x

Arctic Monkeys skriver engelsk hitlistehistorie

Arctic Monkeys skriver engelsk hitlistehistorie

Det startede med "Whatever People Say I Am, That's What I'm Not" tilbage i 2006. Pladen med den mundrette titel blev det hurtigst sælgende debutalbum i britisk musikhistorie. Her i 2013 er vi kommet til kapitlet "AM", der har høstet fornemme anmeldelser. GAFFAs anmelder Kristian Bach Petersen gav pladen fem stjerner under overskriften "Selvsikkert og helstøbt rockalbum fra Sheffields mest prominente knægte".

Nu har de ustoppelige drenge skrevet historie som den første uafhængige gruppe, der er gået nummer et i England med alle deres første fem album. Uafhængige i den forstand, at de ikke har et af multinationale pladeselskaber – det vil sige Sony, Universal eller Warner – i ryggen. Stereophonics har også haft fem indie-album til at toppe hitlisten, men først fra og med deres andet album.

En talsmand fra the Official Charts Company har udtalt, at Arctic Monkeys er beviset på, at man sagtens kan blive succesfulde uden at have et multinationalt pladeselskab bag sig. Historien om dem er en slags omvendt X Factor og The Voice.

NME redaktør Mike Williams har kaldt "AM" "absolut og indiskutabelt det mest fantastiske album i deres karriere, og det er måske også den bedste plade de seneste 10 år." Han tilføjer: "Samtidig er det ikke et band, der arbejder på deres absolutte peak – det har vi stadig til gode. Det er et stykke arbejde fra et band, der stadig udvikler sig."

Nu er der bare tilbage at håbe på, at "AM"-pladen trækker Arctic Monkeys til Danmark igen. De besøgte senest landet på årets NorthSide-festival.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA