x

GAFFAs guide til de nyere og mere alternative navne på Roskilde 2005

GAFFAs guide til de nyere og mere alternative navne på Roskilde 2005

Kære læser,

Hermed følger en programmæssigt kronologisk opbygget, selektiv guide til de nyere og mere alternative navne på Roskilde Festivalen 2005. Håber den kan hjælpe dig med at opdage noget nyt, fedt musik.

Må vejrguderne være med dig!

Torsdag den 30. juni

Ikscheltaschel (Orange, 18:00): Traditionen tro åbnes Orange Scene af et upcoming dansk navn. I år er det Ikscheltaschel, der vil levere deres egen specielle udlægning af hiphop, hvilket indebærer, at alle vokaler rappes på gruppens eget volapyk-sprog! Som tidligere skrevet her på GAFFA.dk har Ikscheltaschel planlagt et helt unikt show, der blandt andet involverer en strygeroktet og det 25 m/k store orkester Ultraktement, så der skal nok blive fest, når de sparker liv i Dyrskuepladsen.

Tom Vek (Pavilion, 20:30): Den unge fløs er blevet hypet som en engelsk pendant til Beck. Lidt uretfærdigt måske, men briten spiller en iderig, dansabel post-punk/alternative og debuterede her i foråret med albummet "We Have Sound". Veks lo-fi-prægede produktioner kan med fordel opleves live, hvor de tager en mere dansabel og dynamisk form end på plade. Mød op og find ud af om han er hypen værd, hvis du da ikke er en af dem, der død & pine skal se:

Sonic Youth (Arena, 20:30): Okay, indrømmet, newyorkerne er hverken nye eller mindre kendte, men de er alternative, super-fede live og altid værd at se. Dette er deres mere hit-baserede sæt på årets festival, hvilket gør koncerten noget nær essentiel for enhver med smag for støjrock. Der skulle således være god mulighed for at høre klassikere a la "Teenage Riot" samt materiale fra sidste års glimrende "Sonic Nurse"-album, når de aldrende, men stadig alternativt tænkende rock-ikoner spiller op.

Tocotronic (Pavilion, 22:30): En institution i tysk-sproget indierock og for nogle år siden nærmest det germanske svar på Pavement. Også idag er den gode sang i centrum, og Tocotronic spiller på samme tid som det svenske svar på "OK Computer"-æra Radiohead, Kent (Orange, 22:00), så det kan blive svært at vælge, hvilken regional europæisk udlægning af indierocken, man skal se. Hvis det kniber med beslutningsevnen - eller man blot er til lyd af den tungere slags, er det bedste nok at gå hen og se noget helt tredje - nemlig:

Mastodon (Arena, 22:30): Atlanta-bandet spiller en alternativ afart af metal ikke ulig Isis' (se nedenfor) og er blandt de mest velansete grupper på alt.metal-scenen i øjeblikket. Sidste års Moby Dick-koncept-agtige langspiller "Leviathan" var en tung, progressiv og imponerende affære, og skabernes besøg på Roskilde tegner ikke til at blive en mindre intens oplevelse. Veltrænede nakkemuskler anbefales.


Fredag den 1. juli

Fredag er det med at komme forholdsvis tidligt op for at være klar til:

Mugison (Pavilion, 13:00): Det islandske enmandsband byder på masser af personlige fortællinger, charme og spændende musik, der strækker sig lige fra fælt larmende rock til smukke akustiske ballader. Mugison er en Entertainer med stort E, og når han optræder, trækker han publikum med sig gennem store dele af det menneskelige følelsesregister.

Opto (Metropol, 14:00): Thomas Knak aka Opiate og Carsten Nikolai aka alva.noto og Noto er begge yderst respekterede herrer på den elektroniske scene. Opto er deres fælles projekt og kunne blive rigtigt interessant at opleve live. Forvent et sæt afdæmpet, sofistikeret og relativt tømmermændsvenlig lytte-electronica fra de to esser.

Sunn O))) (Odeon, 16:15): Knap så tømmermændsvenlige - medmindre hjernen altså helt har slået fra - er Sunn O))), verdens måske langsomste drone-metal band, der klædt i kutter vil blæse dig omkuld med deres trommeløse helvedes-doom. Efter koncerten er der heldigvis tid til, at du kan komme dig lidt omkring Odeon-scenen inden den næste hårdtslående og interessante optræden fra:

Isis (Odeon, 18:00): Boston-kvintetten spiller mere ordinær metal end Sunn O))), men er stadig alternative og ekstreme. Deres lange numre er komplekse og ambitiøse, men betagende i deres vekslen mellem kraftfulde riffs og drømmende passager, og der er en god chance for, at de leverer en af Roskilde 2005s absolut bedste koncerter.

Hvis du herefter er til endnu mere metal, spiller Black Sabbath (Orange, 22:00) senere, men ellers kan det anbefales, at du finder vej hen til at se:

Other Sides of Sonic Youth (Odeon, 22:00): Andet sæt fra New York-legenderne på Roskilde '05 og efter torsdagens "ordinære Sonic Youth-sæt" (hvis man på nogen måde kan tale om et sådant) er der her mulighed for at opleve gruppens medlemmer fra deres mere eksperimenterende side - for eksempel som de lyder på de udgivelser, der er udkommet på deres eget SYR-label. Koncerten vil uden tvivl ikke være for sarte ører, men give alle Sonic Youth-fans, der er interesserede i gruppens musikalske vrangside, en spændende, unik oplevelse.

Death From Above 1979 (Pavilion, 23:00): Denne powerduo fra verdens musikalske navle anno 2005 aka Canada har leveret en saltvandsindsprøjtning lige ind i rockens hovedpulsåre med deres debut album "You're A Woman, I'm A Machine". Bas, trommer, vokal og lidt keyboard er ingredienserne i deres udtryk. Guitaren er således bandlyst, men deres show er stadig fuld af energi og nerve. Burde blive en rigtig god koncert.

Autechre (Metropol, 00:30): Rob Brown og Sean Booth er electronica-legender. Punktum. De er også aktuelle med deres ottende album, "Untilted", som efter deres eget udsagn er mere spontant end de andre gennem-programmerede udgivelser og skulle hinte mod deres live-optræden. Koncerten er en sjælden mulighed for at se Autechre på scenen, og deres sæt vil uden tvivl både byde på kræs for fødder og ører.

Plan B/The Mitchell Brothers/Kano/Mark One & Virus Syndicate (Pavilion, fra 01:00): Hvis man har nogen som helst interesse i at høre og se, hvad der sker på den engelske urban-scene - mere præcist i gråzonen mellem grime og UK-hiphop - er det med at møde op til dette fire-dobbelte show. Plan B er en ny MC på vej frem i den engelske undergrund, The Mitchell Brothers er signet til Mike Skinner fra The Streets' label, Kano bliver spået et stort gennembrud med sin nyligt udsendte debut, "Home Sweet Home", og Mark One & Virus Syndicate er heftig grime - post-Dizzee Rascal.

Hvis UK-hiphop ikke lige er din kop the - og du ikke vil se Mew (Arena, 02:00), men i stedet føler for at få nulstillet ørerne anbefales:

Maldoror (Odeon, 02:00): Dette er den første af den tidligere Faith No More-sanger Mike Pattons fire optrædender på Roskilde 2005 - og tilmed den af dem, som tegner til at blive den mest ekstreme, hvilket siger en hel del (se Fantômas nedenfor). Pattons partner i projektet er ingen anden end den japanske noise-konge Masami Akita aka Merzbow, og duoens eneste album til dato, "She", bød på eksperimenterende, improviseret støj. Forvent en sonisk udfordring, du sent vil glemme, og en koncert du enten vil elske helt vildt eller hade som pesten.

Lørdag den 2. juli

Bikstok Røgsystem (Arena, 14:00): Okay, guldpladen for "Over Stok Og Sten" er i hus, men Bikstok-drengene kan vel stadig godt ses som lidt alternative - selv på den rockede Roskilde-plakat. Der skulle i hvert fald være god mulighed for at blive vækket på en behagelig og underholdende måde af deres vanvittige/iderige danske udlægning af dancehall-fænomenet.

Khonnor (Metropol, 15:00): Da vidunderbarnet Khonnor, der tidligere i år vakte stor opsigt med sin debut "Handwriting", gæstede København i marts for at spille en koncert, var det ikke nogen stor succes. Men øvelse gør som bekendt mester, så mon ikke den unge amerikaner og hans band har fået anderledes styr på tingene til Roskilde, så vi kan få lov at opleve hans fine, følelsesladede indie-tronica uden tekniske problemer og deslige?

Fantômas (Arena, 16:00): Mike Pattons vanvittige avant garde-orkester skøjter rundt mellem musikalske genrer - inklusiv opera, electronica og grindcore - og spiller med en imponerende præcision og koncentration. Dave Lombardo er p.t. på tour med Slayer, så der er rimelig mulighed for, at det er den midlertidige stand-in Terry Bozzio, der banker tønder på Roskilde. Fortvivl dog ikke, han gør det nemlig helt fint. Fantômas leverer muligvis Roskildes mest bizarre koncert-oplevelse. Snyd ikke dig selv for den!

Hvis Fantômas er for hård kost så tidligt lørdag, spiller Devendra Banhart (Pavilion, 16:00) samtidig et anderledes hyggeligt sæt af finurlige, charmerende nu-folk-sange.

Efterklang (Metropol, 17:00): Noget nær lige så hyggeligt bliver det at se Efterklang på Roskilde. Om noget alternativt dansk band har haft vind i sejlene i det sidste år, er det Efterklang, som allerede har turneret i store dele af Europa med debut-pladen "Tripper". Har du endnu ikke oplevet dem spille deres smukke, stemningsfyldte blanding af electronica og indie-rock live, er der ingen undskyldning for ikke at møde op. Og har du set dem, skader det vel ikke at opleve dem igen!

Patton/Rahzel (Odeon, 23:00): Endnu et Mike Patton- projekt, men denne gang er han i selskab med den tidligere Roots beat-boxer Rahzel. De to vokal-ekvilibrister, der begge blev håndplukket af Björk til at medvirke på "Medúlla", vil uden tvivl byde på en både eksperimenterende og imponerende opvisning i mundlyde. Patton og Rahzel får godt nok konkurrence fra de hjemlige whiplash-rock'n'roll-maestroer The Raveonettes (Arena, 23:30), men man kan jo altid bare se lidt af deres sæt.

Four Tet (Pavilion, 00:00): Englænder Kieran Hebden - manden, der af nogen gives æren for at have opfundet det musikalske udtryk, der siden er blevet døbt folk-tronica - spiller op til dans med sit nye, glimrende album "Everything Ecstatic" i bagagen. Et godt gæt er, at han leverer et delvist improviseret og varieret laptop-drevet sæt, der vil bringe publikum på grænsen til ekstase.


Søndag den 3. juli

Joanna Newsom (Pavilion, 13:00): Hvilken start på dagen! Tænk at blive vækket til live af en smuk pige med en harpe og en række flotte, finurlige, alternative folk-sange. Måske det bliver en forsmag på, hvordan det er at vågne i himmelen? (NB! Vil man også gerne eller bare hellere opleve, hvordan det er at vågne op nede "syd for himmelen", hvor der er meget varmt, kan man nå at se Mercenary (Odeon, 12:00) inden Newsom).

Turbonegro (Orange, 15:00): De norske death-punk-veteraner spiller på samme tid som Konono No.1 (se nedenfor), så man må vælge, om man mest er i humør til at danse til verdensmusik eller til at stå dum foran Orange Scene og råbe med på homo-erotiske, glammede, hård rock-hits om erektioner, pizzaer, sømænd og des lige, mens man ivrigt slår næveslag i luften. Jeg kan godt forestille mig, hvad min krop er mest til søndag eftermiddag...

Konono No. 1 (Ballroom, 15:15): Congo-gruppen var i april sat på som opvarmning til Tortoise, men nåede blandt andet aldrig til Århus og København på grund af visa-problemer. Lad os håbe det går bedre denne gang, så der bliver mulighed for at danse sig væk i gruppens energiske og trance-fremkaldende verdensmusik. Læs mere om gruppen i World-guiden til Roskilde her på siden.

13 & God (Pavilion, 16:30): Dette fælles projekt mellem det tyske indie-tronica band The Notwist og de amerikanske anticon-hiphoppere themselves udgav en ganske glimrende selvbetitlet plade her i foråret, så det bliver spændende at se, hvordan deres hybrid af indie-hiphop, indie-rock og electronica fungerer live. En koncert, der nok mere er for ørerne end fødderne og uden tvivl vil byde på et par magiske øjeblikke.

Bloc Party (Odeon, 17:30): Er man fan af den engelske indie-scene, er der ingen vej uden om Bloc Party, som udgav deres roste debut "Silent Alarm" tilbage i februar. Deres stramt fremførte post-punk-inspirerede rock gør sig glimrende på en scene, og der god chance for, at dette bliver en af de koncerter, der vil blive husket som en af årets bedste, når der engang skal kigges tilbage på Roskilde 2005.

Er man ikke til guitarer, men mere til behagelige dub-grooves, bør man dog istedet tjecke:

Djosos Krost (Metropol, 18:00): Det danske Bikstok Røgsystem-relaterede dub-projekt har allerede imponeret på Spot 11 og Sónar-festivalen i år, så mon ikke også det bliver en triumf, når de spiller op med bløde grooves på Roskilde. Kunne blive den helt perfekte søndagskoncert.

Det kan blive en travl søndag aften med Brian Wilson (Orange, 19:30) eller Bright Eyes (Odeon, 19:30) og derefter en duel om publikum mellem:

Kaada/Patton (Pavilion, 20:30): Mike Pattons fjerde og sidste optræden på årets Roskilde festival foregår sammen med norske John Erik Kaada, som nogen vil kende fra bandet Cloroform, der spillede på Roskilde sidste år. Duo-konstellationen har en yderst stemningsmættet og smuk plade med titlen "Romances" i bagagen, og den indikerer, at det bliver en spændende koncert, der nok ikke vil blive alt for hård ved ørerne, men matche søndags-comedown-humøret perfekt.

...og...

Interpol (Arena, 20:45): Den jakkesætsklædte amerikanske kvartet opleves bedst live. Med to melankolske album bag sig - det seneste værende 2004's ganske glimrende "Antics" - er der lagt op til et stemningspakket sæt. Interpol er ikke de store showmænd, men de spiller fremragende og med en fantastisk intensitet og nerve.

Queens of Noize (Arena, 03:30): Den hypede London-dj-duo, der blandt andet har et show på MTV2, en klubaften i Englands indie-navle Camden og skriver en fast klumme for NME, får lov til at lukke og slukke årets festival omtrent, når solen står op mandag morgen. Trods tidspunktet er det et godt gæt, at der bliver gang i den, når Tabitha og Mairead fester løs bag dj-pulten med et udvalg af de største nye indie-hits.

Hav en rigtig god festival!

Check her for de seneste opdateringer af programmet!


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA