Nyhed

Ny udvikling på kriseramt Esbjerg-spillested: Tidligere leder politianmeldt

Dramatisk nyt om afskedigelsen af den tidligere leder for Tobakken, Jan Mols.

Jan Mols, den tidligere leder af Esbjerg-spillestedet Tobakken, er bortvist og politianmeldt for misbrug af Tobakkens midler til private aktiviteter, skriver JydskeVestkysten Esbjerg i en netop offentliggjort artikel

Tobakken befinder sig i en længerevarende økonomisk krise, hvor Esbjerg Kommune allerede er kommet spillestedet til undsætning. (læs mere her og endnu mere her) I forbindelse med at man fik hjælp fra en ekstern konsulent, Ronnie Hansen, blev Jan Mols forholdsvist hurtigt afskediget, og nu kender vi yderligere årsagerne bag denne beslutning. Mols har, ifølge JyskeVestkysten-artiklen, begået underslæb med Tobakkens midler og er nu blevet politianmeldt. Han skal angiveligt "have afholdt private udgifter på Tobakkens regning".

Ronnie Hansen har i sin rapport, som JyskeVestkysten har fået adgang til, derudover påpeget, at Tobakken ikke behøvede at stå på randen af konkurs, hvis stedet ikke var blevet ledet så dårligt.  


Problematikken har stået på længere end hidtil antaget

Tobakken havde allerede mistet sin egenkapital tilbage i 2018, og man kan derfor formentligt også stille et stort spørgsmålstegn ved, om udelukkende COVID-19-pandemien samt inflationen er skyld i spillestedets nuværende økonomiske problemer, hvilket Tobakkens bestyrelsesformand Kristian Svarrer ellers tidligere har udtalt til GAFFA. I mellemtiden har Tobakken desuden afskediget begge spillestedets kokke, regnskabsassistenten samt den ansvarshavende for Tobakkens biograf.

Ifølge Tobakkens egen årsrapport fra 2021 (side 25 styk 4) modtog Mols, som leder for Tobakken, en løn på årligt knap 1,1 million kroner, som dermed ifølge GAFFAs oplysninger gjorde ham til en af de bedst betalte spillestedsledere i Danmark. Med Tobakkens dårlige økonomiske situation og med perioden siden 2018 in mente og de nu fremkomne beskyldninger gør dette ikke sagen mindre opsigtsvækkende.


I hvor stort et omfang Tobakkens bestyrelse har et medansvar, eller har svigtet sit kontrolansvar, er spørgsmål, GAFFA vil stille bestyrelsen snarest. 

GAFFA har prøvet at kontakte Jan Mols, men har ikke hørt fra ham på nuværende tidspunkt. Til JydskeVestkysten udtaler han, at han er chokeret, men at der aldrig tidligere har været nogen, der har stillet spørgsmål til hans ledelse.

Opdatering 21. november klokken 15.30:


Tobakken har nu lagt følgende pressemeddelelse på sin hjemmeside:

"I dag har Tobakkens bestyrelse været nødsaget til at bortvise og politianmelde Tobakkens tidligere leder for mistanke om misbrug af Tobakkens midler til private aktiviteter. Dette sker på baggrund af en intern revision af Tobakkens økonomi. Meddelelsen kommer som et stort chok for alle medarbejdere.

DETTE PÅVIRKER IKKE TOBAKKENS DRIFT OG VIRKE SOM REGIONALT SPILLESTED. ALLE KONCERTER AFVIKLES SOM PLANLAGT, OG MAN KAN MED RO I MAVEN KØBE BILLETTER TIL FREMTIDIGE ARRANGEMENTER.

Esbjerg Kommune har sikret Tobakkens økonomi gennem en bankgaranti. Dertil er der allerede igangsat et intensivt strategiarbejde, hvor der i fremtiden vil blive fokuseret på Tobakkens primære aktivitet: KONCERTER.


På Tobakken er vi meget optimistiske for fremtiden. Vi har allerede igangsat en række aktiviteter, der skal sikre Tobakken som musikernes primære hjem i Vestjylland, og desuden cementere Esbjerg som kultur- og oplevelsesby.

Den fulde pressemeddelelse fra Tobakkens bestyrelsesformand, Kristian Svarrer, og direktør for Børn & Kultur i Esbjerg Kommune, René Nielsen, kan findes på tobakken.dk.

Med venlig hilsen


Tobakken"

I den længere version af pressemeddelelsen på tobakken.dk udtaler bestyrelsesformand Kristian Svarrer: "Jeg blev overrasket over den markante kritik af Tobakkens økonomistyring, drift og ledelse, som de to notater indeholder, og jeg er chokeret over, at der kan være sket misbrug af Tobakkens penge."

LÆS OGSÅ: FRITSTILLET: Mangeårig spillestedschef stopper med øjeblikkelig virkning


 

ANNONCE