Nyhed

Og det blev et stort nej fra Koda: Musikskaberes indhold må ikke bruges i AI-produkter uden tilladelse og betaling

Koda tager nu et forbehold mod, at ChatGPT og andre AI-tjenester må indsamle musik og tekst skabt af Kodas medlemmer til at træne kunstig intelligens

I en pressemeddelelse tager Koda nu et officielt forbehold mod, at AI-tjenester systematisk må indsamle materiale skabt af Kodas medlemmer til at træne deres kunstige intelligens.

På den måde arbejder Koda for, at medlemmerne bliver betalt, hvis deres musik og tekster skal indgå i udviklingen af kunstig intelligens, lyder det. 

”I Koda har vi et konstant fokus på at varetage vores medlemmers rammevilkår og beskytte deres rettigheder. Derfor tager vi nu dette forbehold, så vi sikrer, at AI-tjenester ikke indsamler vores medlemmers musik og tekst uden tilladelse. Det er helt essentielt og åbenlyst for os, at tjenesterne naturligvis skal honorere musikskaberne, hvis de vil bruge deres indhold til at træne deres systemer med,” udtaler Kaare Struve, medie- og strategidirektør i Koda.

Enhver tvivl skal elimineres
Baggrunden for forbeholdet skal findes i reglerne i ophavsretslovens § 11 b, som er baseret på det ophavsretsdirektiv, der blev vedtaget i EU i 2019 (også kaldet tekst- og datamining-forbeholdet).

Altså i en tid, før man for alvor forstod de ophavsretlige problemstillinger, som kunstig intelligens – og særligt generativ AI – ville medføre.


Loven bestemmer, at man som rettighedshaver skal tage et forbehold ”på passende vis” for at forhindre indsamling af data, der indeholder ophavsretligt beskyttet indhold, til brug for træning af AI-modeller.

Noget, der adskiller sig markant fra, hvordan ophavsretsloven ellers normalt fungerer, hvor man skal spørge om tilladelse eller indgå en aftale med rettighedshaverne, før man lovligt kan benytte beskyttet indhold.

”Det har efter vores klare opfattelse aldrig været hensigten med direktivet, at det skulle give fri adgang til at udnytte beskyttet indhold til udvikling og drift af AI-systemer – oftest med profit for øje. Derfor arbejder vi både på EU-plan og herhjemme med at få etableret nogle klare lovgivningsmæssige rammer, som fjerner enhver tvivl eller mulighed for, at AI-tjenester og store techvirksomheder systematisk kan anvende de skabende kunstneres værker uden fair betaling,” udtaler Kaare Struve.

LÆS OGSÅ: KODAS KØNSSTATISTIK: 90 procent af Kodas udbetalinger går til mandlige artister

ANNONCE