x

Beta – Københavns underdog fylder tre år

Beta – Københavns underdog fylder tre år

Fredag 11. oktober klokken 20 holder Amager-spillestedet Beta sin tre års fødselsdagsfest, med bands, dj's og overraskelser på programmet. Vi har snakket med Mikkel Wad, som er booker på klubben.

Da Beta for tre år siden slog dørene op, var der rigeligt med udfordringer og skeptiske blikke. Lige så stille fandt koncertstedet dog sit eget publikum og sin egen stil med et program, der samlede undergrunden og større acts i intime lokaler.

Beta udsprang af Amager Bio som led i et byløft og blev et spillested på sine egne præmisser. Igennem de tre leveår har stedet stræbt efter at stimulere den danske undergrund, og har blandt andet hjulpet MØ, Fallulah og Scarred by Beauty frem. Men der er også større navne, der har slået vejen forbi. Her kan blandt andet nævnes Palma Violets, Eyehategod, og Andrew W.K.

Amagerikanerklubben bryster sig af at have et program, der ikke er fastlåst i bestemte genrer og kassetænkning. Mikkel Wad fortæller, at man fra start valgte ikke at have en fast musikalsk profil:

- Vi valgte at starte med så åbent et canvas som muligt. Det var dog ikke mere tomt, end at vi fra starten vidste, at vi ville fokusere på up-coming navne og niche-musik. Det ligger måske også implicit, at det bliver de små ting, da stedet kan rumme 150-200 mennesker. Og så fordi vi havde Amager Bio i forvejen til de store ting, så det kunne være sjovt at gå ned i materien og være med til ikke kun at udvikle på dansk vækstlag, men også få nogle udenlandske ting ind.

Man har lidt indtryk af, at den tunge rock og metallen fylder en stor del af programmet?

– Jeg har det ambivalent med det spørgsmål, for det fylder ikke så meget, som folk siger, det gør. Men det er en rygrad, en fast bestanddel af vores program, som vi er meget stolte af, og som vi har præsenteret nogle fremragende navne indenfor. Vi specialiserer os helt klart i det, man kan kalde et rock-program. Og med rockmener jeg alt fra ska til dødsmetal. Fokus vil ofte være på det alternativt orienterede, det nichede og gerne det lidt skæve. I løbet af en ganske almindelig uge på Beta vil du typisk se en folk-rocksanger, et indieroc band og et grindcoreband.

Danser med Drenge

I sin tid som booker på Beta har Mikkel Wad både hyret stort og småt, og det er ikke nødvendigvis billetsalget, der gør en god koncert:

– Jennie Abrahamson var der tyve mennesker til, men det var simpelthen jaw-dropping. Her er en sangerinde, der allerede under lydprøven fik hele rummet til at blive helt stille (Jennie Abrahamson er for tiden på turné som en del af Peter Gabriels band på dennes Europaturné, der bragte ham til Jyske Bank Boxen i september, red.). Og så har der været nogle af de der helt store succesoplevelser som Entombed og Andrew W.K. Altså de dage, hvor den helt store tunge produktion ruller ind, og man tænker "hvordan fanden skal det her fungere?", og så ender det med, at det bare går pissefedt.

En god del af Betas målgruppe er dem, der lytter til den tungere rock. Vil I gøre noget for at prøve at lokke nogle andre til?

– Det kommer an på, hvordan man ser på det. Hvis man ikke gider kigge programmet igennem, eller gå ind og klikke på links, så vil jeg selvfølgelig sige, man snyder sig selv fra nogle ret store oplevelser. Hvis metalscenen støtter op om stedet, så vil jeg sgu da ikke stå og sige "ej, nu skal I lige tie stille, for at de andre også kan sige noget". Der er jo ingen tvivl om, at det har været det allerførste segment, der har støttet os hundrede procent. Nogle gange kan det føles lidt som et stigma, at hvis du meget laver én ting, så er du kun en ting. Men når vi også får stærke indierock-tilbud som Drenge, Kadavar, Metz og The DØ, så kan man med alvor i stemmen da ikke påstå, vi kun er én ting.

Ifølge Mikkel Wad er det, der tiltrækker folk gang på gang den afslappede stemning, som udspringer af, at stedet kører på frivillig arbejdskraft:

– Der er en virkelig velkommen og varm stemning, som rigtig mange af vores artister også påpeger. De er meget glade for at være her, og de føler sig virkelig taget hånd om. Også rigtig mange af vores gæster synes, at man bliver mødt med et smil.

"One helluva good time"

Mikkel Wad og en del af staben på Beta er selv udøvende musikere og synes, det er vigtigt at der bliver taget godt hånd om kunstnerne:

– Jeg ved, hvor simple ønsker bands har, men hvor ekstremt vigtige de ønsker er. Det der med at komme ind i sit eget backstagerum, der er rent og pænt. Du skal ikke tigge om et håndklæde, og der er, hvad du har brug for at drikke, og noget anstændig mad. Det handler ikke nødvendigvis om, hvad der står på en rider (liste med forplejningsønsker, red.). Det handler om at føle sig velkommen, og at folk tager hånd om dig. Og det er lige meget, om det er support-bandet eller Andrew W.K. Vi gider dem, og vi er faktisk glade for, at de er her.

Har du nogle drømmebookinger i sigte?

– Absolut. Jeg er verdens største Refused-fan. Den er måske helt oppe i superligaen. Men af mere jordnære ting er der et Kill It Kid. Og så ville jeg rigtig gerne lave et amerikansk metalband, der hedder Nails. Men jeg vil da ikke lægge skjul på, at vi godt kunne tænke os at have lidt mere af toppen ind. Det er derfor, jeg bliver så glad, når jeg booker nogle ting som er big league, som Metz og Drenge. De giver opmærksomhed til stedet. På sådan en aften kommer et støjrock-band til at være pissehøjt og larmende, og der bliver fuldstændig pakket. Det bliver en perfekt aften.

Hvad kan man forvente sig af fødselsdagsfesten?

- En superfed fest med nogle rigtig gode bands, som har Betas stamp of approval. Mange af dem har spillet nogle af deres første shows herude… gode dj's, alle mulige gøglerindslag med lydinstallationer på pladsen udenfor. Og så bliver der bare supergod stemning med masser af gode mennesker og one helluva good time.

Programmet til fødselsdagsfesten består af følgende:

Less Win – beskidt mix af postpunk, noise og garage
Scarred by Beauty – fra dødsmetal til reggae (billedet)
Surprise – et "hemmeligt" navn

Mellem koncerterne vil P6 Beats Anders Bøtter agere fast dj og rejse igennem rockens kringelkroge. Og måske der bliver spillet musik af et band eller to, der har gæstet Beta.

Læs mere om fødselsdagsfesten på Betas hjemmeside og på Facebook.

Billetter kan findes via GAFFA Live.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA