x

Anne Dorte Michelsen - Musik og fodbold og et jagtgevær i Brugsen

Anne Dorte Michelsen - Musik og fodbold og et jagtgevær i Brugsen

Der bliver skænket kaffe op, og GAFFA får lov at lytte på fire af de nye sange fra pladen med arbejdstitlen "Hun Vågner Hver Morgen", mens Anne Dorte fortæller:

"Jeg blev kontaktet af Sonys sublabel Black Pelican, som gerne ville udgive min næste plade og havde denne ide om at bruge Chief 1 som producer." Chief 1 med det borgerlige navn Lars Pedersen, var i 1987 med til at starte rapgruppen Rockers By Choice, og har produceret og remixet så forskellige navne som Ace Of Base, Love Shop, Nik & Jay, Gnags og The Sandmen. Til daglig danner han par med tidligere Sound Of Seduction-medlem Christina Groth.

Anne Dorte: "Det har været et spændende møde mellem to meget forskellige musikalske verdener, og vi har i høj grad udfordret os selv og hinanden undervejs, - ja, indimellem har jeg været ved at løbe skrigende væk, og jeg tror, Lars har haft det lidt på samme måde, men vi er begge meget begejstret for resultatet. Jeg kan godt lide at give slip og se, i hvilken retning andre kan sende mine sange. Chief 1 har jo en meget pågående lyd og er glad for "maskinerne", mens jeg kommer med en mere akustisk singer-songwriter-baggrund."

På den vellykkede smådystre ballade "Et Højere Mål" er det tydeligt at høre at Anne Dorte har fundet et nyt musikalsk udtryk, mens en sang som "Hjertet Med" er en mere klassisk Anne Dorte Michelsen-sang. Chief 1 fortæller, at han synes, at mange af Anne Dortes sange på denne plade er smukke som et stille hav på overfladen, men at man fornemmer et dybt dybt mørkt hav nedenunder.

På denne november-mandag er det vokalen på en sang om et ikke helt almindeligt besøg i Super Brugsen, der arbejdes med, omkvædet lyder: "Hun er ru-u-ti-ne-ret, alt hvad hun gør, gør hun godt," og man fornemmer, at der er noget alvorligt i gære under den kontrollerede pæne overflade, - og hvad er det lige med det der jagtgevær i teksten?

Den 52-årige Anne Dorte Michelsen, der efter den store succes i Tøsedrengene fra 1981-86 har udgivet ti album i eget navn, og har spillet klaver siden hun var fem, fortæller, at de fleste af de nye sange er kommet til verden på et to ugers ophold på Klitgården Refugium i Skagen forrige vinter.

"Hvis jeg for alvor skal skrive sange, kræver det ro og fordybelse," fortæller Anne Dorte, "det fik jeg på Klitgården, hvor der var et inspirerende miljø med flere kunstnere, forskere og forfattere til stede i den periode, jeg var der.

Fodbold er meget smukt

"Jeg er meget interesseret i fodbold, det betyder næsten lige så meget for mig som musik. Det er en af de helt store små ting i livet. Fodbold er meget smukt. Jeg har spillet fodbold hele min ungdom, indtil jeg fyldte 27. Forleden skrev jeg en kronik i Politiken om fodboldkulturen i FCK"

Det er meget følsomme sange du skriver.

"De sjove eller underlige sange ender altid med at blive smidt ud i indspilningsprocessen. Så bruger jeg nogle af dem i mine sideprojekter som Venter På Far eller kabareterne. En sang skal have en visdom som er større end den, der har skrevet den. Jeg skriver masser af sange, som jeg smider ud. Jeg tror, at der hvor jeg har evnet at gøre det større, der bliver det følsomt. Mine vrede sange fungerer ikke."

Hvilke tre af dine solo-plader holder du mest af?

"Det må nok være mine to første, "Mellem Dig Og Mig" og "Næste Dans", som jeg begge lavede sammen med Billy Cross. Der ramte vi meget rent, synes jeg." "Fred Hviler Over Land Og By", hvor jeg fortolker gamle danske sange og salmer, betyder også noget helt specielt for mig. Den lavede jeg sammen med klassisk uddannede musikere fra Trondheim i Norge. Men også "Den Ordløse Time", hvor jeg satte musik til Halfdan Rasmussens mere alvorlige digte var en gammel drøm, der gik i opfyldelse for mig. Halfdans tekster har jeg altid holdt meget af."

Din første plade solgte 100.000, og "Næste Dans" blev populær i Norge og Sverige også, men så har du også solgt dine dansksprogede plader til 100.000 japanere.

"Ja, det var temmelig vildt en overgang. Japanerne går til ekstremerne, de er helt vilde med heavy metal, og så ramte jeg et eller andet her med den meget stille "Næste Dans". De tog virkelig musikken til sig, japanerne, og jeg gav masser af koncerter derovre i den periode. Sangen "Fortrolighed" blev kendingsmelodi i en stor japansk tv-serie."

Hvilke tre af dine sange vil du gerne huskes for?

"Nu er du ond! Det kan jeg da ikke sige, jeg kunne forstå, om det var ti. Jeg har jo et forhold til dem på en forskellig måde. Kan ikke lide at trække nogen frem for andre, men en sang som "Lille Pige" fra min seneste plade, holder jeg meget af, og "Jeg Har Lagt Mine Våben" fra den allerførste plade, og så er der en sang som "Snebær Og Kastanjer", som vi blandt andet indspillede på vinterpladen "Så Stille Som Sne" i 2003.

Hvad er det med den sang?

"Jeg synes, den rammer noget meget væsentligt i livet, som er svært at sætte præcise ord på. Måske også fordi, jeg så tydeligt husker den dag, sangen handler om, hvad der skete og hvordan himlen var, og så gik jeg hjem og skrev den sang. Jeg gik med min kæreste gennem Frederiksberg Have en sen solfyldt efterårsdag, fuldstændig som det er i sangen, det er der en særlig stemning over."

Efter at have hørt den sidste sang "Tusmørke" her sidst på eftermiddagen i Vanløse, siger jeg pænt farvel til Anne Dorte og Chief 1, for jeg skal lige nå en tur i Frederiksberg Have inden solen går ned.

"Hun Vågner Hver Morgen" udkommer til marts.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA