x

Playliste: Det lytter GAFFA-Pris-vindende Myrkur til lige nu

Playliste: Det lytter GAFFA-Pris-vindende Myrkur til lige nu

Enkvinde-black metal-bandet Myrkur alias sangerinden, sangskriveren, guitaristen og pianisten Amalie Bruun modtog forleden GAFFA-Prisen 2015 i kategorien "Årets Danske Hardrock-Udgivelse" for albummet "M". I forbindelse med nomineringen bad vi hende om at lave en playliste med 10 sange, hun skamhører lige nu. Hør playlisten nedenfor.

Myrkur indleder med følgende bemærkning:

– Jeg har valgt at styre uden om klassisk musik, folkemusik og korstykker. Det må blive en anden liste. 

ABBA – Lay All Your Love On Me

– Den er så dramatisk, med næsten opera/storladne akkorder i omkvædet. Broen op til omkvædet er meget suspense-agtigt og lidt musicalinspireret i lyden. Jeg tænker den som en af de første "horror"-popsange, som man hører meget i dag. ABBA var meget seriøse i deres lyd, og selvom der var humor i kompositionerne, var de aldrig ironiske. Meget typisk svensk, som man siger, "they are not kidding", når det kommer til musik. Det taler til mig at skrive musik på den måde, uden den lade ironiske distance, som man konstant hører i indierock i dag. Hvorfor fanden skal jeg høre din lortemusik, hvis du ikke engang kan stå ved den selv? 

Mercyful Fate – Black Funeral

– King Diamonds stemme, der synger "All hail Satan, yes hail Satan" er forklaring nok på, hvorfor sangen er med. 

Metallica – Harvester of Sorrow

– Rent bas-mæssigt den tyndeste æra af Metallica, men ikke desto mindre en sang, jeg har elsket, siden jeg var barn. For mig var den lyden af, hvad "heavy metal" var, som man vel for det meste kaldte al musik, der var "hårdere" end rock. Den taler til en meget ung udgave af min musiksmag, hvor man bare syntes, Metallica var vildt råt. Jeg bliver stadig glad, når jeg hører det album. 

Kate Bush – Bertie

– Middelalderinspireret lyd, ren og smuk. Jeg elsker cello altid, og hun har skrevet den en rigtig flot rolle på denne sang. Og hun lyder så sårbar, men dog så stærk. Denne sang har også medvirket til at inspirere mig til, at det er okay, at jeg har lyst til at blande folkemusik med andre genrer. 

Mayhem – Deathcrush

– Fin Mayhem-sang, rå demolyd, men lyder alligevel godt, synes jeg. Jeg kan godt lide intro/vers-riffet især, som de gange jeg har hørt Mayhem live gør mig særligt glad, når man hører Necrobutcher (bassist, red.) gå i gang med det. Temmelig brutal vokal også, lyder mere som en psykisk syg end en traditionel metal-growl-vokalist for eksempel. 

Myrkur – Skøgen Skulle Dø

– Dette er mere et værk end bare en sang. Den starter med en vokalintro og derefter en næsten drone-agtig intro med fuldt strygerorkester og metalensemble. Den leder tankerne hen på en form for nordisk mytologi møder Braveheart møder Suspiria møder vikingeprinsesse på en hest, der rider ind og slagter dem, der står i vejen for hende. Hvis nogen skulle lide en heroisk død, ville denne ikke være et dårligt soundtrack dertil. 

Ulver – Soelen Gaaer Bag Aase Need

– Jeg er stor Ulver-fan, især af "Bergtatt"-ep'en og især af denne sang. Dejlig traditionel folkemusikintro og så en episk black metal-sang for resten af tiden. 

Morbid Angel – Fall From Grace

– Jeg elsker det langsomme tempo i intro og outro og det lidt atonale riff. God tekst også. Jeg så dem live for noget tid siden, hvor de ikke spillede noget fra Blessed Are The Sick, så den har jeg til gode.

Ghost – He is

– ABBA med en distortion-pedal! Og nå ja, man kunne argumentere for, at de "ikke kan stå inde for deres musik" på samme måde, fordi de holder deres identitet skjult. MEN uanset hvad synes jeg, det er en dejlig popsang, de har lavet, og catchy, og jeg tror på, at de mener det.

Spiritualized – I Think I'm In Love

– "I think I'm in love, probably just hungry." Det er da en fantastisk sætning at synge. Jeg synes personligt også, det er en smuk, drømmende, lidt virkelighedsfjern sang.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA