x

Her er de 10 mest læste nyheder i 2015

Her er de 10 mest læste nyheder i 2015

Året lakker mod enden, og traditionen tro bruger vi tidspunktet til at kigge tilbage på, hvilke 10 nyheder der har været mest læst på GAFFA.dk i det forgangne år.

Hvad var det så, læserne gerne ville læse? Ud fra de mest læste nyheder at dømme drejer det sig ofte om dramatiske hændelser til koncerter og opsigtsvækkende musikvideoer, og så har den triste historie om Stereo Studios konkurs også resulteret i to af årets 10 mest læste nyheder. Ingen kunne dog slå historien om Lukas Grahams overlegne optræden i Conan O'Briens talkshow, der var en sikker vinder med langt ned til andenpladsen.

Klik på overskriften for at komme hen til den oprindelige historie.

10. Stig fra D-A-D falder på scenen og brækker arm

Den 29. maj startede D-A-D sin 2015-tur rundt i sommerlandet med den første udendørskoncert, der foregik på Aarhus Havn. Dizzy Mizz Lizzy og Dúné spillede i silende regn, og D-A-D gik på scenen for at slutte, hvad der havde været en god, om end våd koncertaften. Imidlertid gled bassist Stig Pedersen efter blot fire numre på den spejlglatte scene og pådrog sig et kompliceret brud på armen. Og da det er noget sværere at spille bas med en brækket arm end guitar med et brækket ben, blev koncerten aflyst efter en akustisk version af "Laugh And A ½" leveret af brødrene Binzer. De efterfølgende ugers koncerter spillede D-A-D med Søren Andersen som yderst kompetent vikar.

9. Sukker Lyn har fået stjålet beat, som amerikansk rapper storhitter med

Danske-sebiske Lazar Lakic, bedre kendt som Sukker Lyn, var i strid modvind op til udgivelsen af sit andet album, "Lazarus", der kom på gaden i maj. For i månederne op til opdagede han nemlig noget mærkeligt. Han havde købt og brugt et beat i en sang på det nye album – men pludselig opdagede Lakic, at en amerikansk rapper havde fået fingrene i det præcis samme beat. 

Det hele drejer sig om sangen "Trap Queen" af Fetty Wap, som har været et af årets store hits. Problemet med nummeret er, at det beat, som Fetty Wap rapper hen over, i virkeligheden er ejet af Lazar Lakic og hans manager Søren Mensberg, der sammen udgør pladeselskabet "42 plader". I februar 2014 købte de nemlig de eksklusive rettigheder til beatet af den amerikanske producer Tony Fadd for 900 dollars. Efterfølgende brugte Lazar Lakic beatet til at skabe sangen "Ung og Fri". Striden er i skrivende stund endnu ikke løst. 

8. Stereo Studio lukker

Stereo Studio behøver forhåbentlig ingen nærmere præsentation for læsere af GAFFA.dk. Stereo Studio var oprindeligt en ren musikbutik med salg af vinyler og kassettebånd. Siden kom cd'erne til, og ad åre blev film og konsolspil en større og større del af sortimentet, ligesom import af specialudgivelser fra udlandet også trak mange kunder i butikken.

Den globale tilbagegang i musik- og filmbranchen fik i 2013 Stereo Studio til at lancere konceptet Studio Apparel, hvor kædens butikker blev redesignet og fik et bredt sortiment af tøj og merchandise ud over musik og film. Dette tiltag har dog ikke kunnet redde virksomheden. Den har også prøvet at lukke butikker ned og kunne dermed holde sig kørende på 12 butikker, men heller ikke dette var nok, og 28. august måtte Stereo Studio indgive konkursbegæring. 

Kæden kunne i juni fejre sit 40 års jubilæum. Dog var der ikke så meget at fejre, da grundlæggeren Frank Sørensen tidligere på året omkom ved en motorcykelulykke i Tyskland. 

7. Se 12-årig dansestjerne imponere i ny Sia-video

Sia vakte atter stor opmærksomhed med en video, denne gang til sangen "Elastic Heart". Som i sine andre nyere musikvideoer glimrede Sia ved sit fravær – hun ville ikke længere vise sit ansigt offentligt – men til gengæld medvirkede den nu 12-årige dansestjerne Maddie Ziegler. En pige, der især har vakt opmærksomhed gennem sin uhæmmede dans i den Grammy-nominerede og MTV VMA-prisvindende musikvideo til Sias store hit "Chandelier" fra sidste år.

Også denne gang viste Maddie sine imponerende evner i dans – denne gang i selskab med skuespilleren og instruktøren Shia LaBoeuf, blandt andet kendt fra film som "Transformers", "Wall Street: Money Never Sleeps" og Lars von Triers "Nymphomanaic". Det umage par dansede heftigt rundt i et bur, og det fik visse kritikere til at tale om pædofile undertoner i videoen. Noget, der gav anledning til en ny historie, som vi finder længere oppe på listen over de 10 mest sete videoer på GAFFA.dk i 2015.

6. Hvordan lyder din fødselsdagssang?

Nu kan du finde ud af, hvilken sang, der lå øverst på hitlisterne, den dag, du blev født. Playback.fm har siden marts offentliggjort alle topplaceringer på Billboard-hitlisten tilbage til 1940'erne og kan dermed vise hvilken sang, der var placeret øverst ud fra den fødselsdato, du indtaster. Du kan derudover også finde ud af, hvilken sang der lå nummer 1, da du blev undfanget. 

5. Roskilde offfentliggør 22 nye navne

Op til Roskilde Festival 2014 begyndte festivalen at offentliggøre nye navne med længere intervaller end førhen, hvor de blev annonceret hver uge, men til gengæld blev der så bekendtgjort flere bands og solister på én gang end tidligere. Den eneste Roskilde-annocering fra 2014, der nåede ind i top 10, var fra 29. januar, hvor 22 navne blev sluppet løs, blandt andre Florence + the Machine, Enslaved, G-Eazy, Kwamie Liv og Kwabs, der senere på året også optrådte til GAFFA-Prisen.

4. Her revner Lenny Kravitz' bukser – og det hele hænger ud

3. august spillede Lenny Kravitz i forlystelsesparken Gröna Lund i Stockholm. Og her gik alt, som det skulle, bortset fra en lille detalje. I begyndelsen af koncerten revnede Kravitz' stramme bukser lige mellem benene, og det hele hoppede ud, da han tilsyneladende ikke havde underbukser på. Flere medier, herunder GAFFA, var hurtige til at tage billeder af overraskelsen, og vi bragte et retoucheret foto af optrinnet. Kravitz var i første omgang selvironisk og tweetede om #penisgate, men senere sendte han sin advokat efter medier, der bragte billeder af episoden, også GAFFA, og vi har derfor fjernet vores billeder fra GAFFA.dk. Men prøv at google lidt...

3. Stereo Studios varelager til salg med store rabatter

Efter at have været hele Danmarks musik- og filmkæde i 40 år måtte Stereo Studio som nævnt ovenfor erklære sig konkurs den 28. august 2015. Så skulle varelageret omsættes til penge, hvilket kom musikelskere til gode. Fredag den 2. oktober startede konkurssalget over Stereo Studios konkursbo på i alt 130.000 varer. Der var 25 procent rabat på lp'er, elektronik og spiltilbehør samt hele 50 procent rabat på alle andre varer. Salget fandt sted i Højbjerg, Aarhus og foregik som et lagersalg helt frem til jul. 

2. Sia undskylder video efter pædofili-anklager

Som nævnt ovenfor vakte Sia stor opmærksomhed med videoen til sangen "Elastic Heart", som visse kritikere mente havde pædofile undertoner. "Jeg forventede nogle "Pædofili!"-råb", skrev Sia på Twitter. "Det eneste, jeg kan sige er, at Maddie og Sia er de eneste to personer, jeg kunne forestille mig spille disse to kæmpende sider af Sias selv." Senere skriver hun: "Jeg undskylder over for dem, som er blevet provokeret af "Elastic Heart". Min hensigt var at skabe noget følelsesmæssigt indhold, ikke at provokere nogle."

1. Se Lukas Grahams imponerende optræden på amerikansk tv

De firdobbelte GAFFA-Pris-vindere Lukas Graham optrådte 11. december for første gang på amerikansk tv hos talkshow-værten Conan O'Brien, hvor de fremførte deres danske storhit "7 Years". Og det var en imponerende optræden med en stærkt syngende Lukas Forchhammer iført hvid T-shirt og røde shorts i front. Meldningen fra Conan O'Brien var klar: "That's fantastic!"

Lukas Graham indskriver sig dermed i en eksklusiv klub af danske bands og artister, der har spillet i amerikanske talkshows. Blandt andre Oh Land og Quadron har tidligere spillet hos den nu pensionerede talkshow-vært David Letterman.

Lukas Graham vandt senere en online-afstemning om årets bedste musikalske indslag hos Conan O'Brien, og de står også bag den suverænt mest læste nyhed på GAFFA.dk i 2015 – med langt ned til andenpladsen.

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA