x

Copenhagen Jazz Festival offentliggør første navne

Copenhagen Jazz Festival offentliggør første navne

De første navne til årets Copenhagen Jazz Festival er netop blevet offentliggjort. Der er tale om både en debutant på de danske scener og to garvede herrer, som garanterer for en kompromisløs koncertoplevelse. Navnene er Gregory Porter og Mats Gustafsson (The Thing og Fire! Orchestra) + Thurston Moore (Sonic Youth).

Det er sjældent, at en kunstner får lov at spille sin første koncert på dansk jord i en stor koncertsal som hovednavn på en international jazzfestival, men med tilfældet Gregory Porter kan det ikke være anderledes.

42-årige Gregory Porter dukkede op på scenen for cirka fem år siden, da Wynton Marsalis gav ham en mulighed for at optræde med Lincoln Jazz Orchestra i New York. Kort efter udsendte Porter debutalbummet "Water" og fulgte hurtigt op med "Be Good", som opnåede en Grammy-nominering.

Sidste år blev Porter signet på Blue Note Records, og den kombination har foreløbig resulteret i en meget rost souljazz-udgivelse i form af albummet "Liquid Spirit" - som i januar blev belønnet med en Grammy i kategorien "Best Vocal Jazz Album".

Gregory Porters koncert er den første i temaet Concert Hall Events, og den finder sted den 7. juli i DR Koncerthuset.

Næste offentliggørelse udgør et duo-møde mellem to titaner inden for improvisation, fri musik og avantgarde-rock, nemlig Mats Gustafsson og Thurston Moore.

Thurston Moore (hvis guitar ses på billedet) har med grundlæggelsen af gruppen Sonic Youth og sit mangeårige virke i feltet mellem rock, avantgarde og improvisation sat et afgørende mærke på musikhistorien. Hans guitarspil har været en enorm inspiration for eksperimenterende guitarister over hele verden, og desuden har han altid formået at holde sig åben for nye strømninger og nysgerrig for nye musikalske samtaler.

Den svenske saxofonist Mats Gustafsson er en af nordens store musikalske personligheder. Med bands som Fire! Orchestra og The Thing har han skabt vedkommende freejazz, og hans solo-optrædender viser ligeledes en mageløs fysisk styre og musikalsk åbenhed.

Da Gustafsson for nylig gæstede Jazzhouse med sit stororkester Fire! Orchestra var det til store kritikerroser, blandt andet seks stjerner i GAFFA, hvor anmelder Peter Lykke Madsen skrev begejstret: "Et er egentlig fuldstændig misvisende og på en måde fejlagtigt at prøve at reducere en aften i selskab med Fire! Orchestra til et antal stjerner på en skala fra en til seks, men sådan er formatet nu engang. De seks stjerner gives, fordi der ganske simpelt er tale om en once-in-a-lifetime-koncertpolevelse."

Mats Gustafsson og Thurston Moore har krydset klinger ved flere lejligheder. Som duo har de blandt andet udsendt "Vi Är Alla Guds Slaver" og "Play Some Fucking Stooges". Og nu tørner de altså sammen i Jazzhouse den 6. juli.

Copenhagen Jazz Festival 2014 er én af Europas største jazzfestivaler og finder sted den 4.-13. juli. Du kan følge med i programmet på Jazz.dk i de kommende måneder.

Billetsalget til de to koncerter starter i dag, og billetter kan skaffes til Gregory Porter via Koncerthusets hjemmeside og Mats Gustafsson + Thurston Moore via Billetlugen.dk

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA