x

GAFFA-skribent udgiver bog om danske sangskrivere

GAFFA-skribent udgiver bog om danske sangskrivere

GAFFAs anmelder Jeppe Krogsgaard Christensen sprang sidste år ud som forfatter med "Lydbilleder" om 25 af verdens mest betydningsfulde musiknavne, skrevet sammen med kollegaen Jesper Nykjær Knudsen. I dag udgiver han opfølgeren, "En Nat Bliver Det Sommer – ind i en ny dansk sangskrivning". En portrætbog om 10 af de mest markante dansksprogede sangskrivere i det sidste halvandet årti. 205 sider, der veksler mellem interviews og analyser af Jens Unmack, Nikolaj Nørlund, Peter H. Olesen, Jokeren, Simon Kvamm, Peter Sommer, Mikael Simpson, Kenneth Thordal, Tue West og Klondykes Mikael K. Men hvorfor sådan en bog?

– Jeg syntes, der manglede en bog, der tegner et billede af de nyere dansksprogede sangskrivere, der har markeret sig i halvfemserne og dette årti, fortæller Jeppe Krogsgaard Christensen og fortsætter: – En bog, der går i dybden med, hvordan de bruger sproget; noget, som man ikke har plads til i artikler i aviser og magasiner. Jeg har blandt andet forsøgt at undersøge, i hvor høj grad deres tekster er selvbiografisk funderede. Det synes jeg er interessant, for det tager musikanmeldere ofte for givet, selvom den slags ville være ugleset, hvis teksterne skulle vurderes på et litteraturstudium.

Hvorfor er det lige blevet disse 10 kunstnere, du har portrætteret?
– Jeg vil gerne præsentere de bedste, de mest markante og de mest personlige. Ikke nødvendigvis de mest originale, for jeg synes ikke, musikere absolut skal være originale. Det er urimeligt at forlange. Personlighed er derimod et krav. Jeg vil også gerne arbejde bredt, og derfor er både en folkelig sanger som Tue West og en typisk anmelderyndling som Peter H. Olesen med. Jeg er godt klar over, at nogle vil forarges over, at der overhovedet ikke optræder nogen kvinder, men der er bare ikke ret mange interessante danskskrivende kvinder i den nyere tid, som har lavet mere end én plade. Vel?

Er det også et sigte med bogen at få endnu flere sangskrivere til at formulere sig på dansk?
– Nej. Jeg synes, det vigtigste er at skrive gode tekster. Og hvis musikere ikke har flair for det danske sprog – og det er der mange, der ikke har – så skriv for Guds skyld på engelsk, hvor det er lettere at skjule klichéer og uformåenhed. Men når det er sagt, kunne jeg da godt tænke mig at høre en god engelsksproget sangskriver som Kasper Eistrup skrive på dansk. Dét ville der helt sikkert komme noget spændende ud af.

"En Nat Bliver Det Sommer – Ind i en ny dansk sangskrivning" er på 240 sider, er udkommet på Informations Forlag og kan blandt andet købes i GAFFA Shop til kr. 228,-.

Køb bogen i GAFFA Shop

Læs anmeldelsen af bogen


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA