x

Daniel Lanois fylder 60

Daniel Lanois fylder 60

Daniel Lanouis var bare 17 år gammel, da han startede et studie med sin bror Bob Lanois i sin mors kælder i Ancaster i Ontario. I 1974 lavede de nogle indspilninger med den canadiske 70'er rockgruppe Simply Saucer, der i første omgang ikke blev til noget, men 15 år senere i 1989 alligevel blev udgivet på kompilationen "Cyborg Revisited". På det tidspunkt havde Daniel Lanois allerede sammen med Brian Eno produceret, hvad der skulle blive et af de hurtigst sælgende album i England nogensinde, nemlig U2's "The Joshua Tree", der indeholdet singlerne "With or Without You" og "Still Haven't Found What I'm Looking For", der begge strøg til tops i USA.

I dag fylder Daniel Lanois 60 år og kan se tilbage på en karriere, hvor han ud over U2 har produceret for andre store navne som Bob Dylan, Peter Grabriel, Emmylou Harris, Willie Nelson og Neil Young. Sidstnævnte hyldede for godt et år siden Daniel Lanois ved at kalde sit seneste album "Le Noise", som en parafrase over "Lanois", som havde produceret albummet.

Lanois producerede to album for Bob Dylan, efter at Bono havde parret de to ved at ringe til Lanois og stikke Bob Dylan telefonen. Det blev til "Oh Mercy" og "Time Out of Mind", der begge er blevet omtalt som en genkomst for Bob Dylan. 

Selvom Lanois er mest kendt for sit virke som producer, har han også haft tid til en solokariere, der strækker sig fra debuten "Arcadie" fra 1989 til tripleudgivelsen "Omni" fra 2008. I oktober 2009 startede Lanois projektet Black Dub, med Brian Blade, Daryl Johnson og Trixie, der i juli i år gæstede Vega i København, hvor GAFFAs anmelder Per Bloch Andersen var til stede og gav koncerten fem stjerner med ordene:

"Varme, instrumentbeherskelse og spilleglæde. Enkelhed, dybde og naturlighed. Sjælfuldhed, råstyrke og passion. Man kunne blive ved i treklange. Men kunne også give sig i kast med at definere Black Dubs musikalske ophav, men allerfriest vil det være, slet og ret at kalde det hvad det er: Musik! Genren eller genrerne er underordnet, det væsentlige er anslaget, der sker direkte på den musikalske nerve."

I 2005 blev Daniel Lanois optaget i Canada's Walk Of Fame, hvor han er selskab med andre canadiske musikere som Neil Young, Joni Mitchell, Celine Dion, Bryan Adams og Alanis Morissette.

GAFFA ønsker Daniel Lanois tillykke.

Se Daniel Lanois' Black Dub spille nummeret "Surely":


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA