x

Mand måtte genoplives efter Prince-koncert på Smukfest

Mand måtte genoplives efter Prince-koncert på Smukfest

Som vi tidligere har skrevet, har der været en del kritik af pladsforholdene ved Prince-koncerten på Smukfest i sidste uge. Flere anmeldere har anført, at der var for mange mennesker lukket ind på festivalpladsen, og at der kunne opstå faretruende situationer. Festivalen fortalte dog, at der ikke havde været alvorlige situationer, og man kunne rykke ind på få sekunder, hvis der skulle opstå fare, fordi pladsen var overvåget af både vagter og 3D-video.

En sygeplejerske fra Aarhus, Vibeke Andersen, fortæller nu til Politiken, at der faktisk opstod en kritisk situation, idet en ung mand faldt om i menneskemængden en halv time inde i Prince-koncerten.

– Han holdt op med at trække vejret. Jeg og anden sygeplejerske stod tilfældigvis i nærheden og gik straks i gang med at give førstehjælp til manden. Der gik et par minutter, før han trak vejret igen. Han var fuldstændig bleg i ansigtet og havde blå læber. Det var ikke rart. Der var bælgravende mørkt og umuligt at komme frem og tilbage. Folk stod og prøvede at skubbe mig væk, mens jeg gav manden hjertemassage, siger Vibeke Andersen.

Den unge mand kom efter yderligere fem minutter til bevidsthed og var ifølge Vibeke Andersen "helt rundt på gulvet", men afviste at fejle noget eller at have taget stoffer. Herpå dukkede nogle kammerater op og og slæbte, trods sygeplejerskernes protester, af sted med ham. Ifølge Vibeke Andersen gik der over en time, til et bårehold nåede frem, selvom hun straks forsøgte at tilkalde hjælp, blandt andet via den nærliggende bar Stereobænken. Hun udtaler, at hun er "rystet" over den langsomme hjælp.

Smukfest-talsmand Poul Martin Bonde bekræfter over for Politiken episoden, om end han siger, at der kun gik 45 minutter, inden hjælpen kom, hvilket dog stadig slet ikke var godt nok. Han udtaler:

– Jeg mener, at vi har gode sikkerhedsforhold. Vi har et beredskabssystem, der kører 24 timer i døgnet, som vi prioriterer endog meget højt. Men vi arbejder selvfølgelig altid på, at det kan blive bedre. Det er klart, at der ikke må gå så lang tid som her, hvor hjælpen først kommer frem efter 45 minutter. Sagen er registreret, og der er blevet rekvireret hjælp, men det er selvfølgelig forfærdeligt, at der er gået så lang tid. Det er ikke godt nok, at hjælpen kommer frem for sent. Vi undersøger derfor, om der er et svigt i vores kommunikation, hvor svigtet er sket, og hvad der gør, at der gik så lang tid.

Poul Martin Bonde tilføjer, at festivalen efterfølgende har været i kontakt med manden, som ifølge Bonde har det fint og også deltog i resten af festivalen.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA