x

Bob Dylan, Kesha med flere skaber LGBTQ-kærlighedsalbum

Bob Dylan, Kesha med flere skaber LGBTQ-kærlighedsalbum

En ny plade kaldet Universal Love – wedding songs reimagined vender op og ned på overvægten af heteronormative kærlighedssange, når de bytter kønnene rundt.

“Hvis definitionerne af kærlighed og ægteskab er ved at ændre sig og ved at blive mere inkluderende, så er det måske tid til, at kærlighedssange indhentede dem,” udtaler Tom Murphy, der har været en del af projektet, der er skabt af MGM Resorts.

Ud over den historisk store artist Bob Dylan er også St. Vincent, Kesha, Ben Gibbard (Death Cab for Cutie), Kele Okereke (Bloc Party) og Valerie June med på ep’en, der består af seks sange. Og selvom der er ændringer i sangene og også teksterne, har der ikke været nogle indvendinger fra de originale udgivere – og støtten til projektet har ikke manglet. Sådan!

LÆS OGSÅ: Kesha og andre stærke kvinder giver intens Time's Up-optræden til Grammy Awards

Alle kunstnerne har deres eget forhold til LGBTQ-samfundet. Enten et personligt forhold med et ønske om at skubbe grænser for dem, de holder af og står nær, eller også er de som Bob Dylan kendt for at have skubbet til samfundets såvel som musikkens grænser. De fleste har også selv valgt, hvilke sange de ville synge.

“I flere år sagde jeg, at jeg ikke ville blive gift, indtil hvilke som helst to mennesker lovligt kan blive gift i det her land (USA),” har Kesha udtalt. Hun har genindspillet “I Need a Woman to Love”.

“Min kusine og hendes kæreste blev gift for cirka halvandet år siden,” fortæller Valerie June til Rolling Stones. “Vi dansede i timer og folk dryppede i sved, og der var masser af champagne, der blev delt rundt, og så lagde jeg mærke til, mens jeg lyttede til musikken, at der ikke var noget til dem. Alting var folk, der snakkede til deres mand eller deres kvinde, så min tanke var "du ved, de har brug for en sang.’”

LÆS OGSÅ: Intet mindre end et evangelium 

Det er stadig forholdsvis nyt, at LGBTQ-relationer bliver direkte udtalt i teksterne i nutidens mainstream-musik. Mest kendt på popscenen er måske Sam Smith-sangen “HIM” og en mere tiltagende åbenhed for og hyldest af diversitet, hvilket kun må siges at være på sin plads. Det er også noget, Sam Smith selv har arbejdet sig hen imod, og brugen af subjektet af samme køn som hans eget er udeladt i tidligere arbejde, hvor der som regel er brugt et "you". Af andre eksempler kan Troye Sivan nævnes. Han er åbent homoseksuel og har blandt andet lavet sangen “For Him”.

Der er dog lang vej igen, men dette projekt med gamle, heteronormative kærlighedssange sætter fokus på en mørk fortid, hvor det ikke har været legitimt at erklære sin kærlighed for enhver pris – heller ikke i musik. For verden er fyldt med millioner af sange om kærlighed, men hvor mange kan du nævne, der ikke falder under den klassiske heteronormative standard? En tanke værd, for hvis musikken har en rolle, så er det blandt andet, at man kan spejle sine egne følelser i den. At vide, at man ikke er alene. 

Hør de genskabte kærlighedssange her: 
Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA