vores plader her. Hårdt arbejde, men mere frigørende. Det er fedt selv at kunne styre og organisere tingene, og egentlig er det kun gået godt for os musikalsk og udviklingsmæssigt, siden vi selv kom på banen.

Jenterne var kun 16-17 år da de debuterede, hvilket må antages at være forholdsvist ungt.
Har det ikke været overvældende for jer, at tingene er gået så hurtigt, siden I debuterede. I var jo ikke så gamle?
Inger Lise: – Nej, egentlig ikke. Vi startede jo i det små og arbejdede os gradvist frem, så der var ikke noget, der kom som en overraskelse.

2003 blev et gennembrudsår rent musikalsk og prismæssigt for Ephemera, da de udgav albummet "Air". Gruppen vandt den prestigefulde Alarmpris for "årets sang" med nummeret "Girls Keep Secrets In The Strangest Way" samt Spillemandsprisen for "årets popgruppe".

Christine: – Jo, det var et vildt år. Vi havde aldrig regnet med, at det ville gå så godt for "Air". Selve indspilningen var en fed proces og tog et par måneder. Som på de tre tidligere plader har vi alle skrevet teksterne. Det er en fordel at være tre sangskrivere, for så leverer vi forskellige udtryk, og på den måde bliver vores numre mere varierede.

– Vi har haft samme producer på "Air" som på de to forrige plader, hvilket bare har været fedt. Det har været en stor fornøjelse at arbejde sammen med Yngve L. Sætre, som vores producent hedder. Yngve er en cool fyr. Han kender os godt og har en indføling med, hvor vi vil hen. Han er også super sej til at skubbe os ud over grænsen og få os til eksperimentere og ændre kurs, afprøve nye instrumenter osv. Han har været en god støtte hele vejen igennem.
Inger Lise og Jannicke nikker bekræftende. I selv samme øjeblik dukker Yngve op fra studiet og giver hånd. Jo, manden har en fin karma.

Jannicke: – Og så fik vi et kæmpe hit med "Girls Keep Secrets...". Den norske radiokanal P3 kunne lugte et vist hitpotentiale i sangen og begyndte derfor at spille den i radioen ugen før, den kom ud som single. Pladen var ikke engang blevet mastereret.

I er jo i gang med at indspille et femte album. Hvornår kommer det på gaden?
Christine: – Til oktober, men det bliver igen et anderledes album, men vi holder os inden for samme atmosfæriske popstil, så helt radikalt forskellig fra de andre bliver pladen ikke. Vores fans skal helst kunne genkende os, men der skal nok komme nogle overraskelser alligevel, men hvilke ved jeg ikke på nuværende tidspunkt, da vi kun er i startsfasen.

Japanerne er stilfulde koncertgængere
Ephemera har indtil videre spillet koncerter i hele Norge og i store dele af Europa inkl. Danmark. I maj 2003 var de også på en minitour i Japan, hvor de har fået stor succes. Hidtil har de solgt 70.000 albums i Japan.

Christine: – Vi har netop udgivet en opsamlingsplade i Japan med sange, som har været brugt i reklamer og tv-sammenhænge, og den solgte 10.000 eksemplarer den første uge, den kom på gaden. Jo, vi har en hel del fans i Japan, hvilket er fantastisk. Opsamlingspladen hedder "Score" og udkommer også snart i Danmark. Det er vist i maj måned. (Ja, den er netop udsendt, red.)

– Men det var en dejlig oplevelse at optræde for japanerne. I forhold til f.eks. nordmændene er de høflige og stilfulde koncertgængere. Der er ikke så meget druk og råb som herhjemme. Japanerne har en radikal anderledes mentalitet på dette område.

Ephemera har optrådt et par gange i Danmark, bl.a. til en ambassadefest sidste år i maj og på Rust omkring samme tidspunkt. Christine udbryder at hun elsker København, og at hun har lyst til at bo i vores hovedstad. Hun glæder sig til at komme tilbage og optræde. Det er en særlig stor drøm for hende at spille på Roskilde Festival. Derfor ber' hun GAFFA.dks udsendte om at ringe hende op, hvis der skulle komme et afbud i år. I første omgang må hun tage sig til takke med Spot-festivalen.

Men nu skal I snart på banen i Danmark på årets Spot-festival. Er det første gang I spiller dér?
Inger Lise: – Ja det er første gang. Vi ser meget frem til det. Der kommer jo en hel del norske artister i år, bl.a. Magnet, som også er her fra Bergen. Jo, vi glæder og meget til at være en del af denne konference. Det bliver spændende.

Ephemera spiller på Spot 10 fredag d. 4. juni kl. 18:40 i Ridehuset

 

Tjek Ephemeras site


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA