Nyhed

Se kvindelige forbilleder til heldagsfest

I de seneste år har der været debat om mangel på kvinder inden for rytmisk musik – kom til debat og koncert i København

Der har de sidste par år været rejst kritik i Danmark, når det gælder om manglen på kvinder inden for rytmisk musik. 80 procent er mænd og kun 20 procent er kvinder, viser statistikken. Nu er flere brancheparter gået sammen og har taget hånd om problemet. De offentliggør nemlig en heldags eventfest med en temadag kaldet "Kvindelige forbilleder" i forbindelse med Spil Dansk Dagen. Spil Dansk Dagen er altid placeret den sidste torsdag i oktober, og den nye temadag ligger altså dagen før, onsdag den 29. oktober og finder sted på spillestedet Stengade i København.

Musikorganisationen KODA tog i 2001 initiativ til Spil Dansk Dagen. Det skete i forbindelse med KODAs 75 års jubilæum, og siden da er denne dag dedikeret til dansk musik løbet af stablen hvert år på den sidste torsdag i oktober – i år udvidet til hele uge 44 med særlig fokus på torsdag og med DPA, DMF, DAF, KODA, DMFF som ejere. Det betyder, at man i år torsdag den 30. oktober for 14. år i træk kan opleve masser af dansk musik rundt om i landet samt i de danske medier. Og som noget helt nyt i år er der, dagen forinden, en temadag, der sætter fokus på kvinder i rytmisk musik.

Projektet er opstået ud fra et samarbejde mellem Spil Dansk, JazzDanmark, Stengade, Rytmisk Center, Musikparlamentet, Wundergrund og Dansk Live. Sammen har de stablet begivenheden på benene og fået nogle af de bedste og mest aktuelle kvindelige kunstere inden for alverdens genrer til at medvirke i aftenens show.


Jazzgruppen Selvhenter (billedet) er ét af navnene for de "Kvindelige forbilleder"-eventet. Gruppen består af fem kvinder fra København, som udfordrer punkens og jazzens lydbillede. De spillede blandt andet på Roskilde Festival i 2011 og fik fire GAFFA-stjerner af Kristian Pedersen for den optræden.

Sangerinden Jomi Massage optræder også på Spillestedet Stengade den 29. oktober. Hun udkom med sit seneste album "Primitives" sidste år i november. I anmeldelsen af albummet fik det ordene: "Intense, gåsehudsfremkaldende og begavede dødssange" med på vejen af GAFFAs anmelder Michael José Gonzalez. Fem stjerner kvitterede han med.

Er De Sjældne er mødet mellem den anerkendte forfatter Lone Hørslev og sanger, musiker og sangskriver Solveig Sandnes, som kommer i fuld liveformation.


Derudover kommer DJ Ladybox og sangerinden Una Scott, kendt for sit franske debutalbum "Télé Rouge", som falder ind under genrerne jazz, rock, elektronisk og pop. Ud over musikartister vil der være forskellige oplæg og debatter, som omhandler temaet: "Hvad er vigtigst – kønnet eller kunsten?"

Eftermiddagen starter ud med debat, hvor Rytmisk Center og Musikparlamentet byder markante kunst- og kønsdebattører og kulturpersonligheder ind til temaet: "Hvad er vigtigst –kønnet eller kunsten?", som gæstes af blandt andre Københavns kulturborgmester Carl Christian Ebbesen (DF) og forfatter og journalist Anya Mathilde Poulsen.

Kønsbalancen er domineret af mænd


"Debatten er ofte blevet tabt i kvotienter. Vi vender skuden! Det brede publikum – fra gymnasieelever til Stengade-punks og jazz-entusiaster - skal møde, lytte og lære om og af den kvindelige musiker. Det er tid til, at debatten fører til konkrete projekter, og derfor er dette arrangement stablet på benene," siger Ricco Victor, direktør for Spil Dansk.

I 2012 blev rapporten "kønsbalancen i rytmisk musik" offentliggjort, som viser den tidligere nævnte statistik med 80 procent mænd og 20 procent kvinder i branchen, og tendensen er stadig uændret:

"Erfaringen fra musikskolerne viser, at mange piger, der spiller et instrument, holder op med at spille, når de bliver 12-13 år. Det kan der være mange årsager til, en af de dem kan være manglen på kvindelige forbilleder. Men der er masser af fantastiske kvindelige musikere i Danmark, og det prøver vi at synliggøre med dette projekt," siger Lars Meiling fra JazzDanmark.


Vil du være med til at støtte op om projektet og sætte fokus på ubalancen i kønsfordelingen? Du kan se programmet for hele dagen og finde informationer om billetter nedenfor:

Billetter:
Dagsprogram
12.00-13.00 og 13.30-14.30 Una Skott – Télé Rouge,
14.30-16.00 Jomi Massage. Artisttalks, debatrunder og koncerter.
Pris: 100 kr + gebyr/ 100 kr. i døren (adgangsgivende til showet om aftenen). Tilmelding via [email protected]
 
Eftermiddagsprogram 16.00-17.30: Debat "Hvad er vigtigst – Kønnet eller Kunsten". Moderator Gertrud Højlund (Radiovært 24/7). Paneldeltagere bl.a. Carl Christian Ebbesen (Kulturborgmester) og Anya Mathilde Poulsen
Pris: Gratis. Deltagere kan til debatten kan erhverve billet til aftenprogrammet til 50 kr.
 
Aftenprogram: 19.00-00.00. Selvhenter, Jomi Massage, Er De Sjældne,– Ladybox Dj-sæt (Rita Blue+ Lei Foo).
Pris: 100 kr + gebyr i forsalg. 100 kr i døren
Køb billetter her
75 kr. for studerende i forsalg. 75 kr. døren.
Køb billetter her

Se musikvideoen til Jomi Massage med "Animal of Eden" fra albummet "Primitives": 

ANNONCE